Booze Cooperativa
Μπαρ / πολυχώρος

Ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης του Booze

Ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης του Booze

Master Νίκος

Est. Eδώ και 26 χρόνια. Πριν ανοίξει εκεί βρισκόταν ένα μαγαζί με υφάσματα.

Best Πέρα από ένα από τα πιο ωραία καφέ-μπαρ της πόλης είναι και ένας πολυχώρος  που φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, παζάρια, performances, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και τα γραφεία της Popaganda! Το σπέσιαλ κοκτέιλ είναι το “Τουρουρούμ” -βότκα με στημένο λεμόνι.

Past «Παλιά στο κέντρο είχε μόνο χονδρική από υφάσματα και είχε πάρα πολύ κίνηση από τα αυτοκίνητα. Τώρα έχει αδειάσει. Τώρα έχει περισσότερα μαγαζιά άλλου είδους, καφετέριες, μπαράκια και τέτοια».

Present «Το μαγαζί αυτό υπήρχε, ήταν ιδιόκτητο και γι’ αυτό αποφασίσαμε να το ανοίξουμε εδώ. Το κέντρο πάντα θα έχει κόσμο. Πλέον έχει αναβαθμιστεί και πολύ. Η συγκεκριμένη μασκότ του κέντρου που θα έλεγα είναι η Zουζούκα, ο σκύλος μου».

Info Κολοκοτρώνη 57,  215 5508834, Ανοιχτά: Καθημερινά από τις 11:00 μέχρι πολύ αργά.

Το τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Παραδοσιακό καφενείο/μεζεδοπωλείο

Ο Τριαντάφυλλος από το "Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς" στην οδό Λέκκα

Ο Τριαντάφυλλος από το “Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς” στην οδό Λέκκα

Master Τριαντάφυλλος

Est. 1995. Στη θέση του πριν βρισκόταν ένα άλλο καφενείο.

Best Φρέσκο λαϊκό ψάρι, ψιλή γαρίδα, αθερίνα, μαριδάκι, γόνος καλαμαριού και ό,τι βγάζει η ελληνική θάλασσα ανάλογα με την εποχή. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η παντρεμένη σαρδέλα και ο παντρεμένος γαύρος. Εξαιρετικές σαλάτες με βραστά λαχανικά, τρομερή φάβα αλλά και κεφτεδάκια για τους αμετανόητους κρεατοφάγους.

Past «Παλιά στο κέντρο ήταν η καρδιά της χρυσοχοΐας και της αργυροχρυσοχοΐας, δηλαδή όλοι όσοι δούλευαν εδώ οι πιο πολλοί είχαν να κάνουν με αυτό το επάγγελμα. Τα πιο πολλά μαγαζιά πλέον είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλαδή σπάνια θα δεις κάτι άλλο. Και σίγουρα η αγορά χρυσού. Και αυτό έχει φέρει και πολύ καινούριο κόσμο σε όλες τις ηλικίες στο κέντρο πράγμα που δεν υπήρχε παλιότερα. Όλο το κέντρο παλιά ζούσε από τον εργαζόμενο, ήταν δημόσιες υπηρεσίες εδώ, το υπουργείο Παιδείας, η Εθνική Ασφαλιστική, διάφορες οικονομικές υπηρεσίες, όλα αυτά μιλάμε για χιλιάδες υπαλλήλους. Το κέντρο ζούσε με αυτόν τον κόσμο. Θεωρώ ότι το κέντρο άμα το προσέξεις είναι κάτι που δε θα το αφήσεις ποτέ, σε όποιο άλλο μέρος και να βρίσκεσαι. Και όποιος επιβιώνει στο κέντρο χρόνο με το χρόνο γίνεται δυνατότερος. Αρκεί να μην αλλάξει τακτική ο καθένας που δουλεύει το μαγαζί του και δεν θα βγει χαμένος. Το κέντρο επίσης είναι πλέον προσβάσιμο σε όλους με το μετρό. Βέβαια έχει αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με παλιά».

