Στα αναζωογονημένα Πετράλωνα, χαμηλά στην Κυδαντιδών, άνοιξε εδώ και λίγες μέρες, το Ταϊλανδέζικο εστιατόριο Blue Bamboo σε μίνιμαλ, γκρι χρωματισμούς, φωτεινό, με ξύλινους πάγκους, τζαμαρίες και εξωτερικό πάσο τέλειο για άραγμα. Ιδιοκτήτες του ο Αντώνης (που λειτουργεί χρόνια το Circus στη Ναυαρίνου στο οποίο αναμένονται εκπλήξεις μεξικάνικης essence) και ο Ξενοφώντας, δυο μέτρα παλικάρι (ιδιοκτήτης του μπαρ Κλουβί που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου) οι οποίοι μεταμόρφωσαν ένα πρώην σουβλατζίδικο σε ταϊλανδέζικο bar-restaurant για να μοιραστούν την αγάπη τους για την αυθεντική ασιατική κουζίνα.
«Πρόσφατα μετακόμισα στα Πετράλωνα και τρωγόμουν για αλλαγές» μου λέει ο Αντώνης, πάντα ήρεμος και χαμογελαστός. «Όταν μου είπε ο Ξενοφών πως άδειασε ένας χώρος απέναντι από το μαγαζί του, η απόφαση ήρθε αυθόρμητα και ξεκινήσαμε το Blue Bamboo. Στόχος μας να κάνουμε ένα φαγάδικο διαφορετικό -όχι άλλο ένα μεζεδοπωλείο στην περιοχή- με προσιτές τιμές και μαζεμένο μενού στο οποίο θα προσφέρουμε τα καλύτερα πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας χωρίς να εξευρωπαΐσουμε τις γεύσεις. Το θέλαμε άνετο κι αυθεντικό».
Στενή συνεργάτης τους στο εγχείρημα αυτό είναι και η Αργυρώ που ανέλαβε την επιμέλεια του μενού με πιάτα που ταιριάζουν στην γειτονιά και στους ανθρώπους της. «Πρωταρχική μου έγνοια ήταν οι πρώτες ύλες» μου εξηγεί με τη σειρά της η Αργυρώ. «Φροντίσαμε να είναι όλες φρέσκες -φρέσκα φύλλα λάιμ, φρέσκο μάνγκο, τσίλι και λέμονγκρας- χωρίς να βάλουμε στα πιάτα τίποτα κατεψυγμένο. Άλλωστε για μένα το φαγητό χρειάζεται ειλικρίνεια, είναι κομμάτι ψυχής και καρδιάς και σε αυτό το μαγαζί δεν θέλαμε να έχουμε μυστικά».
Εξού και η ανοιχτή κουζίνα, στην οποία γνωρίζω επιτέλους την Ταϊλανδή σεφ Κουκάι- τον ζωντανό μύθο του μαγαζιού με χρόνια προϋπηρεσία, σε εστιατόρια και στο Guru bar (που έκλεισε άδοξα, τι μου θύμισα τώρα… και ξενέρωσε μία ολόκληρη γενιά). Η Κουκάι λοιπόν (γλυκομίλητη και χαρούμενη) μου λέει πως όλα εδώ φτιάχνονται χειροποίητα γι αυτό και είναι πολύ αυστηρή στην επιλογή των υλικών -συνεργάζεται με τοπ προμηθευτές της ασιατικής κουζίνας που έχουν έδρα την Ελλάδα κι αρχίζει τα μαγικά της.
Για αρχή μας προσφέρει δύο σούπες, την Tom Kha Gai -πικάντικη με γάλα καρύδας, γκαλάνγκαλ, φύλλα λάιμ και κοτόπουλο -τρομερά γευστική και την Gwaytio Nuea Nam, κολασμένα αρωματική με μοσχαράκι και νουντλς ενώ στο τραπέζι σερβίρεται μία δροσερή σαλάτα µε µάνγκο, φρέσκο κρεµµύδι και γαρίδες, από τις πιο νόστιμες πικάντικες σαλάτες που έχω δοκιμάσει. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα κρεμώδες yellow curry, coconut pineapple fried rice -τηγανητό ρύζι με καρύδα το οποίο στο σερβίρουν μέσα σε φρέσκο ανανά, τα chicken satay -στικς κοτόπουλου με σάλτσα από φυστικοβούτυρο και ένα Phad Thai – νουντλς ρυζιού με γαρίδες, tamarino τσίλι και μαύρη ζάχαρη, λάιμ και κοκοφοίνικα στο πλάι- απλά θεϊκό. Για επιδόρπιο έχουν σπιτικό παγωτό σε τρεις γεύσεις -lemongrass, καρύδα και μάνγκο -που συνοδεύεται με μία σος από καραμελωμένο τζίντζερ και λάιμ –φοβερά ασυνήθιστη και γευστική.
Λίγο πριν φύγω, το αγαλματάκι του Γκανές -Θεός της τύχης και της ευμάρειας στην μπάρα μου τραβάει την προσοχή και το μάτι μου πέφτει στην κάβα του μαγαζιού με τα αρωματικά κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών και τις ασιατικές μπύρες -Singha από την Ταϋλάνδη, Tsingtao από την Κίνα, Saporo από την Iαπωνία και San Miguel από τις Φιλιππίνες- που είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δυνατά ατού του μαγαζιού.
Μάλιστα στις 20-21 Ιουνίου, θα υποδεχτούν την Γιορτή της Μουσικής με ένα street food πάρτι στην Κυδαντιδών, ανάμεσα στα δύο μαγαζιά (Blue Bamboo-Κλουβί) με ταϊλανδέζικο φαγητό και σάμπα μουσικές. H ιδανική ευκαιρία για να τους γνωρίσετε από κοντά. Άν πάλι θέλετε να τους επισκεφτείτε και πιο νωρίς, για την καλοκαιρινή σεζόν θα λειτουργούν καθημερινά από τις 18.00 μέχρι τις 12.30, Παρασκευή, Σάββατο από τις 18.00 μέχρι τη 1.00 και Κυριακή από τις 16.00 μέχρι τις 12.00.
Blue Bamboo, Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3423124
*Το παρκινγκ είναι εύκολο στα γύρω στενά ενώ το ΣΚ αν είστε μεγάλη παρέα, προτείνω κράτηση.