Καλοκαίρι δεν είναι μόνο οι παραλίες, τα εκκλησάκια, τα αστέρια και τα πανηγύρια. Είναι και το φαγητό. Αυτό που λαχταράμε πάντα μετά από τόσες εξορμήσεις, ή την απογευματινή μας σιέστα.
Άλλα δίπλα στο κύμα, άλλα σε κατάλευκες, λουλουδάτες αυλές, κάποια σε γραφικά στενά σοκάκια και κάποια μέσα στην καταπράσινη φύση, στο βουνό, με θέα που σου κόβει την ανάσα, τα εστιατόρια στα νησιά μας που σας προτείνουμε είναι σίγουρο ότι θα σας μείνουν αξέχαστα.
Αλμύρα
Ο Δημήτρης Γρηγόρης, ο γιος του Καπετάν Μιχάλη, μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του, διατηρεί την οικογενειακή παράδοση του ξακουστού εστιατορίου της Μαλτεζάνας (ή αλλιώς Ανάληψη), με τις ευφάνταστες και νόστιμες ψαρολιχουδιές. Σε αυτό το παλιό σπίτι, που χτίστηκε κάπου στη δεκαετία του ‘50 και βρίσκεται σχεδόν πάνω στη θάλασσα, έχουν γραφτεί πολλές ιστορίες.
Η Αλμύρα είναι μια από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες του Αιγαίου, σε έναν χώρο που έχει παραμείνει σχεδόν ίδιος τόσα πολλά χρόνια.
Τα ψάρια που θα φάτε εδώ είναι ολόφρεσκα. Κατευθείαν από τα καΐκια που τα φέρνουν κάθε πρωί. Και οι συνταγές, που κάθε χρόνο ανανεώνονται ή αναβαθμίζονται, είναι δημιουργικές και προκαλούν βογγητά ευχαρίστησης. Και βέβαια (θα το καταλάβεις όταν τη δοκιμάσεις), τη μους ταραμά θα τη νοσταλγείς και τον χειμώνα και θα περιμένεις πότε θα βρεθείς ξανά εκεί για να τη γευτείς.
Info: Αλμύρα, Ανάληψη 859 00, τηλέφωνο κρατήσεων: 2243 061451
Σαλής
Αυτός “ο παράξενος τύπος”, ο Σαλής, με την ωραία ιστορία πίσω από το όνομά του, και τη Λίλα με τον Νίκο στο «τιμόνι» του, που ήρθαν «μια μέρα και έμειναν για πάντα», είναι το «μυστικό» που ψάχνεις πάντα για να αρωματιστεί η καλοκαιρινή σου (δια)φυγή από την αίσθηση της επιτυχίας. Οι απανωτοί οργασμοί στον ενθουσιασμένο ουρανίσκο σου, εκεί λίγο πέρα από τη θάλασσα στον Πέρα Γιαλό, θα στο αποδείξουν.
Φεύγεις και το πρώτο που αναρωτιέσαι είναι αν λειτουργεί το delivery με πλοίο. Αν μπορείς να πηγαίνεις κάθε τόσο -οκ, με το τσιπουράκι σου- στο λιμάνι του Πειραιά, περιμένοντας τους πιο ονειρεμένους μπουμπουριστούς χοχλιούς που έχεις δοκιμάσει ποτέ στη ζωή σου, το πιο απρόβλεπτο τουρσί σταμναγκάθι, το πιο αρωματισμένο παραδοσιακό λουκάνικο, τον πιο ευφάνταστο παστουρμά θαλάσσης, το ώριμο φιλέτο μπακαλιάρου με «τσιμένι» (κύμινο, τηντιλίδα, σκόρδο και πάπρικα). Δεκάδες σαλάκια και απανωτές βουτιές μέσα στον κατάλογο ενός μαγαζιού που επιμένει να αποκαλεί τον εαυτό του καφενείο, παρά οτιδήποτε άλλο, γεγονός που έχουμε εκτιμήσει πολύ.
Info: Σαλής, Πέρα Γυαλός, Αστυπάλαια, τηλ. 2243 062 183
Pernera
Στο νησί της Αποκάλυψης, θα βρεις μια κρυμμένη αυλή γεμάτη λουλούδια, έργα τέχνης και νοστιμιές φυτικής προέλευσης από βιολογικές και τοπικές πρώτες ύλες που μπορείς να πάρεις και για το σπίτι.
