Οι αφορμές για να φτάσεις μέχρι το νησί της Αμοργού είναι πάρα πολλές. Φυσική ομορφιά, χωρίς καλλωπισμούς και κατεργασίες, μαγικά μπλε νερά, όμορφα χωριά και πολλά γραφικά καλντερίμια. Σε αυτά προστίθεται κάτι ακόμα, η αμοργιανή γαστρονομία με την αυθεντική της γεύση! Η Αμοργός έχει ένα πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό και μια σειρά από εξαιρετικά προϊόντα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε.
Το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ, η «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», ή αλλιώς «Amorgos Gastronomy Week», μετά από ένα μεγάλο διάστημα εντατικών προετοιμασιών, έχει «μαγειρέψει» ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του νησιού και είναι έτοιμο να μας ενθουσιάσει.
Ελάτε να ανακαλύψουμε από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017 μια πλούσια σε γεύσεις και αρώματα γαστρονομική γιορτή, που θα τρέχει παράλληλα με την διοργάνωση του καταδυτικού αγώνα «The Authentic Big Blue»!
Η γεύση της Αμοργού
Σε κάθε σπίτι και εστιατόριο της Αμοργού μαγειρεύουν ανακατεύοντας παραδόσεις, που κρατάνε ρίζες από την Μινωική κιόλας περίοδο. Το αποτέλεσμα; Απλά και ποιοτικά υλικά σε γευστικούς συνδυασμούς όμως που συναρπάζουν. Και εδώ κρύβεται το μυστικό: τα τοπικά καλούδια του νησιού.
Τα υπέροχα τυριά, όπως το ιδιαίτερο μελίχλωρο, η δυνατή κοπανιστή, η αρωματική κεφαλογραβιέρα και η πληθωρική ξινομυζήθρα. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τις νόστιμες Αμοργιανές πίτες, που γίνονται στο τηγάνι και είναι must taste. Στην περίπτωση των αλλαντικών ο ντόπιος καβουρμάς είναι εξαιρετικός και φινετσάτος. Προέρχεται από χοιρινό με μια μικρή δόση μπαχαρικών, κυρίως ρίγανης και δάφνης.
Εμβληματικό είναι το φάβα, όπως το ονομάζουνε στην Αμοργό, που μαζεύεται με το χέρι νωρίς το πρωί μην το κάψει ο ήλιος και σερβίρεται με λίγο λάδι, κάπαρη και ωμό κρεμμύδι. Στην ενότητα των γλυκισμάτων, στην Αμοργό, τρώμε από τα πιο ωραία ξηροτήγανα και παστέλια για τα οποία φημίζεται.
Αξίζει να αναφέρουμε και τα Αμοργιανά Βότανα, που υπάρχουν σε πληθώρα στα βουνά και είναι εξαιρετικά, ειδικά το φασκόμηλο. Φυσικά μπορεί κανείς να τα βρει συσκευασμένα σε αρκετά σημεία πώλησης στο νησί και να τα αγοράσει χωρίς να χρειαστεί να σκαρφαλώσει στους κακοτράχηλους βράχους!
Τέλος υπάρχει και το σήμα κατατεθέν του νησιού, η ψημένη ρακή, που δίνει το παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις. Η ψημένη εκφράζει τον παρεϊστικο χαρακτήρα της Αμοργού, φτιάχνεται σε κάθε σπίτι και θα την βρεις σε κάθε μαγαζί και εστιατόριο.
Οι ταβέρνες
Οι ταβέρνες στην Αμοργό είναι αρκετές και συνδυάζουν την απλότητα στη χρήση της πρώτης ύλης και την αυθεντικότητα, με αποτέλεσμα μια νόστιμη γευστική εμπειρία. Κάθε γωνία της Αμοργού και μια γαστρονομική αποκάλυψη.
