Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Η Αθήνα Στα Κάρβουνα: 20 Ψησταριές Για Την Τσικνοπέμπτη

Μια λίστα με τα καλύτερα μέρη σε όλη την Αττική για την ημέρα που θα καούν τα κάρβουνα.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Από το Περιστέρι και τα Πατήσια μέχρι τα Καλύβια και το Κορωπί, από κλασικές οικογενειακές ταβέρνες μέχρι σύγχρονα steak houses, οι ναοί της Τσικνοπέμπτης μας περιμένουν να φάμε κρέας μέχρι τελικής πτώσης (γιατί στ’ αλήθεια αυτός είναι ο στόχος όσων τιμούν τη μέρα). Και επειδή τα στέκια είναι πολλά, εμείς μαζέψαμε 20 προτάσεις για μην πελαγώσετε και να αποφασίσετε πιο εύκολα που θα το τσικνίσετε φέτος. Καλή σας όρεξη!

 

Κρητικός

Για πάνω από πενήντα χρόνια, πριν το ΠΑΣΟΚ και την οικιστική άνθηση της περιοχής, ο Κρητικός προσφέρει υψηλού επιπέδου κρεατοφαγία. Από τα ελάχιστα μαγαζιά της κατηγορίας που γνωρίζουν καλά το μοσχάρι, πλην των πατροπαράδοτων αμνοεριφίων. Συνεπώς, άχαστος ο «σιδηρόδρομος», καυτερή η τυροκαυτερή (άλλο ένα πεδίο που φτάσαμε να επιβραβεύουμε τα αυτονόητα), σταβλίσια σιτεμένη που σε κάνει να θες να φιλήσεις τον ψήστη και αρνίσιο παϊδάκι «φρούτο» – Αιόλου 49 (Παλλήνη), Κάντζα, 2106659061

Ο Τσολιάς

Ό,τι είναι για τον τζογαδόρο η South Las Vegas Boulevard, είναι η λεωφόρος Βάρης για τον κρεατοφάγο. Επειδή όμως δεν μπορείς να «σπάσεις» το φαγητό σου όπως ο τζογαδόρος που πάει σε 4-5 καζίνο, αν είναι να διαλέξεις μια ταβέρνα ας είναι αυτή ο Τσολιάς. Εκεί που είναι κάθε μέρα Πάσχα και δε χρειάζεσαι αφορμή για μια σεβαστή μερίδα αρνιού σούβλας. Φυσικά στα ίδια υψηλά standards παίζουν και οι «υπασπιστές» του αρνιού, δηλαδή το εξοχότατο κοντοσούβλι και το φίνο κοκορέτσι. Ιδανικό φινάλε το πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα του και το μέλι του όπως τότε, πριν την επέλαση του μπανόφι – Λ. Βάρης-Βαρκίζης 45, Βάρη, 2108952446

Πιπινιός

Μυθική η φήμη της προβατίνας κάθε Πέμπτη και δαντελένιας κοπής το παϊδάκι. Στα συν οι επιλογές σε κατσικάκι κι αρνάκι γάστρας σε γιαγιαδίστικη βερσιόν (ο υπερθετικός βαθμός του μαμαδίστικου) σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε στην έξοδό σας ένα στυλ κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού – Πέππα 1 & 25ης Μαρτίου, Πλατεία Σταμάτας, Σταμάτα, 2106216250

kritikos

Κρητικός, Κάντζα, t-bone βοδινό

 

Κριεκούκης

Μαγαζί θρύλος στη δυτική Αττική που αποδεικνύει ότι όταν μιλούν οι Αρβανίτες για κρέας οι υπόλοιποι καλό είναι να σιωπούν και να κρατούν σημειώσεις. Εδώ το παϊδάκι ανάγεται στην κορυφαία μορφή finger food. Οι γνώστες παραγγέλνουν «χοντρό» (στμ. προβατίνα στα κάρβουνα), οι μη γνώστες θα δοκιμάσουν διστακτικά και αμέσως θα μετατραπούν σε γνώστες. Στα must συνοδευτικά το άπαιχτο τυροπιτάρι και τα τζόλια που προκαλούν δάκρυα συγκίνησης – Στρατηγού Ρόκκα Νικολάου 76, Μάνδρα, 210 5558328