Ο Νικόλας Νικολόπουλος και η Gozde Oguz ξεκίνησαν από διαφορετικές διαδρομές (ο πρώτος με αφετηρία τη Νέα Ζηλανδία κι η δεύτερη την Τουρκία κι έπειτα την Ινδία) και συναντήθηκαν στο αθηναϊκό Mama Tierra. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουν το δικό τους εστιατόριο στην Πάτμο. Στην αρχή, έφτιαχναν απλά πρωινό για τους ενοίκους των δωματίων που είχε η αδερφή του Νικόλα, στο κτήμα του προπάππου τους. Βλέποντας ότι είχε πέραση σε ντόπιους και ξένους κι έχοντας οι δυο τους μαγειρικό ταλέντο, εργατικότητα και πείσμα, επιχείρησαν μέσα σε λίγους μήνες να στήσουν το εστιατόριο μέσα σε μια αυλή γεμάτη πολύχρωμα λουλούδια.
Tο Pernera, εκτός από τη νοστιμιά και τη δημιουργικότητα στα πιάτα, βασίζεται και σε τέσσερις κεντρικές αξίες που είναι οι πυλώνες του εστιατορίου: χορτοφαγία, δίκαιο εμπόριο, τοπικά και βιολογικά προϊόντα και zero waste φιλοσοφία. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, αλλά μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ένα σπιτικό σεϊτάν μαγειρεμένο με λαχανικά και μανιτάρια με πουρέ από μπλε πατάτα και βιολογικά goji berries από την Κόρινθο.
Info: Pernera, τηλ. 697 166 4911, Σκάλα Πάτμος
Μαργιώρα
Τα Θερμιά -το δεύτερο όνομα της Κύθνου- είναι ένα νησί με καταπληκτική νησιωτική ενδοχώρα, μαγικές παραλίες και υπέροχους ανθρώπους και προσφέρεται για αξέχαστες εμπειρίες. Μια από αυτές και η Μαργιώρα. Το εστιατόριο, wine-cocktail bar και delicatessen, βρίσκεται σ’ ένα επιβλητικό αρχοντικό σπίτι του 1866, το οποίο αποτελούσε το σπίτι της Μαργιώρας (Μαρίας) Βλαστάρη, μιας ισχυρής γυναίκας και εμβληματικής παρουσίας στη ζωή της Κύθνου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Στο αγαπημένο αυτό σημείο συνάντησης, μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας πριν ξεκινήσετε τις βόλτες σας στο νησί, αλλά και να επιστρέψετε εκεί το βράδυ για το δείπνο σας ή για ένα κρασί ή ένα κοκτέιλ.
Οι ιδιοκτήτες, ο Φώντας Διαλεισμάς (του οποίου προγιαγιά ήταν η Μαργιώρα Βλαστάρη) και ο Μιχάλης Δανεσσής, πήραν την απόφαση να ανακαινίσουν στην πρώτη καραντίνα το επιβλητικό κτίριο και να του δώσουν νέα ζωή. Και το κατάφεραν. Αν φαντάζεστε τη Μαργιώρα σαν μια οικοδέσποινα που θα κάνει τα πάντα για να περάσουν οι καλεσμένοι της αξέχαστες στιγμές στο σπιτικό της, έχετε πέσει μέσα. Αυτή η αίσθηση θα σας κατακλύσει όταν βρεθείτε εκεί. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις λαχταριστές, γευστικές προτάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στο εστιατόριο, αλλά και τις λιχουδιές που μπορείτε να πάρετε στη βαλίτσα σας φεύγοντας.
Info: Facebook, Instagram, Website. Τηλ: 22810 31809
Η Δροσιά
Γενναίες μερίδες και καλό Ικαριώτικο κρασί, μέσα στο πράσινο. Το μικρό χωριό Φραντάτο στην Ικαρία, θα το βρείτε παίρνοντας τον δρόμο από τον Κάμπο προς Πηγή και Μάραθο. Βρίσκεται μετά από τα δύο αυτά χωριά και η “Δροσιά” του σας περιμένει. Στην είσοδο του χωριού, απέναντι από τον φούρνο, θα βρείτε το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο του Κώστα.
