Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
09.12.2022

Το Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ έρχεται τον Σεπτέμβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το διήμερο θα φιλοξενήσει εργαστήρια, ομιλίες, stand up comedy, κινηματογραφική προβολή, συναυλία, speed dating και πάρτι. Στο χώρο παράλληλα θα τρέχει μπαζάρ.
Το Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ έρχεται τον Σεπτέμβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Mία λεσβιακή φεμινιστική πρωτοβουλία οι «Λεσβίες στα πρόθυρα» διοργανώνουν ένα διήμερο φεστιβάλ λεσβιακής ορατότητας στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη. Στόχος μας είναι να κάνουμε ορατή (αλλά όχι διαφανή) τη λεσβιακή ταυτότητα, τη λεσβιακή επιθυμία, τη λεσβιακή ιστορία και τις λεσβίες σε διαφορετικούς χώρους και πλαίσια με έναν διαθεματικό τρόπο, ανοίγοντας τη κατηγορία «Λεσβία» σε πολλαπλές εννοιολογήσεις, χτίζοντας γενεαλογικές γέφυρες, επανεξετάζοντας το ρόλο και τη σημασία του λεσβιακού φεμινισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το διήμερο θα φιλοξενήσει εργαστήρια, ομιλίες, stand up comedy, κινηματογραφική προβολή, συναυλία, speed dating και πάρτι. Στο χώρο παράλληλα θα τρέχει μπαζάρ.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στις 10-11 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε αμαξίδια και υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Σάββατο 10/9
10.00-12.00 Τουρνουά Μπάσκετ
12.00-16.00 Workshops
16.00 “Λεσ/βία στη βία της πατριαρχίας: Η λεσβία ως πολιτικό υποκείμενο”
Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο Ερευνών

Ποιές είναι οι απεικονίσεις, οι κατασκευές και η αισθητική της κατηγορίας λεσβία; Πώς πρέπει να δείχνει κάποια για να είναι αναγνωρίσιμη ως λεσβία στην ελληνική κοινωνία; Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να ζήσουμε τις ζωές μας ως “ανοικτά λεσβίες” σε μία λεσβιοφοβική κοινωνία που συνεχώς μας καθιστά αόρατες; Μέσα στις συνυφάνσεις του μισογυνισμού και της λεσβιοφοβίας μπορούν οι λεσβίες να αποτελέσουν μια ριζοσπαστική βάση πολιτικής δράσης; Ελάτε να μιλήσουμε για όλα αυτά, αλλά και τη σεξουαλικότητα, τις επιθυμίες και τη συνύπαρξη μας σε μία μη ουσιοκρατική, συμπεριληπτική και διαθεματική συζήτηση μεταξύ λεσβιών.

19.00 “Φύλο και νέα (άκρο) δεξιά: Λόγος και Πολιτισμικές πρακτικές”

Άντζελα Δημητρακάκη, Ανδρομάχη Κουτσουλέντη, Σοφία Μπέμπεζα.
Συντονίζει η Μαρία Λούκα

Το φύλο βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του φάσματος του νέου συντηρητισμού, της σύγχρονης και εκσυγχρονισμένης (άκρο)δεξιάς και του λόγου της στην δημόσια σφαίρα. Ο λόγος αυτός έχει δύο σαφείς στόχους: την ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων χαρακτήρα χειραφέτησης και την αποθάρρυνση της αμφισβήτησης του βαθύτερου έμφυλου status quo. Οι μέθοδοι διακίνησης μιας ιεραρχημένης τάξης πραγμάτων με γνώμονα την φύση, το έθνος και την κανονικότητα είναι πολλές, ενώ ο λόγος που αναπτύσσουν ξεκινά από την ωμή χυδαιολογία και την παραμορφωτική οικειοποίηση όρων και πρακτικών και φτάνει ως φιλοσοφικά επιχειρήματα. Το πάνελ επιχειρεί την κριτική ανάλυση της γενεαλογίας και διάχυσης αυτού του λόγου καθώς και την αποτύπωση του πολιτισμικού συγκείμενου εντός του οποίου διαχέεται και πολλαπλασιάζεται.

21.30 Speed Dating με την υποστήριξη της Colour Youth

Βαρέθηκες να κρατάς το φανάρι για τις φίλες σου; Θέλεις επιτέλους να βρεις κι εσύ γκομενάκι; Προτιμάς να φλερτάρεις απο κοντά και όχι από εφαρμογές; Μην ανυσηχείς, η Colour Youth είναι εδώ για εσένα! Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη από τις 21.30 και μετά στο χώρο του φεστιβάλ θα διεξάγεται Speed Dating για να γνωριστούμε και να φλερτάρουμε σε ενα ασφαλές και χαλαρό πλαίσιο. Οπότε φτιάξου, ετοιμάσου, φέρε φωτογραφίες της γάτας σου και έλα!

22.00 Πάρτυ με τις Disco Lesbiana

Α Night to Remember! Η Disco Lesbiana αναλαμβάνει τα decks του φεστιβάλ και μετατρέπει την Δημοτική Αγορά Κυψέλης σε ένα Extraordinary, Hot, Lesbian Dancefloor! Nu Disco, R’n’B, Hip Hop, Synth Pop, New Wave, Electronica, Techno. Έλα μόνο αν θες να χορέψεις! Djs: Irini Karaoglou, Loo, Cosmonaut.

Κυριακή 11/9
10.00-12.00 Τουρνουά Μπάσκετ
12.00-16.00 Workshops
15.00 Cocktail, Τσάι, Καφές και Συμπάθεια. Μια διαγενεαλογική λεσβιακή συνάντηση

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ανοίγει με μία διαγενεαλογική λεσβιακή συνάντηση. Ο χώρος διαμορφώνεται ειδικά για αυτήν την συνάντηση, συζητάμε και γνωριζόμαστε μεταξύ μας χτίζοντας διαγενεαλογικές γέφυρες με το χθες και το σήμερα. Το μπαρ μας θα είναι έτοιμο να σερβίρει Cocktail, Τσάι, Καφέ και Συμπάθεια με αγαπημένες μουσικές επιλογές.