Ο Χριστόφορος

Τα Καλύβια είναι κάτι σαν το χωριό των ανυπότακτων Γαλατών. Όχι δε σας δέρνουν αν πάτε απρόσκλητοι απλά ψήνουν κρέατα σε τόσα μαγαζιά και σε τέτοιους ρυθμούς σα να προσπαθούν να χορτάσουν τον Οβελίξ. Ίσως να είχαν όντως τον Οβελίξ στο μυαλό τους στον Χριστόφορο όταν αποφάσιζαν το μέγεθος των μερίδων γιατί είναι πραγματικά κτηνώδεις. Οι πατάτες βουνό, τα χόρτα με το δεμάτι και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε μέγεθος φρίζμπι (γνωστό στα κρεατοφαγικά fora ως «μισοκίλι»). Οι ορκισμένοι οπαδοί περιγράφουν τα παϊδάκια ως αφρό, ενώ για πιο «ευρωπαϊκά» γούστα διατίθεται και παϊδάκι κοτόπουλο που είναι όσο γευστικό χρειάζεται για να μην το χαρακτηρίσει κανείς φλώρικο. Στο τέλος έχει και γιαουρτάκι με κυδώνι για να φύγουν οι τύψεις από την κτηνωδία που μόλις διαπράξατε – Καλαβρυτινού 11, Καλύβια, 2299048266

xristoforos kalivia

Το «μισοκίλι» του Χριστόφορου στα Καλύβια

 Μανάρας 

Σε μια ωραία εξοχική ατμόσφαιρα με τον σταθμό απέναντι να ενισχύει την αίσθηση απόδρασης. Εδώ θα φάτε μια από τις καλύτερες μπριζόλες ανεξαρτήτως καταγωγής. Χοιρινή και μοσχαρίσια, αμφότερες λιώνουν στο στόμα ενώ και τα υπόλοιπα εδέσματα όπως το κοντοσούβλι κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Μην ξεχνάμε ότι οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από τιμιότατες – Σιδηροδρομικός σταθμός Αφιδνών, Αφίδνες, 22950 22213

Στα Πέριξ

Και πάλι στα δυτικά αν θέλετε εναλλακτική της Μάνδρας. Φυσικά η παραγγελία σας θα πρέπει να είναι ανάλογη και υποχρεωτικά να συμπεριλαμβάνει τα τζόλια και την προβατίνα. Και τα υπόλοιπα εξαιρετικά είναι, αλλά η προβατίνα είναι σχεδόν οργασμική. Αν έχετε στην παρέα σας επιφυλακτικούς (καλό θα ήταν να μην έχετε τέτοιους φίλους, αλλά ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε τις παρέες σας;) βάλτε στοίχημα να δοκιμάσουν και αν τους αρέσει να πληρώσουν τον λογαριασμό. Θα δεχτούν. Εύκολα θα νικήσετε και θα τη βγάλετε και τζάμπα, win-win θα λέγαμε στα «Ποταμίσια»… – Ανδρέα Παπανδρέου 8, Ασπρόπυργος, 210 5570006

Ρήγαλος

Εδώ ο κυρ-Χρήστος μεγαλουργεί πάνω σε μια τεράστια ψησταριά. Τα πάντα από κρέατα της ώρας, μερακλίδικα ψημένα και, σε τιμές που ξεχνάς για λίγο τη μνημονιακή δυστοπία. Εκτός από τις ζουμερές σπαλομπριζόλες και τα ντελικάτα παϊδάκια, το κατάστημα διαθέτει και πρόβειο. Φυσικά και θα πάρετε – Πάριδος 32, Ίλιον, 2102631980

agios merkourios

Σταβλίσια στον Άγιο Μερκούριο

 

Άγιος Μερκούριος ΙΙ

Εξαιρετική βόλτα που συνδυάζεται με φαγητό. Ιστορικό μέρος από την εποχή που καλή έξοδος ήταν η κοσμική ταβέρνα. Εκεί δεν πάτε για σούβλες και κοκορέτσια, αλλά για πιο γήινες μορφές κρεατοφαγίας και τον ωραίο περίπατο που θα σας βοηθήσει να χωνέψετε μετά (editor’s note: πού να περπατάμε μέσα στη νύχτα;). Το παϊδάκι είναι το πιο extreme στον κατάλογο, αξίζει να το τιμήσετε έστω και σαν μεζέ στη μέση… – Α’ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, 210 8169617

