Σκεφτείτε ότι θέλετε να φάτε κάτι γρήγορο και οικονομικό, ότι δεν έχετε τον χρόνο να ψάξετε ποιες είναι οι νέες εναλλακτικές street food προτάσεις στην πόλη, ότι θέλετε να γευτείτε κάτι γνώριμο και γιατί όχι, παραδοσιακό. Σε αυτή την κλασική περίπτωση πείνας υπάρχει πιο κλασική επιλογή στην Ελλάδα από το σουβλάκι; Μάλλον όχι.
Φανταστείτε λοιπόν πώς βρίσκεστε σε ένα σουβλατζίδικο που, αντί να έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφόρων ειδών κρέατα, η βάση που θα σας προτείνουν είναι μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους μαριναρισμένα με μπαχαρικά και ψημένα στο grill. Δεν μπορείτε να το κάνετε εικόνα; Συμβαίνει πάντως ήδη στα Εξάρχεια, σε έναν χώρο που αυτοσυστήνεται ως «ταχυφαγείο μεσογειακής φυτικής διατροφής» κι από τη μέρα που άνοιξε δημιουργεί ουρές έχοντας εξελιχθεί σε γαστρονομικό talk of the town τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Cookoomela Grill δανείστηκε το όνομά του από μια μεγάλη κατηγορία μανιταριών και είναι η νόστιμη ιδέα τριών ανθρώπων που θέλουν να μας δείξουν ότι «οι vegan δεν τρώνε μόνο χόρτα» φτιάχνοντας φαγητό του δρόμου με την προετοιμασία που θα έκαναν σπίτι τους. Ο Αντώνης και ο Βασίλης Μαργαρίτης βρίσκονται πάνω από 20 χρόνια στον χώρο της εστίασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ η συνέταιρός τους Έφη Σαββίδου είναι αρχιτέκτονας που απολαμβάνει το καλό φαγητό.
Αν και όπως λένε εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή που βρίθει από τυλιχτά, έβαλαν ένα στοίχημα με τον εαυτό τους καθώς πιστεύουν πως της ταιριάζουν και τους ταιριάζει, πως τα Εξάρχεια είναι ένα φιλόξενο μέρος για πρωτότυπες δημιουργικές προσπάθειες «έχει κόσμο που έχει ταξιδέψει και θέλει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, έχει πολλούς εναλλακτικούς επισκέπτες, είναι η πιο κατάλληλη περιοχή για εμάς».
Το Cookoomela Grill άνοιξε την Πρωταπριλιά αλλά δεν είναι καθόλου ψέμα ότι σερβίρει φοβερό σουβλάκι χωρίς να χρησιμοποιεί κρέας. Ήμουν, ως συνεπής κρεατοφάγος, το ίδιο δύσπιστη με πολλούς από σας που διαβάζετε – πιστέψτε με, δε θα αναπολήσετε τον γύρο από χοιρινό ή κοτόπουλο. Παράλληλα, οι συσκευασίες του είναι βιοδιασπώμενες κι ανακυκλώσιμες, τα καθαριστικά που χρησιμοποιεί από φυσικά υλικά. Εκτός από το να σερβίρει νόστιμες γεύσεις, στόχος της ομάδας του είναι να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα γίνεται.
Στον αριθμό 43-45 της οδού Θεμιστοκλέους, η νέα vegan πρόταση του κέντρου προσφέρει – προς το παρόν, αφού σκοπεύει να επεκτείνει τον κατάλογο- γύρο μανιταριών και ένα σουτζουκάκι από φακή ως βάση για το σουβλάκι σας σε αλάδωτη πίτα, καλαμποκιού ή ολικής. Είτε επιλέξετε το Red με αβοκάντο Κρήτης, φυτική μαγιονέζα φτιαγμένη από βιολογικό μηλόξιδο και βιολογικό γάλα σόγιας, σάλτσα ντομάτας (μια γνήσια σιτσιλιάνικη συνταγή), σαλάτα και πατάτες είτε το Yellow με αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα, χειροποίητη μουστάρδα, σαλάτα και πατάτες, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο γύρος μανιταριών θα σας εκπλήξει. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε το Kebab με σουτζουκάκια από φακή, σάλτσα ντομάτας, τυρί κρέμα από αμύγδαλο. Όλα κοστίζουν 2,50 ευρώ, οι πρώτες ύλες τους είναι προσεχτικά διαλεγμένες, οι σάλτσες φανερά σπιτικές, οι μερίδες πολύ χορταστικές.
Αν έχετε αδυναμία στις τηγανητές πατάτες, στο Cookoomela Grill είναι φρεσκοκομμένες και άψογα τηγανισμένες σε βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο που δεν τις «βαραίνει» ώστε να μπορείτε να τις απολαύσετε και σε μερίδα. Κι αν θέλετε επιδόρπιο ρωτήστε για το γλυκό ημέρας που μπορεί να είναι μια κρέμα με κάσιους, φιστικοβούτυρο και μπανάνα.
Φυσικά και δεν χρειάζεται να έχετε απαρνηθεί την κρεατοφαγία για να επισκεφθείτε το Cookoomela Grill που θέλει να μας χορτάσει όλους γρήγορα και με υγιεινό τρόπο.
Μπορείτε να απολαύσετε το πρώτο vegan σουβλάκι της Αθήνας καθημερινά από τις 15:00 έως τις 23:00 εκτός Κυριακής