Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda2010-2019
Γιατί η δεκαετία που μόλις τελείωσε μας απέδειξε ότι το γυναικείο κίνημα είναι αναγκαίο και ζωντανό;
Οι εντυπώσεις μας από τη δεκαετία που πέρασε.

Γιατί η δεκαετία που μόλις τελείωσε μας απέδειξε ότι το γυναικείο κίνημα είναι αναγκαίο και ζωντανό;

Μια λίστα με μερικά μόνο γεγονότα και στοιχεία από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που αποδεικνύει περίτρανα ότι ενώ μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα η ισότητα είναι κάτι που ακόμη δεν έχει κατακτηθεί.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ζούμε το 4ο Κύμα Φεμινισμού, το κίνημα που σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010, και πιο συγκεκριμένα το 2012, και βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ φτάνουμε στο τέλος της. Είναι το στάδιο που το φεμινιστικό κίνημα έβαλε στην φαρέτρα των όπλων του τα social media και φρόντισε να προβάλλει την ατζέντα του και να συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέσω του διαδικτύου.

Με καμπάνιες ενημέρωσης, πορείες διαμαρτυρίας, μαρτυρίες για έμφυλη βία, σεξουαλική κακοποίηση, ανισότητα λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, με την ενδυνάμωση των γυναικών και των θυληκοτήτων που εκφράστηκαν μέσα από μια σειρά hashtags όπως μεταξύ άλλων τα #metoo, #freethenipple, # YesAllWomen και με οργανωμένες κινήσεις όπως τα Women’s Marches, το Everyday Sexism Project, το One Billion Rising, το SlutWalk, το Ni una menos, με όλα τα παραπάνω λοιπόν η φωνή των γυναικών ακούστηκε δυνατά και ξεκάθαρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την δύναμη της διάδοσης της πληροφορίας.

Αν κανείς αναρωτιέται γιατί ενώ ολοκληρώθηκε η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ο φεμινισμός είναι αναγκαίος και οι διεκδικήσεις των γυναικών και των θηλυκοτήτων είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας ας θυμηθούμε μερικά μόνο στοιχεία, συμβάντα, γεγονότα, ανά τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας, που μας υπενθυμίζουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με ένταση και πάθος, μέχρι να έρθει η ισότητα.

  • Το 2017 ο Τραμπ επαναφέρει την «Mexico City Policy», που είχε υιοθετήσει ο Ρήγκαν το 1984. Σύμφωνα με αυτήν απαγορεύεται η χρηματοδότηση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια, ενημέρωση και συμβουλές για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικών επιλογών εφόσον μεταξύ αυτών υπάρχει και η επιλογή του άμβλωσης. Προσοχή: ούτως ή άλλως τα χρήματα αυτά δεν πήγαιναν σε αμβλώσεις αλλά στην παροχή μέσων αντισύλληψης και στην ενημέρωση των γυναικών ανά την υφήλιο για τις υπάρχουσες μεθόδους αποφυγής μιας ανεπιθύμητης κύησης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερες από 21 εκατομμύρια γυναίκες το χρόνο υποβάλλονται σε μη ασφαλής αμβλώσεις, και αντιστοιχούν στο 13% των περιστατικών μητρικής θνησιμότητας.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας χρονιά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

  • Το 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσιεύει μελέτη σύμφωνα με την οποία το 23% των μη-ετεροφυλόφιλων γυναικών (που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, αμφιφυλόφιλες ή αλλιώς) στις χώρες της ΕΕ έχει υποστεί φυσική ή/και σεξουαλική βία από αγνώστους. Το ίδιο ποσοστό για τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες ανερχόταν στο 3%.
  • Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας το 2016 σε 18 χώρες οι παντρεμένες γυναίκες δεν μπορούν να εργαστούν χωρίς να εξασφαλίσουν άδεια του συζύγου τους.
  • Ο φημισμένος Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Κρόσμπι έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Κόνσταντ, για την οποία τελικά καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Είναι ο πρώτος διάσημος που καταδικάζεται μετά το ξέσπασμα του κινήματος #metoo.