Ο Μάνθος

Θα το βρείτε σχετικά εύκολα από τις πινακίδες στην περιοχή, καθώς είναι κοντά στον σταθμό του τρένου Σφενδάλη. Εξαιρετική τοποθεσία, πολύ πράσινο, μέρικοί ξεχασμένοι από τη συναυλία των Black Sabbath το 2005 στο Terra Vibe που ακόμα δεν έχουν βρει πώς να γυρίσουν Αθήνα και κάπου εκεί χωμένο ένα μικρό διαμάντι εξοχικής ταβέρνας. Υποχρεωτικά θα πάρετε σταβλίσια μπριζόλα που χορταίνει πάνω από ένα άτομο και τυροπιτάρι που σερβίρεται σε γενναίες ποσότητες. Σταν συν οι πολύ καλές τιμές και το σέρβις που είναι ταυτόχρονα οικογενειακό και αποτελεσματικό… – Σφενδάλη, Μαλακάσα, 2295098440

The Salty Pig

Για να μην ξενιτευτείτε στα πέρατα της Αττικής, ο νεοαφιχθείς μικρός ναός αφιερωμένος στην κρεατοφαγία της άλλης όχθης του Ατλαντικού σας περιμένει χαμηλά στα Εξάρχεια και σας υποδέχεται με την κλασική φιλοξενία του αμερικάνικου νότου. Στο ειδικά μελετημένο μενού που δημιούργησαν οι Δημήτρης Παντελεάκης και Φίλιππος Δημόπουλος γι’ αυτή την σπέσιαλ μέρα σας περιμένει εκτός από την κλασική μοσχαρίσια με το κόκκαλο και η double cut (για διπλή απόλαυση) χοιρινή μπριζόλα “tomahawk” με κόκκαλο. Το κόκκαλο έχει διττό ρόλο, από τη μια σας δίνει λαβή για τιθασεύσετε το θηρίο, από την άλλη κρύβει νοστιμιά που παρατείνει την απόλαυση και μετά το ψαχνό. Ντροπή να πάτε σε κάτι με αμερικάνικο DNA και να μην πάρετε κάτι από το παραδοσιακό καπνιστήριο, όποτε θα δοκιμάσετε το πολύ σοβαρό brisket. Για τη μέση θα πάρετε μια σαλάτα coleslaw για ξεκάρφωμα και μερικά λουκάνικα. Αν έχετε δίλημμα μοσχαρίσια ή καπνιστά χοιρινά, ένεκα της ημέρας πάρτε και απ’τα δυο. Δώστε την παραγγελία σας νωρίς για κρέατα από την σχάρα, το καπνιστήριο και την rotisserie τους. Αν θέλετε κάτι ιδιαίτερο, επικοινωνήστε μαζί τους και θα το φροντίσουν – Ιπποκράτους 36, Εξάρχεια, 2103647445

Σπανός

Οικογενειακή ταβέρνα, δεν την ξέρει πολύς κόσμος. Εξυπηρετεί κυρίως τη γειτονιά με σπιτικό φαγητό και ψητά της ώρας. Πάρτε παϊδάκια και κοκορέτσι, σαλάτες και ρωτήστε για κανένα μεζεδάκι εκτός καταλόγου ή μαγειρευτό ημέρας. Must – Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια,210 8327381

Το κελάρι του γάτου

Ιδανικό για όλη την περίοδο της Αποκριάς και για μαζώξεις που δεν θα σας στοιχίσουν πολλά. Ντεκόρ με βαρέλια, γιρλάντες και στριμωχτά τραπεζάκια. Για κλασική τσίκνα, λουκάνικα, τηγανιές (προτιμήστε αυτή με το κοτόπουλο), μπριζολάκια, πανσέτες, λογιών σαλάτες και σάλτσες, τυροπιτάκια. Κρασί χύμα – Μιχ. Καραολή 69, Καισαριανή, 2107226996 

Λαδόκολλα (ή Μπαρμπα- Μήτσος)

Στον Ασύρματο στον Άγιο Δημήτριο, κοντά στα νεκροταφεία καίει εδώ και χρόνια η γιγαντιαία ψησταριά αυτού του ταβερνείου. Προνοήστε να πάρετε τυροκαυτερή, για να την απλώσετε πάνω στο ζεστό, καψαλισμένο ψωμάκι. Δυο οι σπεσιαλιτέ: παραγγείλετε οπωσδήποτε μπιφτέκια και χοιρινή μπριζόλα.Έρχονται πάνω σε λαδόκολλα θαμμένα κάτω από ένα λόφο πατάτες τηγανητές. Δεν είναι φαγητό αξιώσεων, αλλά την κάνεις ταράτσα με 8- 10 € το άτομο – Ιουστινιανού 11, Άγιος Δημήτριος, 2109335052

