Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πούδρα στο Σκοτάδι: το ανεξάρτητο νεανικό περιοδικό του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Ένα σπάνιο, απολαυστικό ντοκουμέντο ψηφιοποιείται για πρώτη φορά από τη Μαρίνα Δανέζη με αφορμή τα Στέκια και το νέο κύκλο των Ιστοριών Αγοραίου Πολιτισμού του μεγάλου εκλιπόντα.

Εσείς τι κάνατε στην εφηβεία σας; Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εξέδιδε το «ανεξάρτητο νεανικό περιοδικό» (φανζίν, αν προτιμάτε) Πούδρα στο Σκοτάδι.

Ένα τεύχος του, από το μακρινό 1981, όλως παραδόξως σώζεται μέχρι σήμερα.

Η σκηνοθέτις Μαρίνα Δανέζη ψηφιοποίησε το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο με αφορμή τον πέμπτο κύκλο από τα Στέκια, τις ανεκτίμητες «Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού» που ευτυχώς συνεχίζουν την πορεία τους. Το πρώτο επεισόδιο, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίνας Δανέζη, θα προβληθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 17.00 απο την ΕΡΤ1, με τίτλο «Ο Μπερντές του Καραγκιόζη».

https://www.youtube.com/watch?v=nJGbRRkBiVw&fbclid=IwAR0qy8umrrkqbxR7RVJc-XcuZwwCv0bgBhgN0N8WPdihqpBGtVH5OaGq4es

Ξέρω, ξέρω, αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει το θέατρο σκιών με τα εφηβικά «εκδοτικά παιχνίδια» του μεγάλου εκλιπόντα; Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην παρακάτω φωτογραφία.

Στη φωτογραφία βλέπετε τον έφηβο Νίκο Τριανταφυλλίδη, τον Λευτέρη Μυτιληναίο, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Λάκη Χαλκιά, τον Τόλη Τριανταφυλλίδη, τον Περικλή Περράκη και τον καραγκιοζοπαίκτη Βάγγο.

Από τα ονόματα της λεζάντας δώστε βάση στον «καραγκιοζοπαίκτη Βάγγο» και ιδού η σύνδεση του χθες με το σήμερα, μιας και στο δεύτερο τεύχος της Β’ περιόδου του φανζίν που θα διαβάσετε στη συνέχεια, φιλοξενείται μία πολύ μεγάλη συνέντευξή του στον Νίκο Τριανταφυλλίδη.

Με αυτή την εισαγωγή: «Όταν η ελληνική παράδοση γίνεται όργανο οπισθοδρομικών ατόμων, με σκοπό την αυτοπροβολή και τη διαφθορά, όταν η αλλοτρίωση που ‘χουμε δεχθεί μας κατάντησε πλαστικούς, πρέπει να γνωρίσουμε όσο μπορούμε τις ρίζες μας. Δε μιλάμε για το σλόγκαν “επιστροφή στις ρίζες” αλλά για μια κριτική σκοπιά απέναντι στην ελληνική μας λαϊκή παράδοση, αποκομίζοντας στοιχεία που μας βοηθούν στην παρακάτω πορεία μας. Στην προσπάθεια μιας παρουσίασης πτυχών του λαϊκού μας πολιτισμού, αρχίζουμε με το θέατρο σκιών. Ο άνθρωπος που δίνει ψυχή στις φιγούρες είναι ο πιο κατάλληλος να μιλήσει για αυτό. Έτσι, η Πούδρα πήρε αποκλειστική συνέντευξη από τον Βάγγο τον Καραγκιοζοπαίχτη. Ξεκινάει στο πλευρό του καραγκιοζοπαίχτη Ιατρίδη το 1930 στην Π.Κοκκινιά στην αρχή σαν παιδί για θελήματα. Παρά τα φοβερά οικογενειακά του προβλήματα (ο πατέρας του δεν ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο σκιών) μεταβιβάζεται σαν τζιράκι, το 1934 σαν βοηθός και το 1939 σε ηλικία 17 ετών ξεκινάει μόνος του τη σταδιοδρομία του.»

Φανταστικές συνεντεύξεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της εποχής, ένα γράμμα στον Άλεν Γκίνσμπεργκ, κόμικ, αντι-ανθολογία ελληνικών τραγουδιών, μανιφέστα του ντανταϊσμού, είναι μόνο μερικά ακόμη από τα θέματα που θα διαβάσετε στις ψηφιοποιημένες σελίδες που ακολουθούν. 

Γιατί ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ήταν από μικρός…ο Νίκος Τριανταφυλλίδης.

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.