o-IPHONE-THEFT-ACTIVATION-LOCK-facebook

Μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία παρουσίασε η Apple. Πρόκειται για το Activation Lock, μια υπηρεσία του iCloud η οποία έχει ως στόχο τον περιορισμό των πωλήσεων κλεμμένων ή απολεσθεισών συσκευών! Πώς γίνεται αυτό; Απλώς εισάγοντας το IMEI ή τον σειριακό αριθμό μίας συσκευής. Το σύστημα μας ενημερώνει για το αν η επιλογή «Find my device» είναι ενεργοποιημένη για την εν λόγω iΣυσκευή κι από ‘κει και πέρα, η απόφαση είναι δικιά μας. Βέβαια η ένδειξη «Activation Lock: On» που παίζει να πάρουμε με τον έλεγχο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευή έχει κλαπεί ή χαθεί αλλά όπως και να ‘χει, ένα έξτρα στοιχείο το δίνει –και ταυτόχρονα αποτρέπει έναν αριθμό «επιτήδειων» από το να «σπρώξουν» τα κλοπιμαία τους.

Αυτό που μετράει βέβαια είναι η κίνηση αυτή καθαυτή της Apple η οποία κάνει ένα βήμα προς τον περιορισμό των πωλήσεων συσκευών που έχουν αποκτηθεί με τρόπο «περίεργο». Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Κουπερτίνο έχουν εισάγει τα τελευταία χρόνια στις συσκευές τους λειτουργίες και εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες τους τον εντοπισμό τους σε περίπτωση απώλειάς τους ή ακόμα και το απομακρυσμένο τους κλείδωμα έτσι ώστε ακόμα κι αν πέσουν σε λάθος χέρια, αυτά να μην είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το θέμα βέβαια με αυτού του είδους τις συσκευές, προεξεχόντων των κινητών τηλεφώνων, είναι πως ορίζουν χωρίς καμία υπερβολή την καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε το λίγο: μέσα στο smartphone μας έχουμε περασμένα τα πάντα: τηλεφωνικό κατάλογο, πρόγραμμα, σημειώσεις με οτιδήποτε, κωδικούς, λογαριασμούς τραπεζικών λογαριασμών και καρτών, εφαρμογές, δεδομένα υγείας, logs, μηνύματα. Οτιδήποτε μπορεί να αφορά τόσο την επαγγελματική, όσο και την προσωπική μας ζωή. Με δυο λέξεις, τα πάντα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως πιθανή απώλεια ενός τέτοιου χείμαρρου πληροφοριών αυτόματα μας «ξεγυμνώνει» απέναντι σε όποιον αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή μας.

Όσο τα smartphones αποκτούν ολοένα και περισσότερο βαρύνουσα σημασία στην καθημερινότητά μας, οι μεν εταιρείες οφείλουν να ενσωματώσουν σε αυτά κι άλλα εργαλεία και λειτουργίες προστασίας, οι δε χρήστες να τα προστατέψουμε αποτελεσματικά, δίνοντάς τους τη σημασία που τους αρμόζει. Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο εξ’ άλλου και με μοναδική ένσταση τη σχέση του με το νερό, δεν υπάρχει λόγος το smartphone να αποτελεί εξαίρεση.