Το πρώτο Mikel που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας, στη γωνία Σόλωνος και Σίνα γιόρτασε πρόσφατα τα γενέθλια του, που βρήκαν το κατάστημα πολύ μεγαλύτερο από όσο ήταν όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του. Έχοντας εργαστεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Λευτέρη Κυριακάκη, τον ιδρυτή της ραγδαία αναπτυσσόμενης αλυσίδας cafe, ο ιδιοκτήτης του Mikel στη Σόλωνος Άλκης Βόντας, μας μεταφέρει τη φιλοσοφία της εταιρίας και μας εξηγεί την επιλογή του.
Απλός και ευγενικός σε υποδέχεται και σε περιποιείται όπως έκανε χρόνια, όταν ακόμα εργαζόταν ως σερβιτόρος στα πρώτα καταστήματα της αλυσίδας. «Εργαζόμουν στα Mikel από το ξεκίνημα της εταιρείας και όσο ήμουν φοιτητής για να μπορέσω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Τις ολοκλήρωσα μεν, αλλά αποφάσισα να παραμείνω στα Mikel. Από σερβιτόρος, ανέλαβα υπεύθυνος αρχικά ενός καταστήματος στη Λάρισα και όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη της αλυσίδας και άλλων καταστημάτων εκτός Λάρισας», λέει στη Popaganda o Άλκης Βόντας.
Τι τον κέρδισε όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να πάρει την απόφαση να επενδύσει σε ένα Mikel; «Μου άρεσε η πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρίας. Ερωτεύτηκα αυτά τα μαγαζιά από την πρώτη στιγμή και αποφάσισα να κάνω αυτή την επένδυση. Από τη στιγμή που έζησα την πορεία των Mikel από το ξεκίνημά τους ήθελα κι εγώ κάποια στιγμή να αποκτήσω ένα δικό μου κατάστημα. Δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου. Τα Mikel συνδυάζουν τη σωστή εξυπηρέτηση, το σεβασμό προς τον καταναλωτή με ένα πολύ καλό προϊόν.»
Η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού των καταστημάτων και η προσοχή που δίνεται σε κάθε προϊόν σε όλα τα στάδια της παρασκευής του ήταν ένα ακόμα από τα στοιχεία που εντυπωσίασαν τον Άλκη στην πρώτη του επαφή με τα Mikel. Γιατί όμως προτίμησε τη Σόλωνος; «Αποφάσισα να το ανοίξω εδώ αφενός γιατί πρόκειται για ένα ιστορικό και εμπορικό σημείο του κέντρου και αφετέρου γιατί ήθελα ένα όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος επένδυσης. Το κατάστημα εδώ ήταν μικρό, έτσι συγκέντρωσα όλες μου τις οικονομίες και προχώρησα. Τα πράγματα πήγαν καλά, ο κόσμος έδειξε την προτίμησή του σε μας και έτσι πριν ένα μήνα επέκτεινα το κατάστημα σε ένα διπλανό χώρο. Το ότι πλέον η Σόλωνος έχει μετατραπεί σε πιάτσα με έντονη ζωή, όχι μόνο το πρωί, αλλά και τις απογευματινές ώρες οφείλεται και στην επιτυχία του Mikel», τονίζει.
Με πελάτες κυρίως τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους στα γύρω γραφεία και φυσικά τους φοιτητές, μια και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Νομική, ο Άλκης Βόντας θυμάται την εποχή που εργαζόταν ως σερβιτόρος στη θεσσαλική πρωτεύουσα. «Στη Λάρισα υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο της καφεστίασης. Ως φοιτητής είχα δουλέψει σε αρκετές καφετέριες και μπορώ να επιβεβαιώσω από πρώτο χέρι πόσο απαιτητικοί πελάτες είναι οι κάτοικοί της. Εμείς ξεχωρίσαμε γιατί προσφέραμε κάτι διαφορετικό, είχαμε συγκεκριμένο στυλ και ταυτότητα. Ως επιχείρηση εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό ωράριο, πολύ πιο διευρυμένο και επενδύσαμε στη τεχνογνωσία για την παρασκευή του καφέ. Αυτό είναι κάτι που έλειπε από τον χώρο της καφεστίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλείνουμε ποτέ τις μηχανές μας. Σερβίρουμε καφέ σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των καταστημάτων, από τις πέντε το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ. Από τη στιγμή που αυτή η φιλοσοφία «έπιασε» στη Λάρισα, ήμασταν βέβαιοι ότι θα τα καταφέρναμε κι αλλού».