17.00 “Λεσβίες με πρόσωπο και σώμα: Εικόνες και βιώματα από τη λεσβιακή ιστορία της Ελλάδας”. Συντονίζει η Ντιάνα Μάνεση.

Η λεσβιακή ιστορία υποθάλπτει τη γραμμικότητα του οικουμενικού χρόνου, του χρόνου της ετεροκανονικής ιστορίας. Η λεσβιακή ιστορία μπορεί να ανιχνευτεί μέσα από θραύσματα στο χώρο και χρόνο. Σε αυτή τη συνάντηση θα φτιάξουμε ένα παζλ θραυσματικής λεσβιακής ιστορίας με υλικά τις αφηγήσεις και εικόνες γυναικών από το “μακρινό” παρελθόν μέχρι το “κοντινό” παρόν.

20.00 Παράσταση Stand-up Comedy από το Snap – Athens Queer Comedy Club

Το Snap – Athens Queer Comedy Club ανεβαίνει στην σκηνή του Λεσβιακού Φεμινιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας! Το πρώτο Queer Comedy Club της πόλης σε μια παράσταση με Stand Up Comedy, Drag Show, Spoken Word και όχι μόνο! Συμμετέχουν: Χρύσα Κατσαρίνη, Χριστίνα Βούλγαρη, Λάλα Κωλωπή, Δήμητρα Θωμά, Lucumaki, Ντέμη. Guest: Ντόρα Σκαφίδα.

21.30 Προβολή “Nitrate kisses” της Barbara Hammer

Η Barbara Hammer είναι γνωστή πρωτοπόρος του πειραματικού φιλμ που έφερε τη λεσβιακή ζωή και ιστορία στην οθόνη. Το “Nitrate Kisses” ειναι το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους της Hammer. Πρόκειται για ενα πειραματικό ντοκιμαντέρ που διερευνά την καταπίεση των ΛΟΑΤΚ ατόμων από το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από ιστορικά αρχεία, συζητήσεις και εικόνες από τη ζωή τεσσάρων γκέι και λεσβιακών ζευγαριών. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Sundance του 1993 και έλαβε το βραβείο Polar Bear στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Είχε στιγματιστεί ως “ομοερωτικό βδέλυγμα” από τις δεξίες οργανώσεις που διαμαρτυρόνταν για το γεγονός ότι η Hammer είχε λάβει χρηματοδότηση για την πραγματοποιήση του φιλμ.

22.30 Συναυλία με τις Someone Who Isn’t Me

Οι Someone Who Isn’t me (a.k.a SWIM) είναι ένα μουσικό project τριών γυναικών στην Αθήνα, τη Loo, τη Μαρία και τη Τζίνα. Αγαπούν τους synth αναλογικούς ήχους, τις χαοτικές κιθάρες και τους off-beat ρυθμούς. Έχουν κυκλοφορήσει δυο 7ιντσα singles, το “Gomenaki” και το “Stop & Remember”, και ένα album με τίτλο “Dance with You”. Το video clip “Gomenaki” έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο και το κοινό και κέρδισε το 2019 Sound Award για το καλύτερο video clip στο Indie Memphis Film Festival (Η.Π.Α). Έχουν συμμετάσχει με πολλές live εμφανίσεις σε φεστιβάλ ((SXSW/Austin/USA, Pop Kultur/Berlin/ Germany & MIL/Lisbon/Portugal). Αυτή την περίοδο τελειωσαν το δεύτερό τους album “Heartbreaker” και το βραβευμένο soundtrack της ταινίας μικρού μήκους Amygdala που απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής στο φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών της Δράμας, κυκλοφορεί από τη United We Fly.

Workshops
• The Art of Japanese Erotic Bondage, Athens Shibari
• Αυτοσχεδιασμός, House of Improv
• Λεσβίες και Σεξ: Αναζητώντας (;) την Χαμένη Απόλαυση, Orlando LBGT+
• Εργαστήριο Γραφής με πειραματικές μεθόδους, Ντιάνα Μάνεση & Βιβή Παπανικόλα
• Διαγενεακό Εργαστήριο Δραματοθεραπείας, Μάιρα Στεργίου
• Her* voice – #metoo στην καλλιτεχνική εκπαίδευση (βιωματικό εργαστήριο), Σοφία Μπέμπεζα &
Δέσποινα Σεβαστή
• Rugby, Κένταυροι Αθηνών RFC

(Στην αφίσα εικονίζεται η Ντόρα Ρωζέτη (ψευδώνυμο της Νέλλης Καλογλοπούλου – Μπογιατζόγλου) (1908 – 1989). Η Ντόρα Ρωζέτη ήταν Ελληνίδα Αιγυπτιώτισσα γιατρός, που έγινε γνωστή με τη ανακάλυψη και δημοσίευση του ρηξικέλευθου για την εποχή της, αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος, «Η ερωμένη της». Το βιβλίο είναι το πρώτο λεσβιακό μυθιστόρημα της νεοελληνικής πεζογραφίας. Πληροφορίες για το ποια ήταν η Ντόρα Ρωζέτη μπορείτε να βρείτε εδώ).

Το φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο. Οι «Λεσβίες στα Πρόθυρα» ζητούν την οικονομική σας στήριξη για να καλύψουν μία σειρά από τεχνικά έξοδα. Μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτό το λινκ

https://linktr.ee/lesviesstaprothira

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.