DESIGN

Δύο αρχιτεκτονικά γραφεία έφεραν τις καμπύλες της Ανάφης σ’ ένα διαμέρισμα του Θησείου

Σε μια πολυκατοικία του '60, οι ECUAL και οι Ηiboux architecture μας ξεναγούν σ’ ένα διαμέρισμα εμπνευσμένο από την οργάνωση των κατοικιών του νησιού.
Φωτογραφίες: Στρατής Βογιατζής

Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από την παραδοσιακή κατοίκηση ενός νησιού,  οι ECUAL και οι Ηiboux architecture μας ξεναγούν σ’ ένα διαμέρισμα στο Θησείο με αναφορές στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Το διαμέρισμα Θησείο II είναι μια δεύτερη εκδοχή πάνω στο ίδιο αρχικό σχέδιο του ’60. Το έργο έχει αυτό το όνομα καθώς στην ίδια πολυκατοίκια, ακριβώς από πάνω, τα δύο γραφεία – εκπρόσωποι της νέας αρχιτεκτονικής γενιάς ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν έναν μικρό αλλά λειτουργικό χώρο ξεκούρασης, το διαμέρισμα Θησείο Ι. «Εκεί που στο πρώτο κυριαρχούσε η εξωστρεφής γραμμική διάταξη των τριών παραθύρων με τα εσωτερικά συρόμενα σκούρα, εν είδει, τριμερούς σκηνής, το δεύτερο οργανώνεται γύρω από μια εσωστρεφή κυκλική διάταξη των χώρων με φυγές ανάμεσά τους».

Ο σχεδιασμός για την ανακαίνιση του διαμερίσματος ξεκίνησε έπειτα από ένα ταξίδι των ιδιοκτητών στην Ανάφη, εκεί όπου εμπνεύστηκαν από τις νοστιμιές και τις καμπύλες της τοπικής αρχιτεκτονικής. «Ο στόχος δεν ήταν να γίνει ένα κυκλαδίτικο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα οι καμπύλες, με τρόπο που να κάνει έναν πραγματικά ζεστό και παιχνιδιάρικο χώρο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες των δύο γραφείων που συνεργάστηκαν. 

Το μπάνιο είναι εμπνευσμένο από την οργάνωση των κατοικιών του νησιού, σαν το καθιστικό να ήταν μια αυλή. «Το μπάνιο χωρίζεται σε χώρο τουαλέτας και ντους. Το ντους – σαν καλοκαιρινό ντους – είναι ανοιχτό στην κορυφή. Ο όγκος του χώρου που βρίσκεται η τουαλέτα είναι παιχνιδιάρικος, καθώς ο στόχος δεν ήταν να γίνει ένας αδέξιος όγκος στο σαλόνι αλλά μάλλον σαν ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό στοιχείο που κάποιος θέλει να επισκεφτεί και το οποίο επίσης χρησιμοποιεί τις καμπύλες σε μια άλλη διάσταση». 

Η πρόκληση για το δεύτερο δωμάτιο ήταν η αξιοποίηση της θέας κι ένα παράθυρο δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα γωνιά, προκειμένου οι ιδιοκτήτες του σπιτιού να κάθονται και ξεκουράζονται με το βλέμμα τους στραμμένο προς την Ακρόπολη. «Η γωνία αυτή μπορεί να κλείσει και να γίνει ένας πιο ιδιωτικός χώρος, είτε να παραμένει ανοιχτή και ενιαία με τον καθιστικό χώρο της κουζίνας».

Κι όπως καταλήγουν και επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες για ένα διαμέρισμα που με έμπνευση από το τοπίο και τα σπίτια της Ανάφης στέκεται σε μία γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, «σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι η συμμετοχικότητα των πελατών σε αυτή».

H oμάδα ECUAL δημιουργήθηκε το 2016 ως ένα ανοιχτό συνεργατικό εργαστήριο για την οικολογική αρχιτεκτονική, το τοπίο, τον σχεδιασμό, και την αστική αναγέννηση. Η δουλειά της εστιάζει στην παροχή πρωτότυπων, βιώσιμων, οικολογικών και οικονομικών σχεδιαστικών λύσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα την άψογη εκτέλεση σε κάθε έργο.

Οι Hiboux architecture είναι μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων που δουλεύουν μαζί από το 2005. Έχοντας παράλληλα ερευνήσει τον χώρο μέσω προσεγγίσεων άλλων πεδίων (ανθρωπιστικές επιστήμες, εικαστικά, παραστατικές τέχνες, θεωρία του χώρου), ενδιαφέρονται να διευρύνουν την αρχιτεκτονική πράξη. Συνδυάζοντας στοιχεία αυτών των αναζητήσεων, στο κέντρο του προβληματισμού της ομάδας βρίσκεται ο μοναδικός τρόπος κατοίκησης και ζωής του κάθε ανθρώπου. 

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των Ecual θα βρείτε εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των Hiboux θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.