Υπάρχουν φορές που βαριέμαι να μαγειρέψω και καταλήγω να παραγγείλω φαγητό απ’έξω, μόνο και μόνο επειδή σκέφτομαι τις κατσαρόλες, τις κουτάλες και τα τζουμπλέκια που θα πρέπει να πλύνω μετά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μέχρι πρόσφατα όταν μαγείρευα έκανα μία κουζίνα χάλια: ο νεροχύτης γεμάτος κατσαρολικά, οι πάγκοι μου βρώμικοι και τα μάτια της κουζίνας ένας εφιάλτης. Μέχρι που άρχισα να εφαρμόζω τους παρακάτω «κανόνες» και το μαγείρεμα έγινε πιο ευχάριστο από ποτέ αφού από την αρχή έως το τέλος η κουζίνα μου είναι τακτοποιημένη και καθαρή.
Πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα άδειασε το νεροχύτη, γέμισε το πλυντήριο πιάτων, πέρνα τους πάγκους της κουζίνας με μία σπογγοπετσέτα και μάζεψε ότι δεν χρειάζεσαι. Είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρήσεις μία κουζίνα που είναι ήδη καθαρή.
Ένα πρόβλημα που εντόπισα όσο μαγείρευα, είναι ότι χρησιμοποιούσα περισσότερα σκεύη απ’όσα χρειαζόμουν. Δοκίμαζα την σάλτσα και πετούσα το κουτάλι στο νεροχύτη με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσω τελικά 4-5 κουτάλια για το ίδιο πράγμα. Για πολλές συνταγές χρησιμοποιούσα πολλές κατσαρόλες ενώ θα μπορούσα να είχα χρησιμοποιήσει απλά την ίδια και κάποιες φορές είχα λερώσει δύο διαφορετικά ξύλα κοπής χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.
Τι να κάνεις