Ο Καραγκιόζης

Κλασική ταβέρνα με γκαρσόνια αστραπή και πολλή βαβούρα. Τρεις λέξεις: παϊδάκι, γαρδούμπα, κεμπάπ. Ωραίο και το κοτόπουλο και το κοκορέτσι. Οι πατάτες στη γάστρα είναι από τα best seller τους. Χύμα κρασί, λουκουμάδες για το τέλος  Τρώων 9, Περιστέρι, 2105749586

Base Grill                                                           

Ο ναός της ποιοτικής κρεατοφαγίας. Steak house που δεν μπορεί κανείς να αντιγράψει. Ανυπέρβλητο το ταλέντο τους στο ψήσιμο και στην εξυπηρέτηση. Συκώτι που όμοιό του δεν θα βρεις, φιλέτο του χασάπη, κόντρα και μπριζολάκια. Συνοδευτικά όσα χρειάζονται, περιποιημένες σαλάτες (πάρτες αυτή με τα 200 ντοματίνια και τη μοτσαρέλα). Το πιο πιθανό είναι πως οι παραπάνω γραμμές γράφτηκαν αδίκως, καθώς για σήμερα δεν θα υπάρχει τραπέζι ούτε για δείγμα. Δοκιμάστε την τύχη σας – Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, 2105757455

Ηλίας

Είναι δυο τα Στέκια του Ηλία, στον πεζόδρομο πάνω από τις γραμμές του ηλεκτρικού. Οι πελάτες του απολαμβάνουν αρνίσια παϊδάκια, μπιφτέκι στη σχάρα, μπριζόλες και τα γνωστά συνοδευτικά, πολίτικη σαλάτα, τυροκαυτερή και πατάτες. Χύμα κρασί ή ρετσίνα –  Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ. 2103458052/ Θεσσαλονίκης 7, 2103422407

Τεφαρίκι

Για καλοφαγάδες, με όρεξη  που θα τους κάνει να πάρουν το όχημα και να οδηγήσουν μέχρι το Kορωπί. Η τοποθεσία όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για επέκταση καντίνας, δεν θα σας γεμίζουν το μάτι. Κακώς. Πρόκειται για κρεοφαγία με άποψη. Λένε όχι στη χωριάτικη και στο τζατζίκι, αλλά σίγουρα αυτά τα δυο δεν θα σας λείψουν εδώ. Το «πιάτο του χασάπη», μια ξύλινη πιατέλα, έρχεται με διάφορα κρεατικά, τεχνηέντως ψημένα. Κεμπάπ, πρόβειο σουβλάκι, λουκάνικο και  μοσχαρίσια κόντρα – Λεωφ. Βάρης- Κορωπίου 193, Κορωπί, 2106628694

Ο Καλοφαγάς

Μονοθεματική κρεοφαγία, με λίγα αλλά καλά κρεατικά, χωρίς πολλά μεζέδια κ.λπ. Ο χώρος είναι πολύ απλός, καθαρά και περιποιημένα όλα. Το μενού έχει βασικά κρέας: σταβλίσιες μπριζόλες (το λιγότερο 400 γρ καθαρό κρέας), μοσχαρίσιο φιλέτο, T-bone, παϊδάκια αρνίσια και χοιρινή μπριζόλα. Αυτά, μαζί με τα γνωστά ορεκτικά. Συμμερίζονται την επιθυμία σου για το ψήσιμο και έχουν γρήγορη εξυπηρέτηση. Χύμα κρασί – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Βριλήσσια, 2108040380

Το Ρεμούτσικο

Οικογενειακή ταβέρνα που μοιάζει με σπίτι και έχει φαγητό που θα εκτιμήσει όλη η φαμίλια. Ο μπαμπάς τα καλοψημένα παϊδάκι, η μαμά το κεμπάπ, τα πιτσιρίκια το μπιφτέκι με ωραίες τηγανητές πατάτες. Λειτουργεί από το 1982, και από τότε σερβίρει απαράλλαχτο το πιπεράτο κοκορέτσι, παντσέτα, μπιφτέκι γεμιστό και πολλές νοστιμιές σχάρα και σούβλας, με τα παϊδάκια να παίρνουν τα εύσημα. Απαιτείται κράτηση – Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, 2109704515

Τις παραπάνω λαχταριστές πληροφορίες τις αντλήσαμε από εδώ κι από εδώ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.