Βλάσης Μαρωνίτης -δημοσιογράφος, συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου Key Books
Στον Πειραιά, το κεμπαμπατζίδικο Μπαρμπαδήμος έχει την καλύτερη ποιότητα πρώτης ύλης και αυτόματα γίνεται ο καλύτερος της πόλης. Λίγο πιο πέρα, στο Μικρολίμανο, το Jimmy and the fish είναι σίγουρη επιλογή για καλό ψάρι, γιατί πολύ απλά ο Μιχάλης και ο Τζίμης ξέρουν να δημιουργούν τα ωραιότερα μαγαζιά. Για καθημερινό, παραδοσιακό φαγητό θα επιλέξω την Ροζαλία στα Εξάρχεια. Είναι τόσες οι επιλογές που μπορείς να τρως εκεί κάθε μέρα χωρίς να βαρεθείς ποτέ. Ενώ από gourmet επιλογές τα γεμιστά του Καραθάνου νομίζω θα τα θυμάμαι για πάντα. Στη Hytra -στη Λεωφόρο Συγγρού- βέβαια, κάθε πιάτο είναι εμπειρία. Το Tamarind στον Κεραμεικό για ταϊλανδέζικο είναι μια επιλογή σταθερή και επιτυχημένη. Για άλλες ανατολίτικες γεύσεις, κυρίως κινέζικο όμως, πηγαίνω στο Far East, είναι all time classic και δεν μπορείς να φύγεις απογοητευμένος. Για sushi θα πρότεινα το Furin Kazan στο Σύνταγμα. Προφανώς και δεν είναι καλύτερο από το Nobu, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Kiku στο Κολωνάκι είναι όμως value for money! Πίσω στα κρεατικά, το angus beef του Burger Times στη Γλυφάδα καθιστά το εν λόγω μπεργκεράδικο ένα από τα καλύτερα της πόλης. Ενώ η καντίνα έξω από το Πάντειο δίνει hot dog με πολλές επιλογές και τρομερές σάλτσες. Στο Cosa Nostra στο Μοναστηράκι επίσης τρως πίτσα παρέα με τα “καλά παιδιά” στον δικό τους κόσμο. Τέλος, για μιλφέιγ θα προτιμήσω τη Despina σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Θύμιος Βούλγαρης- Δημοσιογράφος Γαστρονομίας, Σύμβουλος Επικοινωνίας
Το καλύτερο καλαμάκι, όπως το λένε (μόνο) οι Αθηναίοι, ή αλλιώς σουβλάκι όπως λέμε στην Πάτρα το τρώω στο Meatropoleos 3, στο Σύνταγμα. Ζουμερό, εξαιρετικής ποιότητας κρέας και ψημένο σχεδόν πάντα ακριβώς όπως το ζητάω. Τυλιχτό σουβλάκι καλό έτρωγα από τον Παλιάκη, στο Παγκράτι, που είναι και έμπορος κρεάτων, στο Πολυπίτα με την κόκκινη πάπρικα στην αλάδωτη πίτα του, στη Σπύρου Μερκούρη επίσης στο Παγκράτι, τον Κώστα δίπλα στο παλιό Υπουργείο Παιδείας, όπου λατρεύω το γιαούρτι, την πάπρικα και την ψημένη αλάδωτη πίτα του και στο Σουβλάκι του Χασάπη στην Απόλλωνος. Σπάνια τρώω ψάρι σε εστιατόρια, γιατί ποτέ δεν το ψήνουν σωστά. Το σκοτώνουν, για δεύτερη φορά στεγνώνοντάς το τόσο που γίνεται σαν τσίχλα. Μικρές εξαιρέσεις υπάρχουν, όπως το Ψάριστον στο Ν. Ηράκλειο ή τα Άργουρα, κυρίως για τους ψαρομεζέδες του, στην Καλλιθέα. Για παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, προτιμώ τα Γιουβετσάκια Γλυφάδας για το συκώτι, τον Κούνδουρο, στο Περιστέρι για τη νόστιμη κρητική του κουζίνα, ειδικά για τα γαρδούμια και τα αυγά με στακοβούτυρο και φυσικά τον Κίτσουλα στο Χαλάνδρι για το φρικασέ και τους λαχανοντολμάδες του. Σε ακριβότερα εστιατόρια, ξεχωρίζω την Σπονδή στο Παγκράτι, αν και δεν έχω δοκιμάσει τελευταία το μενού, την Trapezaria στους Στύλους Ολυμπίου Διός για το αμαρτωλό γιουβέτσι με μάγουλα μοσχαρίσια και Τυνιακό τυρί, την Αλέρια στο Μεταξουργείο για τα περισσότερα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη, τη