Γάβρος παντρεμένος.

Γάβρος παντρεμένος.

Present «Στο κέντρο συναντάς όλοι την γκάμα ανθρώπων. Aπό τον υπουργό μέχρι τον κλητήρα, από τον υπάλληλο μέχρι τον διευθυντή  τραπέζης και τον δικηγόρο και αυτό το βλέπεις κυρίως τα μεσημέρια. Tο βράδυ αλλάζει πάλι ο κόσμος λόγω των πολλών μπαρ που έχουν ανοίξει. Η πιο χαρακτηριστική μορφή του κέντρου είναι ο Αντρέας, η Φτερού».

Info Λέκκα 22 (εντός στοάς), 210 3227298. Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 11:30-21:30 (το ωράριο θα επεκταθεί μέχρι αργά το βράδυ στη χειμερινή σεζόν).

Η γωνιά του καφέ
Καφεκοπτείο

Ο Γρηγόρης από τη Γωνία του Καφέ

Ο Γρηγόρης από τη Γωνία του Καφέ

Master Γρηγόρης

Est. 1890. Ο Γρηγόρης το δουλεύει από το 1980 και είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας που τρέχει το μαγαζί.

Best Καφές ελληνικός, εσπρέσσο και φίλτρου. Ακόμα υπάρχουν γλυκές καραμέλες και παρεμεφερή είδη.

Past «Το κέντρο παλιότερα δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε ήταν εντελώς διαφορετική. Έχουν αλλάξει τα πάντα, δεν υπήρχαν τα μπαρ, δεν υπήρχε αυτός ο οργασμός στα μπαρ και στα καφέ και στο φαγητό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Καμία σχέση με τότε. Και είναι η τελευταία δωδεκαετία που έχουν συμβεί όλα αυτά εδώ. Ξεκίνησε αν δεν κάνω λάθος στην πλατεία Καρύτση τα παιδιά με τα Νέα το ’86,’88 δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Τα μαγαζιά που υπήρχαν εδώ ήταν ένα παραδοσιακό φαγάδικο εδώ απέναντι το Διαλεχτό, υπήρχε άλλο ένα εστιατόριο στη Λέκκα, υπήρχε ένα τοστάδικο και αυτά είναι όλα και το σουβλατζίδικο του Μουρά το παλιό που λειτουργεί από το 1950. Καμία λοιπόν σχέση με τη σημερινή εικόνα που βλέπουμε. Όχι ότι είναι άσχημο, είναι πάρα πολύ καλό. Εμένα πάντα μου άρεσε και θα συνεχίσει να μου αρέσει»

Present «Η μορφή της Αθήνας που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια είναι η Φτερού, ο Αντρέας».

Info Πραξιτέλους 4 & Πλατεία Καρύτση, 210 3251739 – 210 3225716

Ανοιχτά: Δευτέρα-Τετάρτη 8:00-17:00, Σάββατο 8:00-15:00 και Τρίτη-Πέμπτη και Παρασκευή 8:00-20:30.

Τηλεχειριστήρια-Αξεσουάρ Ηλεκτρονικά
Κατάστημα ηλεκτρικών ειδών

Ο Αλέξανδρος πουλάει τα πιο παράξενα ηλεκτρικά είδη

Ο Αλέξανδρος πουλάει τα πιο παράξενα ηλεκτρικά είδη

Master Αλέξανδρος

Est. 1953

Best Τα πάντα από ηλεκτρονικά είδη και διάφορα έξυπνα gadgets από κατασκοπευτικά ακουστικά τοίχου μέχρι κατασκευή για να μπορούμε να ελέγχουμε εάν υπάρχουν κάμερες στο χώρο.

Past «Σε σχέση με παλιά το κέντρο έχει γίνει χειρότερο. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε παλιότερα ήταν πολύ διαφορετική. Κατ’ αρχάς υπήρχε κίνηση, περισσότερος κόσμος, αξιοπρεπής κόσμος, κίνηση στα εμπορικά και ομαλή λειτουργία».

