DESIGN

Δύο διαμερίσματα πάνω στην οδό Ερμού

Το έντονο εμπορικό στοιχείο του κτιρίου ενισχύεται μέσα από αναφορές στην industrial αισθητική και έπιπλα – ορόσημα στην ιστορία του design σε δύο διαμερίσματα που διαχωρίζουν τις λειτουργίες τους με μια χαμηλού ύψους βιβλιοθήκη.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Μάρκου

 

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική οφείλει να δημιουργεί χώρους κατοίκησης που να σέβονται τις ανάγκες του χρήστη, τόσο στο κομμάτι της αισθητικής όσο και της λειτουργικότητας, σύμφωνα με ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. «Καλούμαστε να δημιουργήσουμε χώρους στους οποίους ο κάτοικος καταφεύγει, εμπνέεται και εξελίσσεται».

Παράλληλα και για την ομάδα του 3NK Architects & Engineers, θα πρέπει μέσα από συνθετικές  κινήσεις να επιχειρεί την αποκατάσταση της σχέσης κατοικίας – πόλης, της σχέσης του διαμερίσματος με το αστικό τοπίο.

«Όταν μάλιστα πρόκειται για κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, έτσι ώστε ο επισκέπτης της πόλης να έχει τη δυνατότητα να βιώσει την πόλη μέσα από την κατοικία». Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του 3NK Architects & Engineers αφορά τη μετατροπή ενός χώρου γραφείων σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα (White apartment και Black apartment), 50 τετραγωνικών μέτρων το καθένα τα οποία βρίσκονται σε κτίριο επί της οδού Ερμού.

Η αρχιτεκτονική επίλυση των δύο διαμερισμάτων έγινε με παρόμοιο τρόπο και περιλαμβάνει τη σύνθεση των λειτουργιών μιας κατοικίας σε ενιαίο χώρο, αξιοποιώντας τη λογική του open plan. Προς αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώθηκε μια ενιαία ξύλινη κατασκευή, η οποία αναπτύσσεται σε όλο το μήκος του ενός τοίχου του διαμερίσματος.

Ταυτόχρονα, η δημιουργία μιας χαμηλού ύψους βιβλιοθήκης – ραφιέρας με ανοιχτά και κλειστά στοιχεία συμβάλλει στον διαχωρισμό των χώρων διημέρευσης και ύπνου, χωρίς όμως να εμποδίζει την οπτική επικοινωνία.

«Οι επιφάνειες από κόντρα πλακέ σε φυσικό χρώμα κυριαρχούν στον χώρο. Οι επιφάνειες αυτές συνδυάζονται με μεταλλικά στοιχεία – σκελετούς σε μαύρο και άσπρο χρώμα. Η σχεδίαση του συνόλου των ξύλινων κατασκευών αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία αρχιτεκτονικού πειραματισμού. Τόσο στις κουζίνες, όσο και στα μπάνια επιλέχθηκαν ουδέτερες υφές και χρωματισμοί, έτσι ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάδειξη των ξύλινων αυτών κατασκευών». Ο πλήρης εξοπλισμός των διαμερισμάτων υπήρξε κομμάτι της αρχιτεκτονικής μελέτης.  

Η λογική της φιλοξενίας σε σύγχρονα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και το έντονο εμπορικό και βιοτεχνικό στοιχείο του κτιρίου ενισχύονται μέσα από σαφείς αναφορές στην industrial αισθητική. «Προς αυτήν την κατεύθυνση επιλέχθηκαν μινιμαλιστικές φόρμες, στο σύνολο του εξοπλισμού (φωτιστικά, διακοσμητικά αντικείμενα, πάνελ-κουρτίνες κτλ.), και έπιπλα – ορόσημα στην ιστορία του design».

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας 3NK Architects & Engineers είναι η ολιστική προσέγγιση του σχεδιαστικού προβλήματος από την αρχική ιδέα (concept design) έως την κατασκευαστική υλοποίηση. «Μέσα από την λεπτομερή μελέτη των απαιτήσεων και των αναγκών του χρήστη, προχωρούμε στην διατύπωση μοναδικών κάθε φορά προτάσεων, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε».

Στην περίπτωση των White apartment και Black apartment, «η εμπορική αξιοποίηση των διαμερισμάτων και η προσέλκυση κοινού με ιδιαίτερες αισθητικές απαιτήσεις αποτέλεσαν το κύριο ζητούμενο του σχεδιασμού». Παράλληλα, η εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργικότητας του χώρου καθόρισε τις συνθετικές επιλογές. Έτσι, επιλέχθηκε μια μη στερεοτυπική προσέγγιση της τυπολογίας ενός διαμερίσματος, αλλά αντίθετα, δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χώρος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας κατοικίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την 3NK Architects & Engineers θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.