Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Πρέπει η Apple να «σπάσει» το iPhone για λογαριασμό του FBI ή όχι;

ΗΠΑ εναντίον Apple, σε μια μάχη που δεν ξέρουμε ποιος είναι ο «καλός» και ποιος ο «κακός». Στον ρόλο του «άσχημου», ο Ντόναλντ Τραμπ.
iphone

Τον Δεκέμβριο του 2015 στην κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ένα ζευγάρι άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πολιτειακής Υγειονομικής Υπηρεσίας, σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 22 στη δεύτερη πιο αιματηρή επίθεση με όπλα στις ΗΠΑ από το 1984 –η πρώτη ήταν το μακελειό στο σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012 με 26 νεκρούς. Δράστες της επίθεσης ήταν ο 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, Αμερικανός πολίτης Πακιστανικής καταγωγής και η 27χρονη Τασφίν Μαλίκ, σύζυγος του προαναφερθέντος και μόνιμη κάτοικος ΗΠΑ με Πακιστανικό διαβατήριο. Το αιματοκύλισμα έγινε στον χώρο εργασίας του Φαρούκ ενώ οι δυο τους έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Αστυνομικών Αρχών έπειτα από καταδίωξη.
Το FBI ανέλαβε αμέσως την υπόθεση με τις ευλογίες του προέδρου Ομπάμα –ο οποίος τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια»- και ανάμεσα στα πλούσια ευρήματά του ήταν και ένα iPhone 5c που ανήκε σε έναν εκ των δραστών. Θεωρώντας πως μέσα του μπορεί να κρύβει πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση αλλά και τους συνδέσμους του ζεύγους, το FBI αποπειράθηκε να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα του, μόνο που δύο μήνες μετά, το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν μια τρύπα στο νερό! Η άρνηση της Apple να συνεργαστεί μαζί του, ώθησε τους ανθρώπους της υπηρεσίας να προσφύγουν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο το οποίο και ζήτησε από την εταιρεία να πράξει τα δέοντα.

0218_touchid

Η Apple βέβαια εφεσίβαλλε την υπόθεση, αναγκάζοντας μέχρι το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παρέμβει, ζητώντας της να συνεργαστεί. Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία του Κουπερτίνο, είναι πως ενώ το iPhone βρισκόταν στην κατοχή των Αρχών, κάποιος επανέφερε τον κωδικό πρόσβασης στο iCloud, καθιστώντας έτσι αδύνατη την «άντληση» δεδομένων από αυτή. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, πως η Apple θα πρέπει να «σπάσει» η ίδια το iPhone της έτσι ώστε το FBI να πάρει ό,τι κρύβει μέσα του! Φυσικά η εταιρεία δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ακυρώσει η ίδια ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του iPhone τη στιγμή που θέση στο ζήτημα πήρε και ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος δεσμεύτηκε πως το λογισμικό που θα αναπτυχθεί για το περί ου ο λόγος «χακάρισμα» του iPhone, θα παραμείνει στην κατοχή της Apple προκειμένου αυτή να το καταστρέψει.
Τυπικά, το FBI έχει την άδεια του κατόχου της συσκευής, του Κέντρου Δημόσιας Υγείας του Σαν Μπερναρντίνο (εκεί εργαζόταν ο Φαρούκ) να την κάνει φύλλο και φτερό. Αυτό που του λείπει είναι το PIN. Να το βρει μόνο του με μία “brute force” επίθεση (δοκιμάζοντας δηλαδή τους 10.000 πιθανούς συνδυασμούς) δεν γίνεται, πρώτον διότι μετά από συγκεκριμένες αποτυχημένες απόπειρες εισαγωγής του, το iOS εφαρμόζει χρονοκαθυστέρηση (ανάμεσα στην 8η και την 9η προσπάθεια π.χ. μεσολαβεί μία ώρα!), δεύτερον γιατί υπάρχει δυνατότητα μετά από 10 λανθασμένες εισαγωγές PIN το περιεχόμενο της συσκευής να διαγράφεται αυτόματα (κάτι που ουδείς γνωρίζει αν έχει ενεργοποιηθεί στο συγκεκριμένο iPhone) και τρίτον επειδή η εισαγωγή κωδικού γίνεται μόνο με την πληκτρολόγησή του επί της οθόνης του smartphone –οπότε και δεν γίνεται να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.
To hack or not to hack?

apple-san-bernardino-shooters-iphone

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, τα τελευταία 24ώρα στα μίντια, εντός και εκτός Αμερικής, έχει γίνει το σώσε. Facebook και Twitter έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της Apple, ζητώντας και από άλλες εταιρείες να εναντιωθούν σε κάθε απόπειρα αποδυνάμωσης της ασφάλειας των συστημάτων. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να πείσει με κάθε τρόπο την Apple να συνεργαστεί με την υπεράσπιση της τελευταίας πάντως να τα καταφέρνει περίφημα ως τώρα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με έκθεση 35 σελίδων (!) φρόντισε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται την ανάπτυξη ειδικού firmware για το συγκεκριμένο smartphone, φτάνοντας να κάνει μέχρι και επίκληση στο συναίσθημα και τον πατριωτισμό των ιθυνόντων της, όταν είδε πως νομικά δεν είχε και πολλά περιθώρια να πετύχει τον στόχο του. Μέσα σε όλα αυτά ο Τζον ΜακΆφι, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ (γελάει ο κόσμος) προθυμοποιήθηκε να «σπάσει» το iPhone δωρεάν μέσα σε τρεις βδομάδες (σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε, θα φάει το παπούτσι του live στην τηλεόραση) και ο Ντόναλντ Τραμπ, επίσης υποψήφιος «πλανητάρχης» (εδώ ο κόσμος ξεκαρδίζεται) κάλεσε το κοινό να μποϋκοτάρει την Apple.
«Σωστή» απάντηση στο «ερώτημα του εκατομμυρίου», το αν δηλαδή η Apple πρέπει να «σπάσει» το iPhone για λογαριασμό του FBI δεν υπάρχει. Κάποιος θα υποστηρίξει ότι οφείλει να το κάνει καθώς διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και εφ’ όσον παίρνει όλες αυτές τις εγγυήσεις. Κάποιος άλλος πάλι, θα πει ότι έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει η ίδια για το προϊόν της σκεπτόμενη το εταιρικό της συμφέρον και μόνο. Ξέρετε κάτι; Κι οι δύο δίκιο θα έχουν, μόνο που θα εξετάζουν το ζήτημα από μία εντελώς λάθος σκοπιά. Διότι το πραγματικό ερώτημα, όχι του εκατομμυρίου αλλά των δισεκατομμυρίων, των πολλών δισεκατομμυρίων, είναι το αν μία εταιρεία, όσο μεγάλη και τρανή κι αν είναι αυτή, μπορεί να κερδίσει σε μία μετωπική σύγκρουση την ισχυρότερη χώρα του κόσμου.
Βέβαια όταν η εταιρεία είχε το 2014 τα τριπλάσια τραπεζικά αποθέματα σε σχέση με την περί ης ο λόγος χώρα και μάλιστα, από τότε μέχρι σήμερα τα έχει αυξήσει κιόλας κατά $50 δισ. (οι… καταθέσεις της Apple τον Οκτώβριο του 2015 άγγιζαν τα $206 δισ.), αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα ως προς το ποια από τις δύο πλευρές βρίσκεται σε θέση ισχύος ίσως να μην είναι έτσι όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.