Κρυφή κάμερα

Κρυφή κάμερα

Present «Οι άνθρωποι έχουν αλλάξει, οι συνήθειες, γίνονται πολύ συχνά απεργίες στο κέντρο και θα πρέπει να έρθουν καλύτεροι πολιτικοί. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποιος χαρακτηριστικός τύπος που να συνδέεται με το κέντρο. Αυτό που παρατηρώ είναι τα πολλά αδέσποτα που κυκλοφορούν».

Info Πραξιτέλους 4, 210 3233750

Ανοιχτά: 07:30-20:00 καθημερινά εκτός από Σαββατοκύριακα.

The Box Hair Studio
Κομμωτήριο

Ο ψαλιδοχέρης Δημήτρης Κονδύλης του The Box

Ο ψαλιδοχέρης Δημήτρης Κονδύλης του The Box

Master Δημήτρης

Est2010

Best Ειδικεύεται στο χρώμα και στο κούρεμα. Κουρεύει τους μισούς δημοσιογράφους και γραφίστες της πόλης.

Past «Σε σχέση με παλιότερα στο κέντρο έχουν αυξηθεί τα μπαρ. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα καλό γιατί είναι πάρα πολλά.»

016-hair_dryer-hairdressing_salon-athens-september_2013-angelos_christofilopoulos-fosphotos-popaganda

Present «Θεωρώ πως το κέντρο ομορφαίνει, πεζοδρομούνται οι δρόμοι πάει προς το καλύτερο, ειδικά η μεριά αυτή του Συντάγματος μέχρι την Αιόλου όλα αυτά γύρω γύρω, γι’ αυτό και επέλεξα να ανοίξω εδώ το κομμωτήριο. Στο κέντρο με γοητεύει περισσότερο που ο κάθε δρόμος έχει την προσωπικότητά του, μπορείς να βρεις τα πάντα άσχετα από τα μπαρ, εννοώ και για τα υπόλοιπα μαγαζιά. Υπάρχουν δρόμοι που έχουν μόνο κουτιά, άλλοι δρόμοι που έχουν μόνο φερμουάρ, είναι φοβερό αυτό δηλαδή κάθε δρόμος έχει τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητα του, αυτό μόνο εδώ το βρίσκεις, πουθενά αλλού στην Αθήνα μόνο στο κέντρο. Για μασκότ του κέντρου θα έλεγα την Φτερού, που περνάει ακόμα 50  χρόνια τώρα. Πιστεύω πάντως πως γενικά έχουνε χαθεί τέτοιου είδους προσωπικότητες.»

Info Θησέως 7-9, 210 3215553,  Ανοιχτά:  Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-20:00, Τετάρτη 10:00-18:00, Σάββατο 9:00-17:00, Δευτέρα κλειστά.    

Ταχυφαγείον Ελληνικόν
Σουβλατζίδικο

Η Ιωάννα του Ελληνικόν. Εκεί τρώει συχνά η Popaganda Team.

Η Ιωάννα του Ελληνικόν. Εκεί τρώει συχνά η Popaganda Team.

Master Ιωάννα

Est. 2000. Πριν από αυτό το μαγαζί υπήρχε ένα μανάβικο.

Best Σουβλάκια, χοιρινό, κοτόπουλο, μπιφτέκι κοτόπουλο, μοσχάρι κοτόπουλο, μοσχάρι μπιφτέκι, λουκάνικο. Μεγάλο χιτ το ρεβυθομπιφτέκι και η πίτα ολικής αλέσεως.

Past «Το σημερινό κέντρο έχει  αλλάξει ριζικά. Έχει και τα καλά του, έχει και τα κακά του βέβαια. Απλώς έχουνε γίνει πολλά μπαράκια και έχει αλλάξει λίγο το αγοραστικό κοινό. Παλαιότερα ήταν αλλιώς.»

