BenjiB-2

Σάββατο βράδυ στο κέντρο της πόλης. Λίγη ώρα πριν ανέβει στα decks του Six d.o.g.s., ο Βenji B μας υποδέχεται στο λόμπι του New Hotel της οδού Φιλελλήνων. Έχει μόλις γυρίσει από το στούντιο του Εν Λευκώ, όπου έδωσε μια ιδιότυπη διάλεξη για το Red Bull Music Academy που θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες στο Τόκιο. Και όλο αυτό με τον δικαιολογημένο αέρα ενός από τους πιο περιζήτητους ραδιοφωνικούς παραγωγούς στη Μεγάλη Βρετανία (κέρδισε με το σπαθί του το περίοπτο slot της Mary Anne Hobbs στο BBC Radio 1 όταν αυτή αποφάσισε να μετακομίσει στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου, στο Radio 6) αλλά και ο ιθύνων νους των μηνιαίων club nights “Deviation”. “Είναι η καλύτερη club βραδιά του Λονδίνου του σήμερα” λέει με χαμόγελο και εξηγεί πως ξεκίνησαν όλα έξι χρόνια πριν.

“Το πάρτι αυτό φτιάχτηκε με τα καλύτερα υλικά της νύχτας. Η βραδιά είναι επηρεασμένη από τα αγαπημένα μου club, τους αγαπημένους μου DJs και από την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο. Προσπαθώ πάντα στα set μου να βάζω καταξιωμένους καλλιτέχνες που αξίζουν προβολής και να αναδεικνύω άλλους, καινούριους που κάνουν τρομερή δουλειά. Πιστεύω στην ανάδειξη των νέων. Όταν ήμουν πιο μικρός και έκανα clubbing ενθουσιαζόμουν με τον ήχο και το περιβάλλον. Έδινα βάση στον φωτισμό και σε όλα τα συστατικά που κάνουν ένα πάρτι επιτυχημένο. Μεγαλώνοντας, με περισσότερη πλέον εμπειρία, έδωσα αξία σε όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στη διασκέδαση. Η μουσική έχει τον πρώτο λόγο, αφού γι’ αυτήν θα έρθει πρωτίστως ο κόσμος και η πιστή κοινότητα των ανθρώπων που μας επισκέπτεται κάθε βδομάδα της αξίζει να της φερθούν με σεβασμό. Aν και ξεκίνησα να τα κάνω κάθε Τετάρτη για ένα περιορισμένο αριθμό μουσικόφιλων, τα πάρτι πήγαν τόσο καλά που πλέον τα κάνουμε  Παρασκευή σε μεγαλύτερο χώρο, στο ΧΟΥΟ, και η σκέψη είναι να τα επεκτείνουμε και πέρα από τον Ατλαντικό, σε Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη. Η αρχή θα γίνει τον Μάρτιο με ένα που θα κάνουμε στο Ντιτρόιτ”.

BenjiB-61

Ένα τέτοιο ίδιο βράδυ μπορεί ν’ ακούσεις deep house, hip hop, electronica, disco house και να μη σου φανεί περίεργο. “Όλα έχουν να κάνουν με το timing. Πολλές φορές μπορεί να παίξω το warm up set στην αρχή, άλλες φορές στη μέση και άλλες στο τέλος. Ανάλογα με την ιδανική στιγμή που υπάρχει στη βραδιά για να ακουστεί ένα τραγούδι. Είναι μια πρόκληση όλο αυτό, ειδικά το πως μπλέκονται τα μουσικά είδη.  Μου αρέσει και χαίρομαι να βλέπω τον κόσμο να διασκεδάζει”.

Κι αν αυτές οι αλλαγές δεν δουλεύουν; Πως το αντιμετωπίζεις; “Τα αντανακλαστικά σου παίζουν μεγάλο ρόλο. Είναι όπως στο ποδόσφαιρο. Αν βάλεις ένα αυτογκόλ, το πιο σημαντικό είναι το πως θα το ξεπεράσεις άμεσα, πως θα προσπαθήσεις να βρεις τον σωστό τρόπο στον χρόνο που σου απομένει να γυρίσεις το παιχνίδι. Κάπως έτσι είναι και στη νύχτα και είναι ωραίο το συναίσθημα όταν ξέρεις ότι κατάφερες να τους απογειώσεις”.

BenjiB-78

Ο ίδιος πάντως αισθάνεται πρωτίστως club DJ και μετά ραδιοφωνικός παραγωγός και θεωρεί μεγάλη του τιμή να βρίσκεται στο payroll του BBC. “Kάνω εκπομπή πολλά χρόνια αφού ήμουν στον ψηφιακό σταθμό BBC 1xtra, ‘αδερφάκι’ του BBC. Δε νομίζω ότι αντικατέστησα τη Mary Anne Hobbs, εφόσον κάνω κάτι καινούριο με τη δική μου εκπομπή. Αγαπώ το ραδιόφωνο και η διαφορά που έχει συγκριτικά με τα βραδινά πάρτι είναι το ότι δεν υπάρχει ανάγκη για να χορέψει ο ακροατής. Μπορείς να παίξεις πειραματική μουσική και να ταιριάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το πιο σημαντικό σε αυτό το μέσο είναι η προετοιμασία. Η δική μου έχει πολλή μουσική. Ούτε διαλέγω πιο πριν τι θα παίξω ούτε προβάρω τη σειρά των κομματιών. Απλά παίρνω μαζί μου αυτά που πιστεύω ότι ταιριάζουν με τη διάθεση και αυτοσχεδιάζω. Επίσης κάθε άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική οφείλει να ψάχνει το καινούριο, αυτό που δεν έχει βγει ακόμα προς τα έξω τόσο έντονα”, λέει φεύγοντας για να πάει να μαζέψει τους δίσκους που ακούγονται “εντάξει” ένα Σάββατο βράδυ στην Αθήνα που το ξημερώνει χωρίς να το κουράσει.

O Benji B κάνει εκπομπή στο Radio 1 του BBC κάθε ξημερώματα Πέμπτης 4-6 π.μ. ώρα Ελλάδος.