Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Hedonistic Π: Ένα φιλόδοξο project κατοίκησης, ένας μικρόκοσμος μέσα στο τοπίο της Αίγινας

Η κατοικία των ADD Architecture Studio φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα υβρίδιο μεταξύ της παραδοσιακής νησιώτικης αρχιτεκτονικής και μιας απόλυτα σύγχρονης μορφολογικής έκφρασης, έχει σχεδιαστεί ως ένα εργαλείο άντλησης ηδονής από τον τόπο.

Η κατοικία οργανώνεται σε σχήμα Π γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Ο διάλογος με το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους καθώς και με τις οπτικές θεάσεις του πανταχόθεν ελεύθερου οικοπέδου αποτέλεσαν κύρια σημεία του σχεδιασμού. Έχοντας σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου, οι ADD Architecture Studio, Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης σχεδίασαν την εξοχική κατοικία Hedonistic Π,  στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Αίγινα.

Η κατοικία εδώ παύει να είναι ένα δοχείο ζωής στο οποίο αποσύρονται οι κάτοικοί του για ξεκούραση μέχρι την επόμενη εξόρμηση προς εξερεύνηση του τόπου και άντληση εμπειριών. «Η συγκεκριμένη κατοικία έχει σχεδιαστεί ως ένα εργαλείο άντλησης ηδονής από τον τόπο, ως ένας μικρόκοσμος μέσα στο ίδιο το τοπίο, ένα είδος ένθετου τοπίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα υβρίδιο μεταξύ της παραδοσιακής νησιώτικης αρχιτεκτονικής δομημένης σε επίπεδα και μιας απόλυτα σύγχρονης μορφολογικής έκφρασης, κάτι που θεωρούμε ότι είναι το επόμενο βήμα στο συγκεκριμένο πεδίο δόμησης. Τα παραδείγματα έχουν ήδη αρχίσει να υπάρχουν, απλά είναι ακόμα ελάχιστα», εξηγούν οι Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης.

Η είσοδος του επισκέπτη πραγματοποιείται από το ψηλότερο σημείο του αιθρίου από όπου και οι κινήσεις διαμοιράζονται προς τις τρεις ζώνες οργάνωσης της κατοικίας- το κύριο υπνοδωμάτιο, τους ξενώνες και το χώρο διημέρευσης -και την πισίνα. «Το αίθριο παρακολουθεί το επικλινές ανάγλυφο και καθώς υποβαθμίζεται  σταδιακά μέσα από μια διαδρομή αναβαθμών και υπαίθριων καθιστικών οδηγεί τον επισκέπτη προς τη θέα. Το τελικό του επίπεδο αποτελεί σε συνδυασμό με το διαμπερές καθιστικό ένα διευρυμένο στεγασμένο εξώστη προς τη θάλασσα. Η διαφανής στέγη αυτού αποτελεί την πισίνα-παρατηρητήριο. Το αίθριο αποτελεί ζωτικό χώρο διαβίωσης της κατοικίας και το ίδιο συμβαίνει με το βατό δώμα-πισίνα», όπως περιγράφει το αρχιτεκτονικό δίδυμο. 

Τα υπνοδωμάτια διατηρούν την ιδιωτικότητά τους ενώ παράλληλα «αναφέρονται» στην καρδιά του συνόλου-το αίθριο και στη θέα της θάλασσας. «Η διαμόρφωση της τομής δημιουργεί μια εσωτερική μικροκλίμακα χώρων και κινήσεων συνιστώντας μια διαδρομή που μπορεί να παρακάμψει τους κλειστούς χώρους και να καταλήξει εκτός του οικοπέδου πλευρικά του όγκου των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η μορφολογία του συγκροτήματος εκφράζει τη λειτουργία των εκάστοτε χώρων που στεγάζει ενώ οι επιλεγμένες αδρές υλικότητες συνδιαλέγονται άμεσα με τον τόπο του νησιού»

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα. Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der Rohe -Young Talent Architecture Award για τη διπλωματική τους με θέμα “Sub_Zero-Life Beyond Parking”, το 2016.

Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver A’ Design Award 2017 – 2018 για το σχεδιασμό του “Reverse Pickup” φωτιστικού και το BIG SEE Interior Design Award 2018 για το concept store “L’ Escalier”. Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με το σχεδιαστικό έργο τους “Meuble a habiter-Έπιπλο διαβίωσης” μια ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη. Πρόσφατα, οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock”. Οι ADD είναι μέλη του IDC (International Design Club) και της IAD (Ιnternation Association of Designers). 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.