«Ο αδερφός μου ο Roky “έφυγε” γαλήνιος σήμερα. Παρακαλώ να μας δώσετε χρόνο. Μουσική και γέλιο για πάντα». Με αυτά τα λίγα λόγια ο Mikel Erickson  ανακοίνωσε στο Facebook τον θάνατο στις 31/5, σε ηλικία 71 ετών, του θρυλικού Roky Erickson.

Ο Roger Kynard Erickson, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1947 και το 1965 σχημάτισε τους The 13th Floor Elevators, μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές μπάντες του ψυχεδελικού, και όχι μόνο, ροκ, με αιχμή του δόρατος της επιρροής τους το χαρακτηριστικό «ουρλιαχτό» του μπροστάρη τους. Το μεγαλύτερό τους χιτ ήταν το “You’re Gonna Miss Me”, το οποίο μάλιστα ο Erickson είχε γράψει όταν ακόμη πήγαινε στο σχολείο. Αυτό υπήρξε και το μοναδικό τους τραγούδι που «τρύπωσε» στα charts του Billboard, ενώ εκατομμύρια κόσμου το αγάπησαν πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, μιας και ακούγεται (εννοείται δυνατά) στην εναρκτήρια σκηνή του High Fidelity.

https://www.youtube.com/watch?v=E8L8JFWY8cc

Η μπάντα κυκλοφόρησε τέσσερις -λατρεμένους από τους κριτικούς και αγνοημένους από τα μεγάλα ακροατήρια- δίσκους από το 1965 ως το 1969, οπότε και έπεσε η αυλαία τους κυρίως λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων του Roky Erickson τα οποία διαρκώς χειροτέρευαν εξαιτίας της αθροας καταναλωσης ψυχοτροπων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η μετέπειτα σόλο καριέρα του διακόπηκε για μεγάλα διαστήματα μιας και κατά καιρούς έχριζε εγκλεισμού και εντατικής παρακολούθησης. Όλη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται με συγκινητικό τρόπο στο ντοκιμαντέρ You’re Gonna Miss Me.

https://www.youtube.com/watch?v=sVFLqzJB6qw

Η επιδραστικότητά του, όμως, υπήρξε αμείωτη επί δεκαετίες, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις συγκινητικές αντιδράσεις τόσων και τόσων μουσικών στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του. Από τις οποίες αντιδράσεις δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει αυτή των Black Angels.

Oh, we’re gonna miss you, Roky…

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Thank you Roky. We will miss you.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Black Angels (@theblackangels) στις

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Lotta Love to Roky

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dinosaur Jr. (@dinosaurjr) στις