Κρύωμα, ίωση, ξενύχτι, κούραση, άγχος, γαλουχία, ανάρρωση, δίαιτα κλπ. Ό,τι και αν συμβαίνει και σας έχει καταβάλλει σωματικά ή ψυχικά, υπάρχει κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, έστω και για λίγο. Η σούπα.
Ναι. Μια σούπα μπορεί πραγματικά να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Δεν είναι placebo. Είναι αλήθεια. Ειδικά για την κοτόσουπα, τα σχόλια είναι διθυραμβικά. Αυτό το ζουμί που άλλοι το προτιμούν νερουλό και άλλοι παχύρρευστο (βλέπε βελουτέ), συμπυκνώνει όλη την έννοια της λέξης φροντίδα. Είναι βάλσαμο. Και το περίεργο είναι ότι δεν είναι μόνο βάλσαμο για το σώμα, αλλά και για την ψυχή. Καρατσεκαρισμένο πολλάκις.
Στην προκειμένη, επέλεξα να φτιάξω σούπα επειδή απλώς αγαπάω τις σούπες. Και τον χειμώνα. Και αυτά τα δύο ταιριάζουν πολύ. Και αν προσθέσεις και τις γιορτές, μια σουπίτσα πριν ή μετά ταιριάζει ακόμα πιο πολύ στο γιορτινό τραπέζι.
Πρόκειται για μια λιτή σούπα λαχανικών. Η βάση είναι η σελινόριζα, αυτή η άσχημη κατσιασμένη και κακομούτσουνη μπάλα, που δεν της δίναμε και πολύ σημασία μέχρι πριν κάποια χρόνια, αλλά τώρα έχει μπει για τα καλά στις κουζίνες μας. Κουβαλάει τόνους βιταμίνης C (εντάξει όχι και τόνους, υπερβάλλω) είναι πολύ νόστιμη όταν ψήνεται, μαγειρεύεται, τηγανίζεται και γίνεται τέλειος πουρές ή συνοδευτικό κρεατικών.
Αυτό που κάνει γενικώς τις σούπες πολύ δελεαστικές, είναι και η ευκολία στην παρασκευή τους. Ιδίως αν αποφασίσετε να κάνετε βελουτέ, δε σας νοιάζει καν να κόψετε τα υλικά σε μέγεθος μπουκιάς. Χοντροκόβεις, ανακατεύεις, σιγοβράζεις, δοκιμάζεις, λιώνεις, τελειώνεις.
Με οποιοδήποτε συνδυασμό λαχανικών, μπορείτε να φτιάξετε μια αξιοπρεπή σε γεύση σουπίτσα γεμάτη βιταμίνες. Ιδίως όταν υπάρχουν απομεινάρια λαχανικών στο ψυγείο, είναι η πιο σοφή και οικονομική λύση.
Η δική μου, μπορεί να καταναλωθεί με δύο τρόπους: Με θερμίδες ή χωρίς πολλές θερμίδες. Για να σας πω την αλήθεια, επειδή την έχω δοκιμάσει και με τους δυο τρόπους, θεωρώ πως και στην απλή εκδοχή της (χωρίς πολλές θερμίδες =τυριά) είναι εξίσου τέλεια. Τώρα, αν θέλετε να βάλετε έτσι και μια πιο πικάντικη πινελιά, πιο παχιά υφή και να απευθυνθείτε σε πιο ευρύ κοινό, επιλέξτε την εκδοχή με τα τυριά. Είναι ιδανική για πρώτο πιάτο… ή τελευταίο, ιδίως τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από το ξενύχτι των γιορτών. Μπορείτε να την σερβίρετε σε μικρά σφηνάκια, σε κούπες του καφέ με κρουτόν ή φρέσκο ψωμάκι, σε ατομικά μπολάκια ή μέσα σε μικρά στρογγυλά καρβελάκια ψωμιού ( που έχετε αφαιρέσει την ψίχα τους/τα έχετε αλείψει με βούτυρο μέσα κι έξω/ τα έχετε ψήσει για λίγο στο φούρνο /και τα σερβίρετε ζεστά με την σουπίτσα στο εσωτερικό τους). Σας υπόσχομαι, πως ό,τι και αν σας συμβαίνει, θα νιώσετε καλύτερα από την πρώτη κουταλιά. Το έχει αυτό η σούπα. Σε παρηγορεί και σε τονώνει όπως ακριβώς ο καλός φίλος όταν σε έχει πάρει από κάτω. Σας εύχομαι αν την δοκιμάσετε, να το κάνετε από άποψη και όχι από ανάγκη!
Να έχετε καλά Χριστούγεννα και πάνω απ΄ όλα με υγεία!
Σούπα σελινόριζας με κρασί και γραβιέρα
Υλικά για 4-6 άτομα
Μία μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη, σε κομμάτια
2 καρότα, καθαρισμένα σε κομμάτια
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, σε κομμάτια
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο σε κομμάτια ή ένα πράσο το λευκό μέρος
Μία κόκκινη πιπεριά, σε κομμάτια
½ νεροπότηρο λευκό κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Τριμμένη γραβιέρα ή μιξ κίτρινων τυριών
Ρίγανη, φρέσκια ή αποξηραμένη
Μισή κούπα λάδι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα κομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ρίγανη. Προσθέτουμε νερό να καλυφθούν τα λαχανικά και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν αρκετά, και εφόσον έχουν αρκετά υγρά, ρίχνουμε μια κούπα τριμμένη γραβιέρα. Με κουτάλα μεταφέρουμε σε μούλτι και πολτοποιούμε. Διορθώνουμε σε γεύση με προσθήκη αλατιού ή πιπεριού εφόσον χρειαστεί και προσθέτουμε ζωμό αν μας έχει πήξει αρκετά, ώστε να πετύχουμε μια καλή πυκνότητα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με κρουτόν ή φρέσκο ψωμί.
H Foivi Geller διατηρεί το blog donkeyandthecarrot.blogspot.gr