Hytra στη Λεωφόρο Συγγρού για τις αποδομημένες νοστιμιές του Νίκου Καραθάνου, το Πbox στην Κηφισιά για τα μαγικά παντρέματα ελληνικής και ιαπωνικής κουζίνας του Χριστόφορου Πέσκια. Θυμάμαι ακόμα την κάψα του, υποπτεύομαι αυθεντικότατου σε γεύσεις, ινδικού εστιατορίου Paradise, μιας «τρύπας» σε ένα στενό στου Ψυρρή, κάθετο στην Ευρυπίδου. Έτρωγαν εκεί σχεδόν αποκλειστικά Μπαγκλαντεσιανοί και Ινδοί. Μακράν καλύτερο sushi είναι στο Matsuhisa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Τόσο για την ποιότητα των πρώτων υλών, όσο και για την τεχνική. Για πιο low cost, αν και δεν είναι το ίδιο όπως παλιότερα και θα μυρίζετε τηγανίλα, στο Furin Kazan. Τον τίτλο του καλύτερου burger κερδίζει το Food Str, στην Καλαμιώτου. Πάρτε ένα cheese και ζητήστε και από την Τερέζα να σας ψήσει το μπιφτέκι medium rare. Επίσης, για πιο barίστικη φάση τα burger που ετοιμάζει ο Marko Rossi στο Nixon αλλά και αυτά του Colibri, στο Παγκράτι. Αναμφισβήτητα, το Tamarind, στο Μεταξουργείο προσφέρει το καλύτερο ασιατικό της πόλης. Πεντανόστιμο φαγητό από την Ταϊλάνδη, μαγείρισσα του πάλαι ποτέ Guru, καλά cocktails και πρωτότυπο ντεκόρ. Καταπληκτικό είναι και το ολοκαίνουργιο, μοντέρνο Ancho, στο Χαλάνδρι που συνδυάζει τη νοστιμιά του μεξικάνικου street food με την αύρα και το fun ενός burritobar της Καλιφόρνια. Για hot dog ίσως το καλύτερο είναι στο Schweinchen Dick, στο Γκάζι για τη μεγάλη του ποικιλία από γερμανικά λουκάνικα. Σίγουρα οι Κοτοπουλάδες, ειδικά αυτό στην Καβάλας πριν στρίψεις για Κων/πόλεως. Αλλά και η καντίνα της Μιχαλακοπούλου, αν αλλάξουν αυτό το ψωμάκι που διαλύεται. Επίσης, πολύ καλή τυρόπιτα, στριφτή κάνει η κυρία που έχει Τον Φούρνο στην Πλ. Πλαστήρα στο Παγκράτι. Όσον αφορά την πίτσα, το Margheritta Pizza Artiganale, στη Ν. Ερυθραία, για τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά και για take away και delivery οπωσδήποτε του Nonna Edda, στην Καισαριανή. Ο άνθρωπος κεντάει με το ζυμάρι. Στα γλυκά οπωσδήποτε το Cucina Povera, στο Παγκράτι, για την οργασμική tarte tatin του, στο Trapezaria για τον κολασμένο χαλβά – γαλακτομπούρεκο.
Δημήτρης Βόγλης- Dj, Διοργάνωση συναυλιών
Για σουβλάκι πηγαίνω στου Κώστα, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, επειδή είναι ΑΕΚτζής ενώ για ψάρι θα επιλέξω το Νησί στην Πειραϊκή ακριβώς γιατί είναι χύμα. Στο Υπερωκεάνιο, στην Περικλέους, θα πάω όταν θελήσω παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Μ’ αρέσει το ποπ της υπόθεσης. Στην περίπτωση gourmet εστιατορίου, προτιμώ την Σπονδή στο Παγκράτι. Στο πλαίσιο της διεθνούς κουζίνας, για ινδικό προτιμώ το Indian Masala, στην Ερμού και αραβικό στο καφενείο στον Κεραμεικό, παραδοσιακό από πραγματικούς Αιγύπτιους. Για burger θα πάω στο Colibri, στο Παγκράτι –εκεί έχει και επίσης την τιμητική της η pizza- ή στο Tiki Athens στο Κουκάκι, εκεί κοντά, μπροστά από το Πάντειο, έχει και την καντίνα επί της Συγγρού με το καλύτερο hot dog της πόλης. Στο Μακεδονικό της Ιπποκράτους θα φάω τυρόπιτα από αυθεντικό Σαλονικιό. Επιδόρπιο, σταθερές αξίες του Κωνσταντινίδη, που βρίσκεται παντού.
