popaganda_Beaujolais Nouveau_3

Όλοι έχουμε πλέον εκπαιδευτεί και περιμένουμε κάθε χρόνο το παγκόσμιο λανσάρισμά του Nouveau την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη. Άλλωστε οι Γάλλοι που το παράγουν και δημιούργησαν αυτό το κρασί φαινόμενο του οινικού marketing, έχουν καταχωρήσει καλά μέσα στο κεφάλι μας πολλαπλές πληροφορίες για αυτό το ιδιαίτερο κρασί τους. Από την άλλη, το επιθετικό μάρκετινγκ τους γύρω από αυτό το προϊόν (το οποίο κυκλοφορεί στα τραπέζια του πλανήτη από το 1951) έχει καταφέρει οι απανταχού οινόφιλοι και show off/ wannabe δοκιμαστές, να τρέχουν μερικές μέρες πριν ώστε να εξασφαλίσουν κάποιες φιάλες του Nouveau και φυσικά να κάνουν κάποιο πάρτι με φίλους και γνωστούς την Πέμπτη του release ώστε να δείξουν πόσο cool και ενήμεροι τύποι είναι.

Φέτος όμως το Beaujolais Nouveau έχει ενταχθεί για τα καλά και στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, αποτελώντας για την Γαλλία τον πρεσβευτή της μόδας ανά τον κόσμο όπως και πρεσβευτή μιας μοναδικής παραδοσιακής τεχνικής παραγωγής.

Αυτό είναι το έξυπνο βίντεο από την έναρξη του διαγωνισμού σπουδαστών μόδας για την έμπνευση του φορέματος του  Beaujolais Nouveau του 2013.

http://youtu.be/-urC13CVhx4

Στον τομέα της δημιουργίας, την αίγλης και της λεπτότητας, το Beaujolais Nouveau φοράει το φόρεμά του. Για την ακρίβεια η εκλεγμένη μοντέλα Cindy Forissier 21 ετών μετά από σκληρό casting, θα είναι η μετενσάρκωση του φετινού Beaujolais Nouveau. Καλείται να το εκπροσωπήσει αφενός την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη στις 00:00 που θα κάνει την παγκόσμια εμφάνισή του αλλά και έπειτα σε μια προσπάθεια μέγιστης προβολής του. Απώτερος σκοπός των Γάλλων είναι η ενίσχυση των πωλήσεων αλλά και της εικόνας του Beaujolais Nouveau. Αναμένουμε αποκλειστικές φώτο εκείνης της βραδιάς.

Η νικήτρια Lucinda Rossat, σπουδάστρια της σχολής ESMOD Lyon είναι αυτή που σχεδίασε το περίφημο φόρεμα.

Ας ρίξουμε όμως λίγο περισσότερο φως στο θρίαμβο Beaujolais Nouveau:

Το κρασί αυτό πρωτοκυκλοφόρησε ως το πρώτο κρασί της χρονιάς και παράγεται με μια προσεκτική και ιδιαίτερη μέθοδο, γαλλιστί ονομάζεται macération carbonique. Χωρίς να γίνουμε πολύ τεχνικοί, η αλκοολική ζύμωση ξεκινά σε περιβάλλον πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα όπου τα τσαμπιά της ποικιλίας σταφυλιού Gamay (Γκαμέ) μπαίνουν στις δεξαμενές για λίγες μόνο μέρες, ατόφια πριν καν πατηθούν. Για αυτό το λόγο, η διάρκεια ζωής αυτών των κρασιών είναι εξαιρετικά σύντομη ( δεν έχουν σχεδόν καθόλου τανίνες) και πρέπει να καταναλωθούν συνήθως μέσα στους επόμενους μήνες, με pick την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

popaganda_Beaujolais Nouveau_1

Είναι κρασιά που τα αντιμετωπίζεις σαν λευκά (εκεί έγκειται και μέρος της επιτυχίας τους), με  πολύ φρουτώδη χαρακτήρα όπως μπανάνα, βατόμουρο και κεράσια, δίνουν ζωντανό και πορφυρό χρώμα, ενώ έχουν έντονη φρεσκάδα και πολύ ελαφριές και λιγοστές τανίνες. Πίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 12-14ο C (τολμήστε και βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόκκινα) και είναι εξαιρετικά ευκολόπιοτα. Συνοδεύουν πολλαπλά πιάτα, λευκά κρέατα και πουλερικά, μακαρονάδες με Light σάλτσες, ελαφρά λαδερά ταψιού, αλλαντικά, σαλάτες και ποικιλία μέτριας λιπαρότητας τυριών.

Η κοινότητα του Beaujolais βρίσκεται στην Νότια Βουργουνδία της Γαλλίας, επάνω σε μια ζώνη 55 χιλιομέτρων και αποτελείται από 10 εξαιρετικά crus. Περιοχές δηλαδή που βγάζουν κρασιά Ανώτερης Ποιότητας. Όμως μόλις το 1/3 της συνολικής παραγωγής του Beaujolais χρησιμοποιείται για το Beaujolais Nouveau αφού απαγορεύεται στο κρασί αυτό να χρησιμοποιούνται σταφύλια από κάποιο από τα 10 crus.