Η Δροσιά φημίζεται για τα ψητά της, τη φέτα σαγανάκι και το καλό κρασί. Θα δοκιμάσετε κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές σπιτικές, ντόπιο κατσικάκι και χοιρινό που λιώνουν στο στόμα αλλά και χωριάτικη σαλάτα από αυτές που η ντομάτα έχει πραγματική γεύση. Θα τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας με τα διπλανά τραπέζια, αφού, όταν αρχίσει να σουρουπώνει, η καταπράσινη αυλή γεμίζει με παρέες που κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώνονται σε μία μεγάλη. Κάποια βράδια θα ακούσετε και ζωντανή μουσική και θα νιώσετε την πραγματική ξεγνοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών, με τον τρόπο που μόνο οι Ικαριώτες ξέρουν.
Info: Η Δροσιά, Φραντάτο Ικαρίας, τηλ. 2275 020942
Simá
Βρίσκεται στο γραφικό χωριό του Πύργου και υπόσχεται χαλαρή διάθεση συνοδευμένη από νόστιμα πιάτα και δροσερά ποτά.
Η Ιωάννα Πιλάτη δεν θυμάται κάποιο καλοκαίρι που να μην το έχει περάσει ανέμελα στην Τήνο, της έμοιαζε λοιπόν απόλυτα φυσικό να ανοίξει το μαγαζί των ονείρων της στο νησί των παιδικών της χρόνων. Και έτσι γεννήθηκε το Simá, ένας χώρος με chill vibes, σχεδόν στην είσοδο του χωριού Πύργος, που μπορεί να περηφανεύεται πως είναι ένα από τα πιο ωραία και ζωντανά του νησιού.
Η ίδια αποκαλεί το Simá «μπακαλομπάρ» και φαίνεται πως ο τίτλος του ταιριάζει γάντι. Όσο για το όνομα, οφείλεται στο γεγονός πως εδώ όλα όσα θα γευτείτε προέρχονται από διπλανές περιοχές. Είτε είναι τοπικά προϊόντα της ίδιας της Τήνου, είτε φτιάχνονται σε κάποιο κοντινό νησί. Ό,τι έρθει στο τραπέζι σας, πάντως, έχει βγει από την ελληνική γη. Στο μενού που δεν είναι μεγάλο, αλλά είναι ιδιαιτέρως προσεγμένο, θα βρείτε πιάτα που μπορούν να σταθούν ως κυρίως, αλλά και να μπουν στη μέση του τραπεζιού για να τα μοιραστεί μια παρέα και να έρθει σιμά. «Η ιδέα πίσω από το φαγητό μας είναι να θυμίζει bar food, τσιμπητό στην μέση», εξηγεί η Ιωάννα Πιλάτη. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τις τηγανιτές αγκινάρες με σος hollandaise, κρόκο Κοζάνης και γραβιέρα Τήνου, αλλά και τα μαυρομάτικα φασόλια, με αλμύρα και καπνιστό σκουμπρί. Και να θυμάστε, το Simá ανοίγει τις πόρτες του από τις 10 π.μ προσφέροντας νόστιμο ελληνικό πρωινό.
Info: Simá, Πύργος, Τήνος, Τηλ. 2283 031 009
Ντουνιάς
Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στα Λευκά Όρη, με όλα τα φαγητά σιγομαγειρεμένα στη φωτιά. O Ντουνιάς και η φήμη του έχουν φτάσει στα πέρατα της γης και δικαιολογημένα. Το εστιατόριο-αγρόκτημα με τη zero waste φιλοσοφία και το μαγείρεμα στη θράκα και πάνω σε ανοιχτή ή χωνεμένη φωτιά μέσα σε πηλοτσίκαλα, έχει θαυμαστές από ολόκληρο τον πλανήτη. Βρίσκεται περίπου 40 λεπτά έξω από τα Χανιά, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στη Δρακώνα. Το κυρίως κτίσμα με τα κεραμίδια και τη σάλα του θα το ξεχωρίσετε από τη φωτιά που καίει στο πεζοδρόμιο, με τα πολλά ξύλα από κάτω και από πάνω τα πήλινα σκεύη που αχνίζουν. Ακριβώς απέναντι, επάνω στη στροφή είναι η αυλή του, που μοιάζει με φυσική βεράντα μέσα στην καταπράσινη φύση. Στη νοστιμιά συντελούν οι πρώτες ύλες αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι.
