Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Ο Στέλιος Χρυσανθόπουλος σχεδίασε ένα κινητό σπίτι

Ο γνωστός αρχιτέκτονας μιλάει για το Chamfer Home που έχει παρουσιαστεί σε όλα τα σημαντικά media του χώρου.
Mail Attachment

Έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες του καθένα, ενώ ταυτόχρονα προτείνει έναν απόλυτα νομαδικό τρόπο ζωής. Ξεχωρίζει για τον μοντέρνο σχεδιασμό με τις λιτές και καθαρές γραμμές, αλλά και για τον τρόπο που διαχέεται το φως στους χώρους του. Το Chamfer Home, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό καταφύγιο, και η ιδέα και ο σχεδιασμός του ανήκει στον Στέλιο Χρυσανθόπουλο από την S-Archetype.

Τι σε ώθησε να σχεδιάσεις το Chamfer Home; Το Chamfer Home είναι έκφραση μιας προσωπικής άποψης-εμμονής κατά την οποία πιστεύω πως ο άνθρωπος μπορεί να ζει επαρκώς σε ένα ελάχιστο δομημένο περιβάλλον, αποφεύγοντας την κατανάλωση πόρων για οτιδήποτε παραπάνω και όπως τόνιζε ο ζωγράφος Henri Matisse «Ότι δεν είναι απαραίτητο, είναι επιζήμιο» έτσι και σε αυτή την περίπτωση το Chamfer Home είναι η ελάχιστη μονάδα κατοικίας που προσφέρει στον χρήστη τα απαραίτητα. Ένα δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του Chamfer Home είναι η δυνατότητα να μεταφέρεται σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο χρήστης, προτείνοντας ένα νομαδικό τρόπο ζωής απελευθερωμένο από την εξάρτηση, που προκαλεί η συμβατική κατοικία, με τον τόπο που έχει κατασκευαστεί.

Οπότε το γενονός ότι μπορεί να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε σημείο είναι και η ιδιαιτερότητα του.  Ναι, το Chamfer Home είναι μια μονάδα κατοικίας που μπορεί να μεταφέρεται από σημείο σε σημείο και μπορείς να το συναντήσεις σε μια παραλία, στο βουνό ή ακόμα και στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Παράλληλα προσφέρει στον χρήστη ό, τι χρειάζεται για να ζήσει σε ένα περιβάλλον καλαίσθητο και πολυτελές.

Mail Attachment
Mail Attachment

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο παρατήρησα ότι όχι μόνο κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά ότι σχολιάστηκε και ο τρόπος που διαχέεται το φως στον χώρο. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Ήταν ένα στοιχείο που ήθελες να προσέξεις; Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες με κουφώματα ειδικού σχεδιασμού που διαχειρίζονται την ηλιακή ενέργεια για φωτισμό κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και για θέρμανση την χειμερινή περίοδο του χρόνου. Φυσικά ήταν ένα χαρακτηριστικό που θέλαμε να έχει το Chamfer Home διότι εκτός του πρακτικού, δηλαδή την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, καταφέρνει νοητά την σύνδεση της κατοίκισης με τον τόπο, τοποθετώντας το χρήστη σε μια θέση κέντροβαρική σχετικά με το τοπίο και την παρατήρηση του περιβάλλοντος.

Σε ποιους πιστεύεις ότι απευθύνεται; Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν μια νέα εμπειρία κατοίκησης σε σχέση με την συμβατική, ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τα κουτάκια που έχουν στοιβαχτεί. Απευθύνεται σε ανθρώπους περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους.

s-archetype.com

Ο Στέλιος Χρυσανθόπουλος.

Ο Στέλιος Χρυσανθόπουλος. Φωτό: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.