Περίπου 50 εκατομμύρια φιάλες διοχετεύονται από την μια άκρη του πλανήτη έως την άλλη, ώστε να ανοιχτούν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης που ξεκινά επισήμως το εμπόριο του κρασιού. Λόγω της διαφοράς ώρας, στην Ιαπωνία μπορούν να δοκιμάσουν την νέα σοδειά νωρίτερα ακόμα και από τους ίδιους τους Γάλλους. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια χώρα εξάγονται περίπου 8 εκ. φιάλες και άλλα 17 εκ. φιάλες φεύγουν για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ήτοι 110 χώρες.

Τους εθνικούς εορτασμούς για το Beaujolais Nouveau στην Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες, συνοδεύει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως διαφημιστικό budget. Φέτος λοιπόν που το Nouveau έβαλε το καλό του το φουστάνι, ξεχυθείτε και εσείς στους δρόμους της πόλης, ψάχνοντας τα bar που θα γιορτάζουν και θα δίνουν το σύνθημα των πέντε λέξεων του ενθουσιασμού: “Le Beaujolais Nouveau est arrive  ( Το νέο Beaujolais έφτασε)”.

Στις κάβες και σε επιλεγμένα super market μπορείτε να βρείτε αυθεντικά Beaujolais Nouveau με λιανική τιμή από 4-8 ευρώ όπως του J.Drouhin, του G.Duboeuf και των Vignerons de Bel Air ή να καταφύγετε σε μια ελληνική εκδοχή «nouveau» όπως των Χατζημιχάλη, Λυραράκη, Μπουτάρη, Κτήμα Καρρά και άλλα φρέσκα που κυκλοφορούν στην αγορά.

popaganda_Beaujolais Nouveau_2

Beaujolais spots στην Αθήνα

  • Mystery Beaujolais Box αυτή την Πέμπτη στην κουζίνα του Apsendi (Λεωφ. Κηφισίας 250-254 & Σερρών, 210 6717890) στο Χαλάνδρι. Τις Πέμπτες είναι η βραδιά που επιλέγεις υλικά και ο chef σου φτιάχνει το φαγητό. Αυτή την Πέμπτη το Beaujolais Nouveau έχει θέση στα πιάτα και μάλιστα μπορεί να γίνει και βάση της συνταγής.
  • Στο Dalliance House (Κυριαζή 19, 210 6230775) στην Κηφισιά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, θα ανοιχτεί το πρώτο μπουκάλι Beaujolais Nouveau της εσοδείας του 2013 του George Duboeuf. Επισκεφτείτε το για να γιορτάσετε μαζί τους αυτή την παράδοση του οινικού κόσμου.
  • Με αφορμή την άφιξη των Nouveau, στο Whispers of Wine (Αγ. Κων/νου 48, 2106179051) στο Μαρούσι έχουν επιμεληθεί μια οινογευστική πρόταση με Beaujolais 4 διαφορετικών κτημάτων (Belair, Drouhin, Duboeuf, Sapin). Στα 11ευρώ/ άτομο «Beaujolais flight, bites & fruits».
  • Την ευκαιρία να δοκιμάσετε την εκδοχή του George Duboeuf πάνω στο φετινό Nouveau θα έχετε και στο Wine Not? (Καλογρέζας 12, 2167002945) στο Χαλάνδρι, μαζί με γιορτινή διάθεση και όμορφη μουσική.
  • Το By The Glass (Γεωργίου Σουρή 3 & Φιλελλήνων, 2103232560) στο Σύνταγμα υποδέχεται αυτή την Πέμπτη το Beaujolais Nouveau του Paul Sapin.
  • Με ένα άτυπο party με μπαλόνια και ανεβαστική μουσική θα υποδεχτεί 4 φετινά Nouveau (Drouhin, Duboeuf, Sapin και Bel Air) και το Oinoscent στο Σύνταγμα (Βουλής 44, 210 3229374).
  • Την Πέμπτη στην κάβα Winebox (Ξενοκράτους 25, 2107254710) στο Κολωνάκι από τις 18.00-21.00 μπορείτε να γιορτάσετε και να δοκιμάσετε την καινούρια σοδειά από 4 διαφορετικά αρωματικά, παιχνιδιάρικα και φρουτώδη Beaujolais Nouveau. (Duboeuf, Sapin, το συμβατικό και το φυσικό του Belair, Drouhin).
  • Στο Fabrica de vino (Εμ. Μπενάκη 3, 210 3214148)  στην Ομόνοια, έχουν εξασφαλίσει το φετινό Beaujolais Nouveau από δύο εξαίρετους και ποιοτικούς παραγωγούς της περιοχής, του κ. Joseph Drouhin και του κ. Paul Sapin.
  • Νότια στο Le Petit Sommelier (Ζαϊμη 6, 210 9842344) του Παλαιού Φαλήρου, λόγω της ημέρας, θα σερβίρουν 2 διαφορετικά γαλλικά Nouveau σε ποτήρι σε χαμηλή τιμή.

*Η Terroir-ίστρια είναι η οινολόγος (MSc O.I.V. PARIS) –  sommelier Χρύσα Γιατρά.