Ο Στέλιος Τριλυράκης που ξεκίνησε με τον μικρό καφενέ, έχει τα μποστάνια του που είναι φυτεμένα με παλιούς σπόρους και τα πάντα είναι πραγματικά βιολογικά. Ανάμεσα στα πολλά ωραία έχει αγριοθύμαρο, ρίγανη και αρισμαρί (το δεντρολίβανο), μελίσσια, έναν ελαιώνα, πολλά ζώα, (κότες, γαλοπούλες και αρνιά και κατσίκια, ακόμη και τη σπάνια αυτόχθονη φυλή βοοειδών της Κρήτης, που βόσκουν κάτω από τα Λευκά Όρη. Κάποτε, μαγείρισσα ήταν η γιαγιά του η Μαρίκα, μετά η μητέρα του η Πόπη και σήμερα είναι ο ίδιος, μαζί με όλη του την οικογένεια. Τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Ηλεκτρισμός υπάρχει εκεί από το 1986 αλλά όλα μαγειρεύονται στη φωτιά σε πήλινα σκεύη. Το ψωμί είναι από προζύμι, με μια ελαφριά, καπνιστή γεύση από τον ξυλόφουρνο. Το τυρί, το ζυλοκουμπάκι, είναι από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα. Να δοκιμάσετε ρεβίθια που καλλιεργεί ο Στέλιος, το μπριάμ με ζαρζαβατικά που έχουν σιγομαγειρευτεί και έχουν μια υπέροχη γλυκάδα, τις πατάτες που τηγανίζονται αργά στη φωτιά, τους χοχλιούς και το κάστανο γιαχνί. Τα κρεατικά ψήνονται για πολλές πολλές ώρες στον ξυλόφουρνο και βγαίνουν μελωμένα. Προσοχή, είναι σημαντικό να θυμάστε να πάτε νωρίς, γύρω στις 12 το μεσημέρι (ο Ντουνιάς ανοίγει στις 11 το πρωί) για να απολαύσετε όλα τα ωραία με τον χρόνο σας (και τον χρόνο τους).
Info: Ντουνιάς, Δρακώνα, Χανιά, τηλ. 28210 65083.
Μηλιά
Με κρητικά δημιουργικά πιάτα, μια θέα που κόβει την ανάσα και λιχουδιές από το παραδοσιακό παντοπωλείο για να πάρετε στο σπίτι, το εστιατόριο Μηλιά του οικολογικού χωριού με το ίδιο όνομα, είναι μια πραγματικά μοναδική εμπειρία και λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό, μόνο με το φως των κεριών. Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό του 15ου αιώνα, κοντά στο χωριό Βλάτος, στον Νομό Χανίων, που ξαναζωντάνεψε χάρη στους ανθρώπους του Milia Mountain Retreat. Βρίσκεται σε περιοχή Natura αφού επεκτείνεται μέσα σε μία κοιλάδα γεμάτη με καρποφόρα δέντρα και χαρουπιές. Μάλιστα διαθέτει και φάρμα και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη μαγειρική παράγονται εκεί ή σε κοντινά χωριά.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 δεν υπήρχε καθόλου ηλεκτρικό παρά μόνο λάμπες πετρελαίου και κεριά. Πλέον υπάρχουν φωτοβολταϊκά και μόνο στο εστιατόριο διατηρείται ακόμα η μυσταγωγική συνήθεια του δείπνου υπό το φως των κεριών. Στο τέλος της κατηφόρας του χωριού θα βρείτε το εστιατόριο. Πρόκειται πραγματικά για γαστρονομικό προορισμό. Το μενού ανανεώνεται αλλά μας έχουν μείνει αξέχαστα τα χειροποίητα ραβιόλι, η φέτα σε κρούστα, η φάβα, οι πίτες, η στάκα, τα κρέατα ψημένα σε ξυλόφουρνο που λιώνουν στο στόμα, τα γλυκά… είναι όλα μια αξέχαστη εμπειρία.