Δημήτρης Μανιάτης- δημοσιογράφος εφημερίδας Τα Νέα
Στην κατηγορία σουβλάκια, ο Λευτέρης έχει το ωραιότερο χαρτί τυλίγματος, μπιφτέκι και το κόζι στο απέναντι πεζοδρόμιο που βρίσκεται το κλειστό μαγειρείο Ροντέο μπορεί να σου δώσει τις πιο σουρεαλιστικές εικόνες περαστικών. Ο Κώστας έχει την ωραιότερη σάλτσα. Στα ψάρια, ο Κοκκινόκωλος στις Τζιτζιφιές. Δεν λέω παραπάνω, γιατί πάει ο θείος μου ο μαφιόζος και έχω υποσχεθεί να μην πω περισσότερα. Αγαπημένα μαγαζιά για ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι αρκετά. Το Δίπορτο της Σωκράτους για ρεβυθάδα, ο Φιλίππου στο Κολωνάκι για σφυρίδα με ρύζι, το Top’ s στην Πλατεία Κολωνακίου για λαχανοντολμάδες, το Ιόνιο στα Σεπόλια για τα low budget πιάτα και την ωραία ψαρόσουπα, ο Δήμος στο Κουκάκι (δίπλα στις Κούκλες) Να προσθέσω τον Λελούδα στον Βοτανικό για την ρετσίνα και την ατμόσφαιρα. Ευχάριστη ανακάλυψη είναι και το εστιατόριο Open House του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη όπου και τρώω τελευταία λόγω της παράστασης “Όταν Έχω Εσένα” που έχω συμμετάσχει στο γράψιμο. Μου αρέσουν πολύ όλα τα πιάτα όπως το Asian καραμελωμένο κοτόπουλο με λαχανικά, σόγια μέλι και σουσάμι. Διαχρονική αξία στα hot dog είναι το κλασικό μαγαζί στη Φραντζή δίπλα στο Φιξ. Απλό, βραστό και δίπλα η πίσω πόρτα του σκυλάδικου με την πυκνότερη εναλλαγή μαρκίζας και ονομάτων στην Αθήνα. Επιπλέον, μ’ αρέσει η τυρόπιτα του Μαμ στην Πανεπιστημίου, κουρού κυρίως, και η μπουγάτσα στον Κρίνο στην Αιόλου, πάντα και μόνο με κρέμα. Το «μυστικό της Καισαριανής» είναι πράγματι η καλύτερη πίτσα της πόλης, η Nonna Edda. Ξανά και ξανά γιατί τα χέρια του Ιταλού είναι χέρια του Ιταλού. Ανδρέα τον λένε και το φύλλο λεπτό και οι τιμές για φτωχούς ανθρώπους. Να σημειώσω και τον Αρίστο στο Παλαιό Φάληρο για το κεμπάπ του και το Mini Size στην Κωνσταντινουπόλεως των φίλων μου Στέλιου και Χρήστου για το γρήγορο σέρβις. Μου αρέσει πολύ και το μερακλίδικο και υψηλού επαγγελματισμού Base Grill στο Μπουρνάζι για όλα του τα κρεατικά. Στην κατηγορία γλυκά, η τάρτα στο Zonar’s όπως και η σοκολατόπιτα “υγρό πυρ” στου Παύλου, στην Παπαδιαμαντοπούλου, είναι σταθερές επιλογές.
