Καμία άλλη έννοια δεν εισχώρησε τόσο βαθιά στη συλλογική ψυχοσύνθεση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας όσο το ΠΑΣΟΚ που κλείνει σήμερα 40 χρόνια ζωής. Ένα Κόμμα που αυτοπροσδιορίστηκε ως Κίνημα και κατέληξε Σύστημα που διαμόρφωσε ολόκληρη τη νεοελληνική Κουλτούρα ως τρόπος ζωής και σκέψης.

ºäñõìá ÁíäñÝá ÐáðáíäñÝïõ  Åãêáßíéá  Ýêèåóçò  Áðü ôïí ÁíÝíäïôï óôçí ÁëëáãÞ ÐÁÓÏÊ ÆÁÐÐÅÉÏ öùôïãñáößá ÁíäñÝáò ÐáðáíäñÝïõ

Με αίσθημα ευθύνης σας παρουσιάζουμε την ανατριχιαστική διαδρομή του. Για καλό και για κακό απομακρύνετε τα παιδιά από κοντά σας και κρατήστε ένα πακέτο χαρτομάντηλα…

http://youtu.be/ISOjI8Hm6cA

Το πρώτο αίμα. Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και ο, τότε αμφιλεγόμενος ακόμα ηγέτης του, Ανδρέας Παπανδρέου δείχνουν για πρώτη φορά ότι ξέρουν τι θέλει να ακούσει ο λαός. Το πρώτο γκολάκι, αν θέλετε, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

http://youtu.be/yF1WYio004I

18 Οκτωβρίου 1981. Ο Λαός Δεν Ξεχνά Τι Σημαίνει Δεξιά. Η Ελλάδη προχωρά στην Αλλαγή. Ακόμα και σήμερα, το σώμα ριγά στη μελωδία το Μάνου Λοϊζου – αγρότες, εργατοπατέρες και μετρ νυχτερινών κεντρων δακρύζουν.

http://youtu.be/x-NEPQwInbI

Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται, τα μουστάκια στην εξουσία. Κάποιοι σοφοί όπως ο Γιώργος Κατσιφάρας λίγο αργότερα τουλάχιστον ομολογούν “αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας δε θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας”. Επικό το στράβωμα του “εθνάρχη” στην τελετή παράδοσης.

http://youtu.be/bemQvjovsFc

Για κάποιους, η κίνηση ματ του τελευταίου μεγάλου ηγέτη. Για άλλους, ο Δούρειος Ίππος που αιχμαλώτισε τη μια όχθη του ελληνικού πολιτικού στερεώματος. Ιστορική στιγμή όπως και να ‘χει.

http://youtu.be/VdfBfwYh-AQ

Όλα έτοιμα. Για Μια Ελλάδα Λεύτερη Σοσιαλιστική.

http://youtu.be/ii7FFZwdKiM

Το αγαπημένο ζεϊμπέκικο του Ανδρέα Παπανδρέου από την αγαπημένη του ερμηνεύτρια. Έτσι ξηγιέται ο άνδρας ο πρόστυχος ο σοσιαλιστής.

http://youtu.be/O7ySIP3nWsc

Οι σοσιαλιστές ομοσπονδιακοί τεχνικοί μπορούν να νιώσουν τις επιτυχίες, όπως βλέπετε άλλωστε. Χρήστος Αρχοντίδης κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι τι Ρεχάγκελ, Ρανιέρι, Σάντος κι αηδίες.

http://youtu.be/ik7lOQX3qPs

Βάλε τον Τάσο Μπιρσίμ σε ένα δωμάτιο με 4 άτομα και μια τραπεζαρία και θα στο κάνει να φαίνεται σαν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ. 31/5/1985, η μεγαλύτερη συγκέντρωση όλων των εποχών στο Σύνταγμα. “Εμπρός Αντρέα για μια Ελλάδα νέα”.

http://youtu.be/TLDt-aDs2KI

Η Μελίνα και η Νίνα Χάγκεν στο Rock In Athens, Ιούλιος 1985. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει επιτέλους (και) το ροκ στην Ελλάδα (ακόμα και τη “λεγόμενη new wave σκηνή”)

http://youtu.be/seC1zTFTnes

Η φράση που κέρδισε τις εκλογές του 1985 εκστομίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι. Κάποιοι κακεντρεχείς θα βρουν εδώ σπέρματα της χρεωκοπίας, ένας βουλευτής που τότε έγραφε άρθρα ονόματι Θόδωρος Πάγκαλος ίσως σκέφτηκε “μαζί θα τα φάμε”.

http://youtu.be/_1fLYWj9wME

Δεύτερη τετραετία ο Λαός στην Εξουσία. Carmina Burana. Ανατριχίλα.

kanellopasok

Στρατιές νέων σοσιαλιστών γαλουχούνται. Ακόμα και συνεργάτες της Popaganda.

