photo-moon_duo-2

Τα τελευταία χρόνια το psych (rock και όχι μόνο) έχει επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο, και εδώ στην Ελλάδα, που ούτως ή άλλως είμαστε ολίγον τι ρετρολάγνοι, έχουμε ανέβει σε αυτό το τρένο. Τρανές αποδείξεις τα εκκωφαντικά live των Black Angels, The Brian Jonestown Massacre, Thee Oh Sees και  Black Rebel Motorcycle Club. Η επερχόμενη συναυλία λοιπόν των Moon Duo, που πλέον δεν είναι duo αφού στις τάξεις του έχουν και τον drummer John Jeffrey, θα εγκαινιάσει τη νέα συναυλιακή σεζόν στις 11 Σεπτεμβρίου στο ΑΝ. Η Popaganda μίλησε τον ιθύνοντα νου της μπάντας, Ripley Johnson, για τις επιρροές τους, τον ήχο του Βερολίνου και τα σχέδιά της μπάντας για το άμεσο μέλλον.

Ξεκινήσατε ως μπάντα το 2009, μια χρόνια που η neo-psychedelic και η space/synth rock άρχισαν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη μουσική βιομηχανία, μετά από μία πολυετή ηγεμονία της indie/pop σκηνής. Πως εξηγείτε το γεγονός ότι ο κόσμος επιστρέφει σε αυτό το είδος μουσικής; Στο San Francisco έχουμε αυτό το είδος μουσικής από τα 60’s και δεν ξεπεράστηκε ποτέ, με μπάντες όπως οι Chrome στα 80’s, οι Monoshock στα 90’s, και οι Comets on Fire στα 00’s. Δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο ελκύει τόσο μεγάλο κοινό στις μέρες μας και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η  pop κουλτούρα έχει κυριευθεί τόσο πολύ από μουσική βασισμένη σε computers που, μάλλον, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται και να ενδιαφέρεται ξανά για ροκ συγκροτήματα, ανθρώπους που παίζουν με πραγματικά όργανα.

Το 2012, κυκλοφορήσατε για τη Record Store Day ένα limited edition LP (Mazes) που περιείχε remixes των κομματιών σας από καλλιτέχνες όπως οι Sonic Boom, Psychic Ills και Purling Hiss. Πως είναι να ακούτε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της μουσικής που εσείς οι ίδιοι έχετε γράψει και ηχογραφήσει από άλλες μπάντες; Είναι πραγματικά υπέροχο! Η διαδικασία της δημιουργίας ενός album είναι εξαιρετικά κουραστική για εμάς. Είναι όμορφο να ακούμε τη μουσική από μια άλλη οπτική γωνία. Και είναι εξίσου όμορφο να συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες που θαυμάζουμε.

http://youtu.be/9wacD4laNR8

Έχετε αναφέρει ως βασική έμπνευση για πολλά θέματα από τα κομμάτια σας το Circles του 1841, από τον Ralph Waldo Emerson. Που αλλού αναζητάτε έμπνευση για να γράψετε μουσική; Έμπνευση έρχεται από τα πάντα: φύση, φίλοι, ταινίες, ταξίδια-κυρίως όμως από άλλη μουσική. Είμαι «κυνηγός» δίσκων, συνεχώς αναζητώ διαφορετικούς ήχους. Όταν γράφω στίχους, εμπνέομαι πολύ από όνειρα που βλέπω, αλλά και από αρκετά βιβλία. Τα αναγνωστικά μου «μοτίβα» συνήθως αντικατοπτρίζουν και την πνευματική μου κατάσταση, οπότε όλα μαζί μπλέκονται στο υποσυνείδητό μου και καταλήγουν στους στίχους μου.

Οι Moon Duo ξεκίνησαν ως side project των Wooden Shjips. Είναι δύσκολο για σένα να παίζεις ταυτόχρονα σε δύο μπάντες; Για παράδειγμα, όταν γράφεις ένα νέο κομμάτι, πως αποφασίζεις με ποια από τις δύο μπάντες θα το ηχογραφήσεις; Είναι αρκετά εύκολο. Απλά συγκεντρώνομαι κάθε φορά σε ένα συγκεκριμένο project χωρίς να τα μπλέκω μεταξύ τους.

Το Circles ηχογραφήθηκε μετά από πολύμηνη χειμερινή απομόνωση στα Rocky Mountains. Πως είναι να αφήνεις την ασφάλεια του σπιτιού σου για να γράψεις νέα μουσική; Ήταν μία νέα εμπειρία για εμάς. Είναι τόσο ήσυχα και αραιοκατοικημένα εκεί στα βουνά που δε μπορείς παρά να αφιερωθείς σε αυτό που κάνεις και στην εσωτερική σου αναζήτηση. Είναι φανταστικό για την ψυχή. Βέβαια παραείναι ήσυχα για το rock ‘n’ roll! 

photo-moon_duo-1

Παίζατε krautrock και πριν να επισκεφθείτε το Βερολίνο για πρώτη φορά, ή η επίσκεψη στην πόλη σας ενέπνευσε να επικεντρωθείτε σε αυτό το είδος; Δεν αντιλαμβάνομαι το krautrock σαν genre. Οι περισσότερες από τις αγαπημένες μου Γερμανικές μπάντες από τα 70’s ακούγονται διαφορετικά η μία από την άλλη, και αυτό θεωρώ πως κάνει τόσο ιδιαίτερη τη Γερμανική μουσική εκείνης της εποχής. Οι Ash Ra Tempel δεν έχουν καμία σχέση ηχητικά με τους Kraftwerk. Ο German Oak δεν ακούγεται καθόλου όπως οι Popol Vuh. Το Βερολίνο σήμερα δεν είναι όπως ήταν στα 70’s. Είναι πολύ παγκοσμιοποιημένο, οπότε δεν νομίζω πως θα διέφερε πολύ αν αντιθέτως είχαμε την τάση να ηχογραφούμε περισσότερο στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο. Έτσι κι αλλιώς η πλειοψηφία των ηχογραφήσεών μας γίνεται σπίτι και οι ρίζες του κάθε δίσκου μας βρίσκονται εκεί. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στο υπόγειό μας στο Portland, αλλά μιξάρουμε στο San Francisco.

Περιοδεύετε σε Ευρώπη και Αμερική εδώ και αρκετό καιρό και ο τελευταίος σας δίσκος κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια. Να περιμένουμε ένα νέο studio album σύντομα; Δεν είμαι σε θέση να δώσω ακριβή ημερομηνία, αλλά ναι, θα υπάρξει μια νέα κυκλοφορία σύντομα.

Αυτό το Σεπτέμβρη επιστρέφετε στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, δύο χρόνια μετά από την προηγούμενη, sold-out εμφάνισή σας. Τι να περιμένει να δει το ελληνικό κοινό αυτή τη φορά; Θα είναι ένα πολύ περισσότερο δυναμικό και γεμάτο ενέργεια show. Τώρα, βλέπεις, έχουμε και drummer μας…

http://youtu.be/NvYUUes4O1Q

Οι Moon Duo θα εμφανιστούν στις 10 Σεπτεμβρίου στο Eightball στη Θεσσαλονίκη (Πίνδου 1, Λαδάδικα) και την επόμενη μέρα στο An Club στην Αθήνα (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια).