ΠΟΛΗ

Ύμνοι και τροπάρια την εβδομάδα των παθών

10 Αθηναϊκές εκκλησίες για το «Χριστός Ανέστη», το τροπάριο της Κασσιανής, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο.
Φωτογραφίες: Σοφία Κροκιδά
Φωτογραφίες Αιθιοπικής εκκλησίας: Παναγιώτης Τζάμαρος / FOSPHOTOS
Πρώτη Δημοσίευση: 06.04.2015

Αιθιοπική Εκκλησία, στο Πολύγωνο

Η μοναδική στο είδος της εκκλησίας της πόλης  βρίσκεται στην οδό Μπόχαλη και προσφέρει ένα πρωτότυπο θέαμα την ημέρα της Ανάστασης. Αν αποφασίσετε να πάτε, φορέστε καθαρές κάλτσες, αφού θα χρειαστεί να βγάλετε τα παπούτσια σας ενώ αν φορέσετε ένα λευκό συνολάκι θα είστε σε πλήρη αρμονία με τη στολή που είθισται να φορούν οι κόπτες από την Αιθιοπία. Το βράδυ εκεί δεν τελειώνει πριν σημάνουν οι χαρμόσυνες καμπάνες και ακολουθεί γλέντι κάτω από ήχους κρουστών οργάνων ενώ η χορωδία αναπαριστά στιγμές από τη ζωή του Χριστού με θεατρικό τρόπο.

Holy Saturday
Holy Saturday
Holy Saturday
line-630

Άγιος Γρηγόριος Φωτιστής, στην οδό Κουμουνδούρου

Αυτή η αρμένικη εκκλησία είναι άλλη μια έθνικ επιλογή για όλους όσοι βαρέθηκαν να περνούν την Ανάσταση στην εκκλησία της γειτονιάς χαιρετώντας αναγκαστικά όλους του παλιούς συμμαθητές. Είναι στον αριθμό 10 της Κριεζή και η ιδανική μέρα για επίσκεψη είναι η Μεγάλη Παρασκευή αφού τότε μπορείτε να απολαύσετε τις κατανυκτικές μελωδίες του εκκλησιαστικού της οργάνου. Αν είστε τυχεροί, αν και δεν συμβαίνει κάθε χρόνο, θα παρακολουθήσετε την κοινή δέηση -τόσο στα ελληνικά όσο και στα αρμένικα- παρέα με άλλες τρεις συνοικιακές εκκλησίες που συναντώνται κατά της έξοδο του Επιταφίου.

27
26.jpg
25.jpg
line-630

Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στην Πλάκα

Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες συνοικίες του κέντρου και αποτελεί έναν βασικό λόγο για επίσκεψη αφού συνδυάζει βόλτα και εκκλησίασμα. Ενδείκνυται για ανθρώπους που φοβούνται τους κρότους από τις στρακαστρούκες και τα βεγγαλικά αφού εκεί σπάνια θα ακούσεις κάτι τέτοιο. Είναι στην οδό Ερεχθέως, το Άγιο Φως εκεί φτάνει πρώτο κατά τις 19.30 λίγο πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
line-630

Άγιος Νικόλαος, στην Πλάκα

Λίγο πιο πέρα, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται αυτή η εκκλησία μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου. Η ιστορική της καμπάνα που εκτίθεται στον πρόναο του ιερού είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό και πολλοί φανατικοί των ορθόδοξων ψαλμών σπεύδουν εκεί την Μεγάλη Τρίτη για να ακούσουν το μελωδικό τροπάριο της Κασσιανής. Μεγάλη η χάρη της.

19.jpg
16.jpg
17.jpg
line-630

Μονή Ασωμάτων-Πετράκη, στο Κολωνάκι

Αν φέτος θέλετε να περάσετε τις γιορτές με έναν πιο κοσμικό αέρα, τότε αυτή είναι η εκκλησία για να το κάνετε. Ο υπέροχος προαύλιος χώρος της μονής γεμίζει από κόσμο τις άγιες ετούτες μέρες και ενημερώνει το κοινό για το πρόγραμμα των λειτουργιών και των ακολουθιών από την επίσημη ιστοσελίδα της. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία ή επιθυμείτε να περάσετε από την πλατεία Κολωνακίου, βάλτε 89.5 στα ερτζιανά και ακούστε τι συμβαίνει εκεί live.

32.jpg
34.jpg
35.jpg
1 2
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.