ta_nea_28_3_1987

Το εξώφυλλο των Νέων, 28/3/1987. Πριν ανακαλυφθεί η διπλωματία του ζεϊμπέκικου κι ενώ το Σισμίκ έκοβε βόλτες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Ανδρέας δεν μάσησε κι έστειλε βρεγμένο γατάκι τον Οζάλ δέκα μήνες μετά στο Νταβός. Ή μην αφηνετε την πραγματικότητα να χαλάσει μια ωραία ιστορία, γιατί -μετά από μερικούς μήνες επίσης- είχαμε και το “mea culpa”. “Λάθος μου” στα ελληνικά.

http://youtu.be/iaF9JxdPRVQ

Το Αποκορύφωμα, το Έπος, το Αριστούργημα της ΠΑΣΟΚικής Ελλάδας. Το σορτσάκι του Γκάλη, ο Φίλιππας στη μετάδοση, ο τίμιος γίγαντας, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος να κλεβει την μπάλα του τελικού, οι Έλληνες βουτάνε στο συντριβάνι της Ομόνοιας. “Τίποτα Τίποτα Δε Μας Σταματά”. Μετά άρχισε η Πτώση…

popagand__avriani-neo1-1920x1079

Νέες φωνές πάντως άνθισαν στον Τύπο…

http://youtu.be/_7j2hvNHNwY

… νέοι άνθρωποι έγιναν τα πρόσωπα της ενημέρωσης.

KOSKOTAS

… κι άλλοι νέοι άνθρωποι εξέφρασαν ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας.

klik first issue

Νέα Ζωή.

kostopoulos

Νέες παρέες.

lepa

Νέα πολιτιστικά κέντρα που έλεγε και ο αείμνηστος εικονιζόμενος Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

http://youtu.be/wNzOHBWQoe0

Πάμπερς, Πέτσος, Τόμπρας, Τράπεζα Κρήτης. Μπούρδες.
Λάγιος ο Θεός, Λάγιος Ισχυρός. Αυτό θα μας μείνει (κι ένα κύπελλο).

http://youtu.be/mr1GUgg9DhI?t=20s

(μέσα σε όλα αυτά) ΤΟ ΝΕΥΜΑ.

http://youtu.be/GfRV0cmGHx4

Βρώμικο ’89. Μας ρίχνουνε, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Ελεύθερη Ιδιωτική Τηλεόραση μας χαρίζει μεγάλες στιγμές. Κανάλι 29 και “προσκυνώ τη χάρη σου Λαέ μου”.

koutsogiorgas

Ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα στο Ειδικό Δικαστήριο (που δεν εμφανίστηκε ποτέ ο Ανδρέας Παπανδρέου). Το φινάλε αρχαιοελληνικής τραγωδίας στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

http://youtu.be/PUee_W3y0m0

46.88% biatcheeeezzzzz!

http://youtu.be/r-4L7OtvQp0

Στον Παλαιστή του Αρονόφσκι υπάρχει μια σκηνή που ο Μίκι Ρουρκ λέει, υπερασπιζόμενος το hair metal των ’80s, “… και ύστερα ήρθε αυτό το μ…ί ο Κομπέιν και τα γ….ε όλα”. Βγάλτε τις κακές λέξεις, κάντε τις εκσυγχρονιστικές αναγωγές και προχωρήστε (μόνο συγκίνηση για τη βραχνιασμένη φωνή του Άκη).

http://youtu.be/_NxpJzxoEpA

“Πατέρα, άκουσες τα νέα;”. Τέλος Εποχής (θυμάμαι, δούλευα σε μια βιοτεχνία στον Πειραιά για καλοκαιρινό χαρτζιλίκι και την ώρα του συγκινητικού λόγου του ΓΑΠ όλοι οι εργάτες στέκονταν προσοχή ακούγοντας το ραδιοφωνάκι που έπαιζε πολύ πέρα από το διαπασόν).

http://youtu.be/E42Qp5X7J5o

Ο νέος πρωθυπουργός δεν είναι τόσο χαρισματικός ρήτορας.

http://youtu.be/tZKQaUXY8GY

… και το πάει λίγο διαφορετικά, προκαλώντας αντιδράσεις στους πατριώτες συντρόφους. Το Κίνημα αλλάζει ρότα.

http://youtu.be/jcGKsF8g3E4

Βέβαια, ανέλπιστα ίσως, μερικά κόλπα θα παραμείνουν τα ίδια.

http://youtu.be/o5c73Fj_q2I

Η διπλωματία με τους γείτονες γίνεται λίγο πιο νταλκαδιάρικη.

http://youtu.be/9saq1eUBOP8

“Το ΠΑΣΟΚ θίγει την πίστη μας (…) Ε, όχι. Φτάνει πια.”

EPOXI GAP

Το δαχτυλίδι στον ΓΑΠ. Θλίψη στον Οικονόμου στα Πετράλωνα, μεσίστιες οι σημαίες στη Ράτκα.

http://youtu.be/Nvg8LG3aRNw?t=2m39s

Άξιος Απόγονος.

http://youtu.be/EhZ6LbNv4Sg

Πανάξιος.

akis_tsoxatzopoulos

Οι Δεξιοί που δε σέβονται τίποτα.

http://youtu.be/ATmr7UM6FW4

Rebranding.

http://youtu.be/HdX_kIWsWJA

Μην ανησυχείτε ρε μούτρα, όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε!!!