030-gyros-greek_food-athens-september_2013-angelos_christofilopoulos-fosphotos-popaganda

Present «Τα τελευταία χρόνια και με την κρίση κλείνουν μαγαζιά, ανοίγουν μόνο μπαράκια, καφετέριες, φαγάδικα και αυτό είναι ένα πρόβλημα δεν είναι νορμάλ. Έχει ελαττώσει ο κόσμος, αποκεντρώνεται, έρχεται μόνο για διασκέδαση και αυτό δεν είναι ωραίο. Δεν υπάρχουν πολλά που να μου αρέσουν από το σημερινό κέντρο αλλά εντάξει το ανέχομαι ούτως η άλλως, εδώ δουλεύω. Πάντως δεν τρελαίνομαι με κάτι. Μόνο την ακρόπολη τρελαίνομαι να κοιτάω. Ένας χαρακτηριστικός τύπος του κέντρου που έχω ξεχωρίσει είναι ένας σκύλος που μάλιστα τον ταΐζω καθημερινά».

Info Κολοκοτρώνη 39, 210 3312138, Ανοιχτά: 10:30-18:30 (εκτός Κυριακής).

Παραδοσιακό Κουρείο

013-barber-barber_shop-athens-september_2013-angelos_christofilopoulos-fosphotos-popaganda

Master Χρήστος

Est. 1979. Πριν ανοίξει το κουρείο, εκεί λειτουργούσε ένα παραδοσιακό καφενείο.

Best Αντρικό κούρεμα the classic way.

Past «Παλιότερα το κέντρο ήταν κατά κύριο λόγο εμπορικό. Είχε μαγαζιά, εμπορικά ρούχα, κουμπιά, είχε τέτοια, εργαστήρια χρυσοχοΐας πάρα πολλά, είχε βιοτεχνίες, μοδίστρες, σιδερωτήρια τέτοια μαγαζιά».

012-barber-barber_shop-athens-september_2013-angelos_christofilopoulos-fosphotos-popaganda

Present «Τώρα το κέντρο έχει αλλάξει και έχει γεμίσει με καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και τώρα όμως μου αρέσει. Περισσότερο όμως μου αρέσει το βράδυ. Χαρακτηριστική προσωπικότητα του κέντρου είναι η Φτερού που είναι 50 χρόνια τώρα και κάνει το ίδιο πράγμα».

Info Ρόμβης 18. Ανοιχτά: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 8:00-16:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 8:00-20:00.

Falafellas street food
φαλαφελατζίδικο

Ο Γιώργος και ο Άρης του Falaffelas.

Ο Γιώργος και ο Άρης του Falaffelas.

Master Γιώργος / Άρης

Est. Τέλος Μαΐου 2013. Πριν από το μαγαζί αυτό εκεί λειτουργούσε ένα σουβλατζίδικο.

Best Αραβική πίτα με φαλάφελ ή κεφτεδάκια (και τα δυο χειροποίητα). Συνοδευτικό διάφορες σαλάτες και σως μεταξύ των οποίων και υπέροχες τηγανητές μελιτζάνες.

Past «Σε σχέση με παλιά δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Το κέντρο γενικά είναι σαν ένα ζωντανό κύτταρο, συνέχεια αλλάζει αλλά και πάντα ίδιο μένει. Δηλαδή αλλάζουν πράγματα, αλλάζουν πρόσωπα, αλλάζουν μαγαζιά αλλά πάντα θα έχει κόσμο και θα υπάρχει αυτή η κίνηση που υπήρχε πάντα».

