Είναι ωραίο να μυρίζει η κουζίνα σου από κάτι νόστιμο που σιγομαγειρεύται σε μια κατσαρόλα, ή να περνούν σε όλο το σπίτι μυρωδιές από φρεσκοψημένα κέικ και κουλουράκια. Ακόμα και οι μυρωδιές από το τηγάνισμα -όταν ανυπομονείς να φας λαχταριστά κεφτεδάκια– ανοίγει την όρεξη.
Όμως δεν θες να κρατήσει για πάντα αυτή η μυρωδιά. Δεν θες να μπαίνεις το πρωί για να πιεις τον καφέ σου και να σου έρχεται όλο το σκόρδο από τη χθεσινοβραδινή μακαρονάδα. Θέλεις η κουζίνα σου να μυρίζει όμορφα, φρέσκα και καθαρά (και δεν εννοώ χλωρίνη). Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.
Μην αγνοείς ποτέ τον απορροφητήρα
Κάθε φορά που μαγειρεύεις κάτι -οτιδήποτε- στα μάτια της κουζίνας, να ανοίγεις τον απορροφητήρα. Έτσι, όλοι οι καπνοί από το τηγάνισμα ή οι ατμοί από τις κατσαρόλες, που φέρουν όλες τις μυρωδιές φαγητού, θα πηγαίνουν κατευθείαν εκεί που πρέπει. Αν έχεις απορροφητήρα φιλτραρίσματος (αντί για τους πιο μοντέρνους απορροφητήρες αναρρόφησης), φρόντιζε να επιλέγεις φίλτρα ενεργού άνθρακα μεγάλης διάρκειας. Βλέπεις, αυτά τα φίλτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές: πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και στεγνώνουν στον φούρνο. Μπορούν να σε βγάλουν μέχρι 3 χρόνια, ενώ τα απλά φίλτρα απορροφητήρα που αγοράζεις από το σουπερμάρκετ πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3 μήνες.
Άνοιγε τα παράθυρα τακτικά
Ευτυχώς ο καιρός στη χώρα μας είναι με το μέρος μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπάρχουν, αλλά δεν είναι συχνά. Σπάνια κάνει τόσο πολύ κρύο, που δεν μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρα για ένα εικοσάλεπτο, να φρεσκαριστεί λίγο ο αέρας και να φύγουν οι πολλές μυρωδιές από το τηγάνισμα. Το καλύτερο είναι να ανοίξεις και κάποιο άλλο παράθυρο το σπιτιού, για να κάνει λίγο ρεύμα, ώστε να κάνεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα.
Φρόντισε τον κάδο των σκουπιδιών
Διάβασε δοκιμασμένες λύσεις για να μην μυρίζει δυσάρεστα ο κάδος των σκουπιδιών, που αναπόφευκτα υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Να αλλάζεις τα σκουπίδια τακτικά (για να μην πω καθημερινά αν μαγειρεύεις συχνά), και κάθε τόσο να καθαρίζεις το εσωτερικό του, αφού και οι πιο ανθεκτικές σακούλες καμιά φορά τρυπούν και υπάρχουν διαρροές.
Μην αφήνεις εκτεθειμένες τροφές
Μετά το φαγητό, να αποθηκεύεις τις leftover τροφές σε τάπερ (ή μπολ) και να τα βάζεις στο ψυγείο. Όσο για τα τρόφιμα που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου, να τα καλύπτεις με αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη, για να μην σου μυρίζουν, να μην προσκαλούν απρόσκλητους επισκέπτες και να διατηρούνται πιο φρέσκα.