Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Πόσα εκατομμύρια πλήρωσε το FBI για να «σπάσει» ένα iPhone;

Τελικά το FBI δεν χρειάστηκε τη συνδρομή της Apple για να «σπάσει» το περίφημο iPhone του Σαν Μπερναρντίνο. Πλήρωσε και τα κατάφερε. Πόσο όμως πήγε το μαλλί…;
shutterstock_320041463

Ένα σήριαλ που παίζεται εδώ και καιρό στη Σίλικον Βάλει, είναι αυτό με το περίφημο «σπάσιμο» του iPhone που φέρεται να ανήκει σε έναν εκ των δύο τρομοκρατών που έσπειραν τον θάνατο στην κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο τον Δεκέμβριο του 2015. Για μήνες το FBI προσπαθούσε να πείσει με κάθε τρόπο την Apple να «σπάσει» για λογαριασμό του το περί ου ο λόγος iPhone 5c (είχε γίνει επαναφορά κωδικού στο iCloud με αποτέλεσμα η πρόσβαση στη συσκευή και τα δεδομένα της να μην είναι δυνατή με κανέναν τρόπο), με την τελευταία να αντιστέκεται ακόμα και στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι «άνδρες με τα μαύρα», χάρη σε μια «στρατιά» από δικηγόρους, φτάνοντας την υπόθεση μέχρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας!

fbi iphone

Ο γόρδιος δεσμός πάντως λύθηκε χάρη στο ίδιο το FBI, το οποίο μη μπορώντας να περιμένει άλλο, χρυσοπλήρωσε ιδιωτική εταιρεία για να γίνει η δουλειά και εδώ είναι το «ζουμί» της υπόθεσης. Ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι, μιλώντας σε φόρουμ στο Λονδίνο, αποκάλυψε πως η εταιρεία που κλήθηκε να σπάσει το iPhone του Σαν Μπερναρντίνο, πήρε περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα πάρει εκείνος για το υπόλοιπο της θητείας του στην υπηρεσία! Με 7 χρόνια και 4 μήνες μπροστά του λοιπόν και με ετήσιο μισθό ύψους $183.300, ο Κόμι παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως η αμοιβή της εταιρείας, την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει, ξεπέρασε τα $1,3 εκατ.!

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως η μέθοδος με την οποία το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone του Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, είχε αποτέλεσμα μόνο στο συγκεκριμένο smartphone (iPhone 5c με iOS 9) σύμφωνα με την υπηρεσία, κάτι που εφ’ όσον ισχύει, σημαίνει πως δεν αποτελεί «πασπαρτού» για κάθε iPhone που κυκλοφορεί στην αγορά –ο Κόμι τόνισε εκ νέου πως τα μεταγενέστερα μοντέλα έχουν τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική με αποτέλεσμα το «κλειδί» αυτό να είναι παντελώς άχρηστο, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζει αν π.χ. δουλεύει σε άλλα iPhone 5c με iOS 9 (κατά πάσα πιθανότητα μια χαρά θα τα «σπάει»).

ct-apple-fbi-terrorist-iphone-congress-20160223

Η υπόθεση βέβαια δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα και αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός πως στο iPhone του Φαρούκ δεν βρέθηκε κάτι που θα βοηθούσε το FBI στην έρευνά του. Τα δεδομένα βέβαια ακόμα ερευνούνται, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, μάλλον έγινε πολύ κακό για το τίποτα και έτσι, παρ’ ότι ο διευθυντής του δήλωσε ότι η όλη διαδικασία άξιζε εν τέλει τον κόπο, εκ του αποτελέσματος κρίνεται πως πιθανότατα το FBI ξόδεψε άσκοπα $1,3 εκατ.. Με εγκεκριμένο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα $8 δισ. βέβαια, δύσκολα θα του λείψουν…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.