008-falafellas-fast_food-athens-september_2013-angelos_christofilopoulos-fosphotos-popaganda

Present «Προσωπικά εμένα πάντα με γοήτευε το κέντρο διότι θεωρώ ότι όταν ζεις σε μια μεγάλη πόλη καλό είναι να τη ζεις εκεί που συμβαίνουν τα πράγματα. Ως μέγας σουλατσαδόρος λοιπόν του κέντρου εδώ και πολλά χρόνια θεωρώ ότι εδώ είναι η ζωή. Αυτό. Το κέντρο είναι η ζωή της πόλης. Γι’ αυτό και επιλέξαμε το κέντρο για να ανοίξουμε το μαγαζί. Γιατί αυτό το είδους φαγητού ήταν μια καινούρια πρόταση και θεωρήσαμε ότι το κέντρο έχει να κάνει περισσότερο με κόσμο ίσως πιο ενημερωμένο ή που έχει ταξιδέψει άρα είχαμε και περισσότερες πιθανότητες έτσι να αντιληφθεί ο κόσμος τι είναι αυτό που κάνουμε. Ενώ σε μια συνοικία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δηλαδή οι άνθρωποι αυτό που έχουν συνηθίσει δεν το αποχωρίζονται εύκολα. Αν και έχω τελικά την εντύπωση τελικά ότι όταν κάτι είναι καλό το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Προσωπικότητες χαρακτηριστικές στο κέντρο περνάνε πάρα πολλές και ο κόσμος που έρχεται στο κέντρο είναι γενικά πιο χαρακτηριστικός και ιδιαίτερος. Περνάνε τα πάντα από το κέντρο δηλαδή θα δεις και ζητιάνους και πρεζόνια και ό,τι θες αλλά αυτή είπαμε είναι η ομορφιά του ότι όλοι είναι ιδιαίτεροι. Ίσως λοιπόν εμείς να είμαστε οι μασκότ του κέντρου. Εμείς οι ίδιοι που κυκλοφορούμε καθημερινά εδώ».

Info Αιόλου 51, 210 3239809, Ανοιχτά: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 12:00-18:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 12:00-20:30, Κυριακή κλειστά.

Popeye Loves Olive & Erato Jewels
τατουατζίδικο / κοσμηματοπωλείο

Ο Γιάννης από το Popeye Loves Olive Tattoos & Jewels.

Ο Γιάννης από το Popeye Loves Olive Tattoos & Jewels.

Masters Γιάννης, Ερατώ

Est. 2012. Στη θέση του πριν βρισκόταν ένα μαγαζί με κοσμήματα.

Best Χειροποίητα κοσμήματα και φυσικά τατουάζ και piercing. Επίσης φιλοξενούν κατά καιρούς και εκθέσεις διαφόρων καλλιτεχνών.

Past «Όταν νοικιάσαμε το μαγαζί η πλατεία Αγίας Ειρήνης που είναι δίπλα ήταν ακόμα γεμάτη άστεγους και μετανάστες. Αργότερα τους έδιωξαν από εδώ και είναι τώρα όλοι κάτω από την Αθηνάς. Τώρα έχει καθαρίσει η περιοχή, ανοίγουν όλο καφετέριες και μπαράκια καινούρια, κλείνουν παλιά μαγαζάκια και ανοίγουν καφέ και μπαρ και φαγάδικα και τέτοια και έχει γίνει ένα γκέτο όπως ήταν παλιά το γκάζι».

Present «Επιλέξαμε το κέντρο για να ανοίξουμε το κατάστημα γιατί η Ερατώ ήδη είχε μαγαζί στο κέντρο και είπαμε να μεταφερθούμε εδώ γιατί το προηγούμενο μαγαζί ήταν στην Κυψέλη και πλέον η περιοχή εκείνη δεν είναι τόσο εμπορική. Και επίσης το κέντρο είναι μια περιοχή που έχει πάντα κόσμο και ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι στα πάνω του και ανεβαίνει σιγά-σιγά όλο και πιο πολύ. Γενικά είναι πιο ωραίος ο κόσμος εδώ, πιο στυλάτος, πιο ιδιαίτερος. Μασκότ του κέντρου δεν ξέρω εάν υπάρχει πλέον. Αυτό που βλέπω εγώ είναι τα πολλά αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν συνέχεια».

Info Λιμπονά 5, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 8673461, Ανοιχτά: 12:00-20:00 κάθε μέρα εκτός από Κυριακή.