  • Το 2019 στην Ισπανία πέντε άνδρες κρίθηκαν αθώοι για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης και ένοχοι για το ελαφρύτερο αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Οι άνδρες βίασαν ένα λιπόθυμο 14χρονο κορίτσι στη διάρκεια ενός παιχνιδιού που περιλάμβανε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε ένα εργοστάσιο εκτός λειτουργίας στην Μανρέσα, μια πόλη της Καταλονίας, τον Οκτώβριο του 2016. Ένας από τους κατηγορούμενους, που αναφέρεται μόνο ως Μπράιαν Αντρές Μ., δήλωσε ότι είπε ο ένας στον άλλο: «Είναι η σειρά σου. Δεκαπέντε λεπτά ο καθένας, χωρίς καθυστερήσεις». Το θύμα κατά τη διάρκεια του βιασμού δεν είχε τις αισθήσεις του. Βάσει του ισπανικού ποινικού κώδικα, βιασμός ή σεξουαλική επίθεση μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο αν έχει γίνει χρήση βίας ή αν το θύμα έχει υποστεί εκφοβισμό.
  • Το 2019 το ποσοστών των Ελληνίδων που ασχολούνται καθημερινά με την φροντίδα των παιδιών τους ή των εγγονιών τους, ή ηλικιωμένων ή ΑμΕΑ είναι 38,2% ενώ το αντίστοιχο των ανδρών είναι 20, 2%.
  • Η σοκαριστική σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε φοιτήτρια του ΑΠΘ μέσα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε από την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα ως «ο φοιτητής που τόλμησε να εκτονωθεί στην πλάτη νεαρής φοιτήτριας», ενώ όταν η Ελένη Τσολάκη ρώτησε τον «ρεπόρτερ» από τη Θεσσαλονίκη την ηλικία του θύτη και εκείνος απάντησε ότι είναι 20 χρονών το μόνο που βρήκε να σχολιάσει ήταν «έτσι εξηγούνται όλα» γιατί προφανώς στο μυαλό της όταν είσαι 20 χρονών είναι αναμενόμενο να εκσπερματώνεις πάνω στην πλάτη μιας τυχαίας κοπέλας. Ακολούθησε «αναπαράσταση» της στιγμής της επίθεσης με πλήρη γελιοποίηση του θύματος.
  • Μόνο 17 είναι οι γυναίκες στην Ελλάδα, ανάμεσα στους 2.704 άντρες καπετάνιους.
  • 50χρονη γυναίκα πυροβολείται από τον 87χρονο σύζυγο της, τον Μάρτιο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Προσπαθεί να διαφύγει καλώντας σε βοήθεια και μπαίνοντας σε ένα ταξί. Ο οδηγός τη βγάζει από το όχημα, για να μη του λερώσει τα καθίσματα με το αίμα της όπως αφηγείται ο ίδιος σε τηλεοπτικό σταθμό. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του. Άγνωστο αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον ταξιτζή.

  • Η Πόπη Μέλλιου κατήγγειλε το εξευτελιστικό γδύσιμο και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς της στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Το περιστατικό έγινε τον Φεβρουάριο του 2013. Το 2018 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κόντρα στην πρωτόδικη απόφαση αλλά και την εισαγγελική πρόταση, αθώωσε τρεις αστυνομικούς που κατηγορούνταν ότι ξεγύμνωσαν μια γυναίκα, χωρίς καμία σαφή αιτιολογία. Η Πόπη Μέλλιου είναι αποφασισμένη να πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  • Η Γραμμή SOS 15900 από 19 Νοεμβρίου 2016 έως 19 Νοεμβρίου 2017 δέχθηκε  5041 κλήσεις και 113  ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 4266 (85%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από τις 3034 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών (το 50% είναι μητέρες και έγγαμες), το 80% εξ αυτών αφορούσε σε  ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως το σύζυγο.
  • Στο «Το παγόβουνο», ένα ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία και τον σεξισμό που τη θρέφει και την αναπαράγει βλέπουμε άντρες στην Πλατεία Αριστοτέλους να παραδέχονται on camera ότι θα χτυπούσαν ή θα σκότωναν την γυναίκα τους, αν για παράδειγμα τους απατούσε.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με ατελείωτα τέτοια παραδείγματα, μια λίστα αιματοβαμμένη, μια λίστα ντροπής, μια λίστα που αποδεικνύει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως το γυναικείο κίνημα είναι εδώ, συνεχώς αγωνίζεται, διεκδικεί, κατακτά. Οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις είναι παρούσες για όσες γυναίκες και θηλυκότητες το έχουν ανάγκη. Και ο φεμινισμός είναι επίκαιρος όσο ακόμα δεν υπάρχει ισότητα.

Γιατί η δεκαετία που μόλις τελείωσε μας απέδειξε ότι το γυναικείο κίνημα είναι αναγκαίο και ζωντανό;
Οι εντυπώσεις μας από τη δεκαετία που πέρασε.
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.