ΓΕΥΣΗ

Γιατί τρώνε συνέχεια σφυρίδα στα επίσημα γεύματα;

Τα πολιτικά δείπνα κορυφής με καλεσμένους τους αρχηγούς κρατών δείχνουν να υποκύπτουν στην τυραννία της σφυρίδας. Τι διαφορετικό θα ετοίμαζε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης του CTC σε μια ανάλογη περίπτωση;

Πηγή Φωτογραφίας: WWF

Δεν ξέρω πώς της φάνηκε της Άνγκελα Μέρκελ το χθεσινοβραδινό μενού στο εστιατόριο Πανόραμα, στον Πειραιά, χώρος που έχει πίσω του δεκαετίες παράδοσης στο φρέσκο ψάρι και γι’ αυτό προφανώς προτιμήθηκε για το επίσημο δείπνο του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο. Συνήθως τα δείπνα τέτοιου επιπέδου παρατίθενται στο Προεδρικό Μέγαρο. Πάντως αν μπει κανείς στον κόπο να ρίξει μια ματιά στο μενού που σερβίρεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα δει ένα ψάρι να επαναλαμβάνεται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια κι αυτό είναι η σφυρίδα.

Έτσι κι εχθές το δείπνο ξεκίνησε με λευκή σούπα σφυρίδας με πατάτες, καρότα και σέλερι, ενώ και όσα μενού έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και από δείπνα του Προεδρικού Μεγάρου η σφυρίδα έχει την τιμητική της, φέρνω ως παράδειγμα τη σφυρίδα στο φούρνο με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, γαρνιρισμένη με λαχανικά ατμού που ήταν το κυρίως πιάτο όταν ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα επισκέφτηκαν τη χώρα τον περασμένο Μάιο ενώ το ίδιο πιάτο έφαγε και ο Ερντογάν πέρσι το Δεκέμβριο στο κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Κι αν το μενού του Προεδρικού Μεγάρου σίγουρα δεν είναι και το πιο φλέγον ζήτημα που μας απασχολεί στην πολιτική επικαιρότητα, είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού για το πώς αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα η ελληνική πολιτεία αλλά και πώς θεωρεί ότι μέσω αυτής διαφημίζει τα ελληνικά προϊόντα και υλικά στο εξωτερικό. Αν δεν αφορούσε άλλωστε κανέναν δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να δώσουν το μενού στη δημοσιότητα, φαντάζομαι.

O σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης (φωτ. Δημήτρης Κουλελής).

Απευθυνθήκαμε στον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου CTC, για να μας πει τη γνώμη του, όχι κρίνοντας τις μαγειρικές ικανότητες των συναδέλφων του αλλά αυτή την εμμονή στη σφυρίδα αλλά και τί θα ετοίμαζε ο ίδιος αν του έλεγαν «Αύριο βράδυ έρχεται για δείπνο στο CTC ο Τσίπρας με τον πρωθυπουργός της…».  Κι αφού το σκέφτηκε λίγο πρότεινε ουσιαστικά εκσυγχρονισμό και στην κουζίνα:

«Δεν ξέρω πώς γίνεται η επιλογή του μενού, φαντάζομαι πως ο σεφ της Προεδρίας επιλέγει να μαγειρέψει κάτι αλλά δεν ξέρω πόσο ελευθερία στην επιλογή του αυτή. Σκεπτόμενος πόση γραφειοκρατία έχουμε στην Ελλάδα είμαι σίγουρος πως και σε αυτό το κομμάτι δεν είμαστε up to date και πρόθυμοι στο να ετοιμάσουμε ή να προτείνουμε κάτι καινούριο. Έχουμε κολλήσει και τους προσφέρουμε το ίδιο τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να είναι μια χαρά η σφυρίδα με φρέσκα λαχανικά αλλά προφανώς δεν αντιπροσωπεύει αυτό που λέμε σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Αυτό που θα πρότεινα αν ετοίμαζα εγώ το μενού θα ήταν να κάνουμε μια μικρογραφία της Ελλάδας μέσω του φαγητού, δηλαδή κάποια πιάτα αφιερωμένα στην Κρήτη, κάποια στη Στερεά Ελλάδα, άλλα στην Μακεδονία για παράδειγμα. Θα φρόντιζα επίσης να χρησιμοποιήσω υλικά που αποτελούν διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό όπως το αυγοτάραχο, τα φρέσκα ψαρικά μας και τα φρέσκα λαχανικά μας».

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.