IMG_5480

Ο Φλεβάρης κοντοζυγώνει και μαζί του και οι πρώτες γιορτές ελληνικού κρασιού της χρονιάς. Τη Δευτέρα 3/2, η έκθεση «ΒορΟινά» του Βορειοελλαδίτικου Αμπελώνα, έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα εκεί όπου έχει καθιερωθεί τα τελευταία 10 χρόνια, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Οι λάτρεις του κρασιού και των αποσταγμάτων, θα έχουν την ευκαιρία με ένα μικρό αντίτιμο να δοκιμάσουν τις ετικέτες 33 συμμετεχόντων-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και να συναντήσουν τους ίδιους τους παραγωγούς, εκθέτοντάς τους τις απορίες τους.

Σημαντικά κρασιά, γνωστά «διαμαντάκια», κάποιες «κλασσικές αξίες», Ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιών αλλά και νέες αφίξεις της Β. Ελλάδας, θα φιγουράρουν στην αίθουσα «Grand Ballroom». Εκεί δηλαδή όπου κάθε χρόνο δίνεται το ραντεβού για το update μας, τις δοκιμές μας και τη συλλογή πληροφοριών αλλά και πολλών μικρών μυστικών. Επιπλέον, στην αίθουσα «Royal Room», θα μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή για τα οινικά σεμινάρια.

Τα «ΒορΟινά» που έχουν και γενέθλια, πρωτοπορούν, φέρνοντας την «Οινική Επανάσταση» με πολλαπλές παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται την βδομάδα που τρέχει πριν την ημέρα του event (27 Ιανουαρίου–3 Φεβρουαρίου), την επονομαζόμενη και ως «ΒορΟινή» εβδομάδα. Γι’ αυτό κάντε έγκαιρα τις κρατήσεις σας!

assets_LARGE_t_241661_54301105

Σήμερα, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, προσφέρονται τρεις επιλογές: Στην «Αγία Φιάλη» (Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, τηλ. 216 7003310 και 6970235667), το «Κτήμα Γκλίναβος» από την Π.Ο.Π. ζώνη της Ζίτσας Ιωαννίνων, συνδυάζει τα κρασιά του με Menu Degustation. Τιμή: 18 ευρώ/άτομο. Το wine bar–restaurant «Food and Wine» (Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211146), δημιουργεί ένα ειδικό μενού σε συνδυασμό με κρασιά από το «Κτήμα Πόρτο Καρράς». Τιμή: 39 ευρώ/άτομο. Επιπλέον, το «Κτήμα Δουλουφάκη» παρουσιάζεται στο Σκανδιναβικό εστιατόριο «Σάφκα» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμικός, τηλ. 210 5243340), μαζί με ένα ξεχωριστό δείπνο. Τιμή: 33 ευρώ/άτομο.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στην «Οκτάνα» (Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7014630), το δημοφιλές ξινόμαυρο, παντρεύεται γευστικά με τη γευστική επιμέλεια του chef του wine bar, ενώ το «Food and Wine», παρουσιάζει με τη μορφή σεμιναρίου, πέντε σπάνιες ποικιλίες της Β. Ελλάδος, συνδυασμένες με πέντε διαφορετικά πιάτα. Τιμή: 40 ευρώ/άτομο.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, την παράσταση κλέβει το cocktail restaurant «Apsendi» (λεωφ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6717890), με ένα μενού το οποίο θα συνοδεύεται από πρωτοποριακά κοκτέιλ που θα έχουν ως βάση το ξινόμαυρο κρασί. Τιμή: 30 ευρώ/άτομο.

Τέλος, για όλη την εβδομάδα που τρέχει, το αγαπημένο «By the Glass» (Στοά Ράλλη, Σύνταγμα, τηλ. 210 3232560), θα ανοίξει σπάνιες φιάλες «Magnum» (1,5lt) του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με συνοδευτικά πιάτα τυριών, αλλαντικών, τάρτες, πίττες ημέρας κ.ά. Τιμή: βάση κατανάλωσης. Το εισιτήριο των «ΒορΟινών» κοστίζει 5 ευρώ και οι ώρες διεξαγωγής είναι: 12:00-18:00 για τους επαγγελματίες και 18:00-22:00 για το κοινό.

Πληροφορίες: www.voroina.gr και www.facebook.com/voroina

Η Terroir-ίστρια είναι η οινολόγος (MSc O.I.V. PARIS) –  sommelier Χρύσα Γιατρά.