Δημήτρης Γκενεράλης– Δικηγόρος/ Συγγραφέας
Στην Ακαδημίας, βρίσκω από τα πιο ωραία ψητά και ίσως το καλύτερο σουβλάκι. Το Προδόρπιο ξεχωρίζει για το καλό κρέας του. Έχω καταλήξει και τρώω κάθε μεσημέρι, μαγειρείο Η Καμπάνα στο Κουκάκι. Τέλεια σουτζουκάκια με πουρέ και όταν έχει γουρουνοπούλα, γίνεται πανηγύρι. Επίσης μου αρέσει η παλιά ταβέρνα του Οικονόμου στην Τρώων, στα Πετράλωνα. Τελευταία έφαγα και στην Κληματαριά, στην Πλατεία Θεάτρου, παλιά αγαπημένη, η οποία παραμένει πάρα πολύ καλή, ίσως ακόμα καλύτερη από παλιά. Στη γαλλική κουζίνα, τα πρωτεία έχουν ο Σπύρος και Βασίλης στο Κολωνάκι. Entrecote, με ψιλοκομμένα πατατάκια τηγανητά και σως μπερναιζ. Δεν θέλω τίποτε άλλο. Το Indian Masala της Ερμού κερδίζει όλα τα υπόλοιπα ινδικά εστιατόρια γιατί είναι απλό και καλό, όπως θα έπρεπε να είναι όλα. Για fattoush βέβαια, επιλέγω τον Κήπο της Εδέμ στο Μαρούσι. Από τα πιο ιδιαίτερα κινέζικα εστιατόρια είναι εκείνο, δίπλα στο ξενοδοχείο Royal Olympic επί της Αθανασίου Διάκου απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Θαμώνες μόνο Κινέζοι και παραγγελίες στα αγγλικά, διότι δεν μιλούν ελληνικά. Δοκιμάστε την πάπια. Το 1996 ήταν το πρώτο sushi restaurant που άνοιξε και δεκαοχτώ χρόνια μετά, το Sushi Bar παραμένει το καλύτερο, ανεπιτήδευτο και το περισσότερο value for money. Με τα Burger μπερδεύεσαι, είναι τόσα πολλά. Ψηφίζω Colibri στο Παγκράτι κυρίως για το συνδυασμό καλό burger με ωραία ατμόσφαιρα. Στα ΙΚΕΑ εκτός από λύσεις για το σπίτι, βρίσκεις και τα καλύτερα hot dog. Γίνεται εμμονή και μπορείς να φας πολλά. Ενώ στη Στοά του Ειρηνοδικείου, στη Δωδώνη υπάρχει η καλύτερη τυρόπιτα. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει, δεν μπορεί να καταλάβει. Από γλυκά, η γκάμα είναι μεγάλη. Γαλακτομπούρεκο στο Κοσμικόν, γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και lemon pie στον Βάρσο στη Κηφισιά, το κλασικό μιλφέιγ του Κωνσταντινίδη και το μυθικό τσουρέκι του Τερκενλή.
Κωστής Μαραβέγιας- σεφ γευστικών μελωδιών και πικάντικων μπαχαρορυθμών
Για παραδοσιακό φαγητό, το Αστέρ στα Πετράλωνα είναι αυθεντικό κρητικό. Και οι πρώτες ύλες και τα πιάτα είναι αληθινά κρητικά. Αλλά πρέπει να επιλέξεις και οποιοδήποτε από τα λαδερά πιάτα στο Θεραπευτήριο πάλι στην περιοχή των Πετραλώνων. Για νόστιμο σουβλάκι πηγαίνω στο Πίτα Αλλιώς στο Βύρωνα, γιατί δεν έχει, πρέπει να το δοκιμάσεις. Στο Ψάριστον του Ν. Ηρακλείου βρίσκεις το καλύτερο ψάρι. Στην περιοχή του Μεταξουργείου, εκτός από τα περίφημα burger του Nixon, το εστιατόριο Aleria είναι εξαιρετικό. Στους κινηματογράφους επίσης μπορείς να βρεις καλό φαγητό. Συγκεκριμένα, στο Odeon Starcity τρώω το καλύτερο hot dog ενώ τα καλοκαίρια, στο θερινό σινεμά η Αθηναία στο Κολωνάκι επιλέγω να φάω την τυρόπιτά τους. Εκεί κοντά, η Pizza Capanna στη Χάριτος, είναι η καλύτερη με διαφορά. Εκτός από την ποικιλία γλυκών στο Fresh, που είναι αλυσίδα και βρίσκεις σχεδόν παντού, το προφιτερόλ του Ανδριά στη Σεβαστουπόλεως, είναι σταθερή αξία.