Info: Μηλιά, Χανιά, Βλάτος 730 12, τηλ. 6945 753 743
Αρακλειά
Με αγάπη για τα προϊόντα του τόπου του και τις γευστικές θύμισες των παιδικών του χρόνων, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς έφτιαξε ένα εστιατόριο που έκανε το μικρό νησί της Ηρακλειάς γαστρονομικό προορισμό. Αυτή η αγάπη του για το νησί των προγόνων του ήταν που τον έκανε το 2019 να ανοίξει την Αρακλειά, ένα εστιατόριο, πρωταγωνιστής του οποίου είναι τα τοπικά προϊόντα και οι καλές, φρέσκες πρώτες ύλες. Ο ίδιος περιπλανήθηκε για χρόνια στα εστιατόρια της Αθήνας και των Κυκλάδων, ήξερε όμως πως ήθελε πάντα να δώσει οντότητα, σάρκα και ψυχή στο όνειρό του στο νησί των παιδικών του καλοκαιριών.
Ο κατάλογος στην Αρακλειά δεν είναι τεράστιος, είναι όμως αρκετός για να σε κάνει να απορροφήσεις όλες τις γεύσεις των Κυκλάδων. Οι τυρολουκουμάδες με γραβιέρα Νάξου και γίδινο κεφαλοτύρι Ίου πάνω σε χειροποίητα κονφί ντομάτας και λεμονιού, το συριανό χταποδάκι, μαρινάτο σε κόκκινο ξύδι με θυμάρι/δενδρολίβανο, λιαστή τομάτα και βλαστάρια κάπαρης Σύρου, η Φάβα Ηρακλειάς με χειροποίητη λακέρδα και μαριναρισμένα ντόπια τοματίνια αλλά και η λαδένια Κιμώλου με πελτέ-ντοματοζούμι Μήλου, κρεμμύδια ξερά και ρίγανη, ξεχωρίζουν στα ορεκτικά. Όσο αφορά τα κυρίως, το μενού περιλαμβάνει ψάρι, αλλά και κρέας. Όλα ντόπια. Ο Γιάννης Γαβαλάς φιλοδοξεί να αναβιώσει τα πιάτα των παιδικών του χρόνων και να τα συστήσει στους επισκέπτες του νησιού των Μικρών Κυκλάδων. Και το καταφέρνει, αφού αυτό που σου μένει στο τέλος είναι η καθαρότητα των γεύσεων που δοκίμασες και η εκπληκτική θέα από το μπαλκόνι.
Info: Αρακλειά, Άη Γιώργης, Ηρακλειά, Τηλ, 22850 71 570 και 6944 862 603
NOUS
Πέρα από τα κατάλευκα ξωκλήσια που ξεπροβάλλουν στα βράχια, τις καταγάλανες παραλίες της, τα μονοπάτια για όσους αγαπούν το περπάτημα, τα μαγαζάκια και τα μπαράκια στην Απολλωνία που το βράδυ γεμίζουν από κόσμο, η Σίφνος φημίζεται για τα όμορφα κτίρια της, τη γαστρονομία της και φυσικά την αγγειοπλαστική της. Στον Πλατύ Γιαλό, κυριολεκτικά επάνω στο κύμα, ο σεφ Αλέξανδρος Ναρλής μεταμόρφωσε το παλιό αγγειοπλαστείο του παππού του, με το καμίνι από το 1900, σε γαστρονομικό προορισμό. Τα πιάτα που έχει επιμεληθεί στο εστιατόριο NOUS είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που πρέπει να επισκεφτείς τη Σίφνο.
Θα απολαύσεις ένα μενού με κάποιες πρώτες ύλες από τη φάρμα της οικογένειας (όπως άνυδρα ζαρζαβατικά, φρούτα και μυζήθρα ή ντόπια μανούρα) και μια λίστα κρασιών από Έλληνες κυρίως παραγωγούς, έχοντας μπροστά σου το Αιγαίο. Και αν πετύχεις και νύχτα με πανσέληνο, θα τη δεις να βγαίνει μεγαλοπρεπέστατη και κατακόκκινη μέσα από το νερό. Δυνατή εμπειρία.
Εκτός από τα πιάτα ημέρας θα βρεις και πιάτα με κρέας, ψάρια και θαλασσινά ενώ στα πρώτα πιάτα, πρωταγωνίστρια θα δεις τη μανούρα αλλά και την πράσινη φρέσκια σκορδαλιά με καπαρόφυλλα και λάδι καπνιστής πάπρικας για τους τολμηρούς. Δεν θα φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ζεστό αμυγδαλωτό με γιαούρτι με φρέσκια βανίλια και καραμέλα καρότου.
Info: NUS, Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, τηλ. 2284 071 208