Με δεδομένο ότι στα smartphones μας έχουμε έναν σκασμό πράγματα που αφορούν τη ζωή μας, από επαφές και φωτογραφίες, μέχρι μηνύματα, κωδικούς πρόσβασης και εφαρμογές, το τελευταίο που θέλουμε είναι να πέσει όλο το πακέτο στα λάθος χέρια (ούτως ειπείν, χέρια που δεν ανήκουν σε ‘μας). Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πάντως (ο μη γένοιτο) καλό είναι να υπάρχει μια εναλλακτική, ένα plan b που θα μας επιτρέψει να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται, που λέει και το άσμα. Ευτυχώς οι εταιρείες έχουν προνοήσει και πλέον εξοπλίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα με συστήματα ελέγχου, κωδικούς και υπηρεσίες που συμβάλλουν τόσο στον εντοπισμό των χαμένων/κλεμμένων συσκευών, όσο και στην προστασία των δεδομένων που κρύβουν μέσα τους.
Μετά την Apple και τη λειτουργία Activation Lock, σειρά πήρε η Google με το Factory Reset Protection, μια επιλογή που θα προσφέρεται μέσα από την επερχόμενη έκδοση Lollipop του Android. Τι κάνει αυτή; Ουσιαστικά θα απαιτεί την εισαγωγή ενός κωδικού προκειμένου ένα smartphone να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση (restore). Αν αυτό τώρα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη λειτουργία κλειδώματος της συσκευής, ουσιαστικά αυτή καθίσταται άχρηστη αφού ο νέος της κάτοχος (κακό ψόφο να ‘χει) δεν μπορεί ούτε να τη χρησιμοποιήσει όπως είναι, ούτε να σβήσει τα πάντα από μέσα της. Το όλο… combo ολοκληρώνεται με τις διάφορες εφαρμογές τύπου find my phone που μπορούν να οδηγήσουν τον κάτοχο μιας συσκευής σε αυτή και… τατάααν!
Το θέμα βέβαια είναι πως σε περίπτωση που κάποιος βρει μια συσκευή η οποία έχει μπλοκαριστεί και κλειδωθεί, δεν θα ξέρει πώς να εντοπίσει τον κάτοχό της αλλά τουλάχιστον ο τελευταίος θα μπορεί να ‘χει το κεφάλι του ήσυχο όσον αφορά στα δεδομένα του. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και το γεγονός πως αυτά κρυπτογραφούνται αυτόματα, τότε αντιλαμβανόμαστε πως η Google έχει πάρει ιδιαίτερα «ζεστά» το θέμα της προστασίας των δεδομένων των χρηστών στη νέα έκδοση του Android. Παρόμοια κίνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες δε, να κάνει και η Microsoft.
Εδώ που τα λέμε ώρα ήταν. Το smartphone αποτελεί για πολύ κόσμο προέκταση του ίδιου του του εαυτού, καθώς «κουβαλά» πληροφορίες για τη δουλειά, την προσωπική του ζωή, τον κοινωνικό του περίγυρο, τα οικονομικά του και γενικότερα κάθε πτυχή της ζωής του. Με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη και πλέον ήταν αναγκαία η ισχυροποίηση των δικλείδων ασφαλείας για τις συσκευές και τα δεδομένα τους. Ακόμα κι έτσι πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το βασικό μέτρο προστασίας για τις συσκευές μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το γεγονός πως με x χρήματα μπορούμε να πάρουμε ένα κινητό ίδιο με αυτό που πιθανώς μας έκλεψαν ή χάσαμε, δεν λέει κάτι. Όπως και με ένα απολεσθέν πορτοφόλι που όλη η μανούρα δεν έχει να κάνει με τα λεφτά που είχε μέσα αλλά με τα λοιπά «κερατιλίκια» (πιστωτικές, δίπλωμα, ταυτότητα, κάρτες κλπ), έτσι και το ζήτημα με το smartphone δεν είναι η συσκευή αυτή καθαυτή αλλά το περιεχόμενό της. Πού θα πάει, κάποια στιγμή θα το καταλάβουμε.