Στη Χώρα, στο καφενεία του «Πάρβα» βρίσκεις τους τέλειους κεφτέδες και ένα καγιανά που αποτελεί λόγο για να ξαναγυρίσεις. Στον «Πύργο» η νεαρή μαγείρισα, η Βαγγελίτσα, είναι μαέστρος στο τηγάνι και στο κατσικάκι. Στο «Μουράγιο» στα Κατάπολα και στο «Αλμυρίκι» στο Ξυλοκερατίδι απολαμβάνεις καλοψημένο φρέσκο ψάρι και θαλασσινές γεύσεις.
Για τους λάτρεις των κρεάτων στον «Γεωργαλίνη» στο Βρούτση και στην «Μαρουσώ» στην Αρκεσίνη υπάρχουν μοναδικές επιλογές από ντόπια κρέατα στα κάρβουνα και μαγειρευτά αντίστοιχα. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Ασφοντυλίτη, στο «Στέκι του Μαχαίρα». Εκεί η κυρία Σοφία μαγειρεύει χωρίς ρεύμα στο ξυλόφουρνο μαγικά ρεβίθια και ένα κατσικάκι που λιώνει στο στόμα.
Και αυτή είναι μόνο μια μικρή γεύση. Υπάρχουν πολλά ακόμα, για παράδειγμα το «Λιμάνι της κυρίας Κατίνας» στην Αιγιάλη και το «Σαντουράκι» στα Θολάρια με καλό φαγητό. Καθώς και αρκετά πανέμορφα καφενεία που σερβίρουν νόστιμα εδέσματα, λόγου χάρη ο «Χορευτής» και η «Καλή Καρδιά»στα Θολάρια και το «Μοσχουδάκι» στην Λαγκάδα.
Στην ενότητα του ποτού επίσης εντοπίζουμε αξιόλογες επιλογές ,σαν το «Τζιτζίκι» στην Χώρα, με τα αναπάντεχα cocktails από τοπικά βότανα, την απαράμιλλη θέα και τις ωραίες μουσικές και το Σελάδι στα Θολάρια για να πιεις χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα.
Κατά την διάρκεια του Amorgos Gastronomy Week θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε όλα αυτά τα σημεία και ακόμα περισσότερα και να δοκιμάσουμε την Αμοργιανή Κουζίνα και παράλληλα να συμμετέχουμε σε διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα τρέχουν παράλληλα.
Οι εκδηλώσεις
Στις 20-21 Σεπτεμβρίου στα Κατάπολα είναι προγραμματισμένη έκθεση κρασιού με την συμμετοχή 15 οινοποιείων. Εκεί, πέρα από την γευστική δοκιμή των κρασιών, η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα θα μαγειρέψει με κρασί για τον κόσμο, όπως και στο ομώνυμο βιβλίο της.
Στις 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «το μέλλον της Αμοργιανής Κουζίνας» με γνωστούς και εξειδικευμένους ομιλητές. Επίσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Του Ανέμου και της Αλμύρας» των συγγραφέων Ν. Δαρειώτη, Θ. Τσιχλάκη και Α. Ανδρουλιδάκη με θέμα την γαστρονομία των Κυκλάδων.
Στις 22 Σεπτεμβρίου υπάρχει μια δεύτερη σημαντική παρουσίαση βιβλίου «Τα Καφενεία της Ελλάδος» του Γιώργου Πίττα με ειδική αναφορά στα καφενεία της Αμοργού, όπως αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο του και το βράδυ στο Ξυλοκερατίδι η συναυλία του Eric Serra, συνθέτη της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».
Στις 23 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής κατά την διάρκεια της τελετής λήξης θα γίνει αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού. Δεν θα λείπει φυσικά το παραδοσιακό πατατάτο , μαγειρεμένο όπως πάντα εξαιρετικά από τον αρχιμάγειρα του νησιού Βαγγέλη Μενδρινό, σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.
Περισσότερα στο: authenticbigblue.com/el/festival-gastronomias/