maxresdefault

Το eBay αποτελεί εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο παζάρι του κόσμου. Κόσμος και κοσμάκης από κάθε γωνιά του πλανήτη καταφεύγει σε αυτό προκειμένου να πουλήσει την πραμάτεια του ή να βρει αυτό που τόσο καιρό ψάχνει οπουδήποτε αλλού χωρίς επιτυχία και, εδώ που τα λέμε, όχι κι άδικα: οι περίπου 170 εκατ. ενεργοί χρήστες του απαρτίζουν ένα γιγαντιαίο κοινό που δεν καταλαβαίνει ούτε από σύνορα, ούτε από νομισματικές μονάδες. Το eBay άλλωστε σε συνεργασία με το PayPal έχουν βρει τον τρόπο ώστε να προστατεύουν –υπερβολικά πολλές φορές- τους αγοραστές, εξασφαλίζοντάς τους πως δεν θα πέσουν θύματα απάτης, χάνοντας έτσι τα χρήματά τους.

Αν πρέπει να περιγράψουμε λοιπόν με μια πρόταση τον ρόλο του eBay, είναι να φέρνει σε επαφή πωλητές και εν δυνάμει ενδιαφερόμενους και μολονότι εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή του, δεν το κάνει με το αζημίωτο. Η πώληση ενός αντικειμένου σε μία από τις 30 και πλέον εκδόσεις του κρύβει αρκετές επιπρόσθετες χρεώσεις που αν και δεν είναι «κρυμμένες» με την έννοια της «παγίδας», εντούτοις περνούν μάλλον στα ψιλά από τους περισσότερους χρήστες του, τουλάχιστον μέχρι να κληθούν να τις καταβάλλουν. Ο κανόνας λοιπόν, λέει ότι τα χρήματα που θα μπουν στην τσέπη σας, θα είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με το ποσό στο οποίο έκλεισε μια δημοπρασία ή πώλησή σας στο eBay. Πόσο λιγότερα; Αυτό θα δούμε ευθύς αμέσως.

Man holding tablet computer in cafe. Close up

Μεσάζων 1: PayPal

Έστω λοιπόν ότι πουλάτε κάτι στην τιμή των $100. Μάλιστα, για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη, έχετε δηλώσει δωρεάν μεταφορικά, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος της αποστολής στην τιμή του προϊόντος.

Η μεταφορά των χρημάτων από τον αγοραστή προς εσάς θα γίνει μέσω PayPal και εδώ είναι που πέφτει το πρώτο «ψαλίδι» στα χρήματά σας. Το PayPal χρεώνει τους εμπόρους –διότι τέτοιοι θεωρείστε- για τα πρώτα 2.500€ τζίρου ετησίως με προμήθεια 3,4% ενώ με δεδομένο ότι ο αποστολέας των χρημάτων βρίσκεται σε άλλη χώρα, επιβαρύνεστε με ένα επιπλέον 1%. Έτσι, η συνολική προμήθεια φτάνει το 4,4% + $0,30 που αντιστοιχούν στο αμερικανικό δολάριο –το νόμισμα στο οποίο γίνεται η πληρωμή.

Έτσι, από τα $100 που βγαίνουν από την τσέπη του αγοραστή μας, στο PayPal καταλήγουν τα $4,70, με $95,30 να παραμένουν για εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις χρεώσεις του PayPal, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

ebay-toys-2_905

Μεσάζων 2: eBay

Προμήθεια από τη συναλλαγή σας όμως θα κρατήσει και το eBay. Και πάλι αυτή επιβαρύνει εσάς, τους πωλητές, μόνο που εν αντιθέσει με το PayPal, το eBay σας χρεώνει επί του τελικού ποσού πώλησης (ποσό πώλησης συν μεταφορικά) του αντικειμένου σας. Η χρέωση αυτή ανέρχεται στο 10% του ποσού αυτού συν ΦΠΑ (24%) με ανώτατο όριο τα $750 και έτσι, στην περίπτωσή μας, μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των $12,40.

Για να πληρωθεί αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε να μας έρθει το τιμολόγιο (invoice) στο τέλος του εκάστοτε μήνα από το eBay. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει και μεταγενέστερα, απλά μην το παρακάνετε διότι θα υπάρξουν κυρώσεις –σε πρώτη φάση δεν θα είστε σε θέση να σηκώσετε άλλες αγγελίες/δημοπρασίες.

Εν πάση περιπτώσει, αφαιρώντας και τα του eBay, το ποσό που μένει στον λογαριασμό μας στο PayPal είναι $82,90.

ebay-app-for-apple-watch

Μεσάζων 3: Τράπεζα

Έχοντας στείλει το αντικείμενό μας και εφ’ όσον αυτό έχει παραληφθεί από τον αγοραστή, τα χρήματά μας θα ελευθερωθούν και εμείς θα είμαστε σε θέση να τα μεταφέρουμε από το PayPal, στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Αν και η κίνηση αυτή δεν χρεώνεται από το PayPal, χρεώσεις μπορεί να υπάρξουν από την πλευρά της τράπεζας. Η Alpha Bank, ας πούμε, για τέτοιου τύπου εντολές (πίστωση σε λογαριασμό καταθέσεων ποσού έως και 12.500€ από άλλη τράπεζα) χρεώνει πάγια 3€.

Ως εκ τούτου λοιπόν, με το PayPal να έχει μετατρέψει τα $85,30 (θεωρούμε ότι έχουμε πληρώσει το eBay στην ώρα του) σε 75,31€ βάσει της ισοτιμίας του $1=0,908509€ που ίσχυε το μεσημέρι της Δευτέρας 30/1 /2017, στον τραπεζικό μας λογαριασμό στην Alpha Bank, τον οποίο και χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες του παραδείγματός μας, θα φτάσουν 72,31€. Αναφορικά με την προαναφερθείσα ισοτιμία, σημειώστε ότι αφορά το PayPal και μόνο, ανανεώνεται δις ημερησίως και είναι επαυξημένη κατά 2,5% της διεθνούςάλλα από ‘κει.

Μην ξεχνάτε τα ΕΛΤΑ!

Κάπως έτσι λοιπόν, η πώληση των $100 στο eBay βάζει στον λογαριασμό μας 72,31€ από τα οποία ωστόσο θα πρέπει να αφαιρέσουμε και τα έξοδα αποστολής του αντικειμένου μας στις ΗΠΑ. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι η συστημένη αποστολή ενός πακετακίου με βάρος μικρότερο του 1 κιλού θα στοιχίσει περίπου 10-12€, τότε μιλάμε για ένα υπόλοιπο οριακά πάνω από τα 60€. Ως εκ τούτου και δεδομένου πως σύμφωνα με το xe.com, τα $100 αντιστοιχούν σε 93,48€, το συνολικό κόστος για την επιτυχημένη μας πώληση υπολογίζεται κοντά στα 33,48€ ή σε ποσοστό 35-36% του ποσού που ζητούσαμε στην αγγελία/δημοπρασία μας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτούμε να πουλήσουμε κάτι στο eBay, καλό είναι να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας τα παραπάνω έτσι ώστε να αποφασίσουμε αν μας συμφέρει η κίνηση αυτή και να υπολογίσουμε το ποσό που τελικά θα μπει στην τσέπη μας. Είπαμε, μεγάλη ευκολία το eBay αλλά όπως βλέπετε κοστίζει