Συνέντευξη Τύπου Νίκος Ρωμανός  Γιάννης Μιχαηλίδης απεργία πείνας θέατρο ΕΜΠΡΟΣ κοινωνία γονείς ΓΕΩΡΓΟΣ ΡΟΜΑΝΟΣ

Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται για 22η ημέρα σε απεργία πείνας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον πατέρα του Νίκου Ρωμανού, Γιώργο Ρωμανό, μερικά λεπτά αφότου είχε επισκεφθεί τον γιο του στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς. «Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και όσο περνάνε οι ώρες επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Έχει παρουσιάσει οιδήματα στα πόδια, όταν σηκώνεται του πέφτει παρα πολύ η πίεση και έχει ταχυκαρδία. Αυτά είναι τα επικίνδυνα συν αυτή την στιγμή δεν έχει άλλο λίπος για να «κάψει» ή σάκχαρα και ο οργανισμός του έχει αρχίσει να καταναλώνει τα αμινοξέα και τις πρωτεΐνες και αυτό είναι που κάθε ώρα που περνάει τον βαραίνει ιδιαίτερα», μας είπε. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι πως ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πειραιά έκανε αρνητική εισήγηση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο οποίο είχε γίνει προσφυγή κατά της επίσης αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού να χορηγήσουν εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό. Αύριο στις 11.30 οι γονείς των απεργών πείνας Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη  καλούν σε συνέντευξη Τύπου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. 

Καταρχάς σαν πατέρας τι του είπατε; Να κάνει αυτό που θέλει αυτός. Εγώ είμαι πολύ πίσω απ’ αυτόν, εγώ είμαι ένα τίποτα. Να κάνει αυτό που νομίζει σωστό και τίποτα άλλο.

Γνωρίζετε ότι πριν από λίγη ώρα έγινε κατάληψη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου; Οι αλληλέγγυοι είναι σύντροφοι του, είναι φυσιολογικές αυτές οι αντιδράσεις. Υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα εξουσίας διεφθαρμένο, τελειωμένο, είναι αυτό που έσπρωξε την χώρα και έφερε στην καταστροφή. Αυτοί που αποτελούν το σύστημα βγαίνουν προς τα έξω με μια νηφαλιότητα πως «καταλαβαίνουν» αλλά απο πίσω βρίσκεται αυτός ο υπολογισμός για το πως θα κατευθύνουν κοινωνικά και πολιτικά μια κατάσταση προς τα κάτω. Θέλουν να τρομάξουν την κοινωνία για να κερδίσουν αυτοί νομιμοποίηση που, εκ των πραγμάτων, δεν την έχουν. Η υποτιθέμενη ελίτ, που έφερε την χώρα εδώ που την έφερε και την κατέστρεψε, θέλει να βγεί προς τα έξω μέσα με όλη αυτή τη βία που χρησιμοποιεί και με χρήση κάποιων νομικών ισορροπιών για να πει πως «εμείς θα ξαναβάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά». Και χρησιμοποιεί το περιστατικό του γιού μου, ακόμα και με την αστική δικαιοσύνη βρίσκεται εν’αδίκω, θέλουν να πιέσουν να δείξουν στην κοινή γνώμη «εδω δεν έχει, θα τιμωρηθείτε, δεν έχει πάτο και δικαιώματα. Πίσω και τα δικαιώματα, όλα να περνούν απο το χέρι τους.

Αξίζει να χάσει τη ζωή του ο γιος για όλα αυτά; Δεν ξέρω αν πρέπει να δώσει την ζωή του. Εγώ είμαι υπέρ της ζωής, δεν είμαι υπέρ του θανάτου. Είμαι φανατικός της ζωής. Ο αγώνας που δίνει είναι ένας αγώνας για να καταδίξει όλα αυτά που σας προείπα, να δείξει δηλαδή πως δεν μιλάμε πια για ανηθικότητα, μιλάμε για κάτι άλλο. Ο γιός μου θέλει να σπάσει όλες αυτές τις ασυνέχειες, όλες αυτές τις ρωγμές που εμφανίζει αυτή η υποτιθέμενη εξουσία.

 Η δικαιοσύνη δεν έχει σταθεί στο ύψος της; Θεωρείτε πως αντιμετωπίζει εκδικητικά τον γιο σας; Ο ένας από τους τρεις πυλώνες της δημοκρατίας, αν είχε σταθεί στο ύψος της δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα εκ των υστέρων μετά από 30-40 χρόνια θέλουν δήθεν να βάλουν κάποιους πολιτικούς στην φυλακή ενώ τόσα χρόνια έκαναν ό,τι έκαναν το παραγνωρίζαν και έκαναν πως δεν καταλάβαιναν και δεν ξέρουν τι γίνεται.

Κάποιοι φοβούνται πως θα επαναδραστηριοποιηθεί στην παρανομία αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του. Εδώ είναι δραστηριοποιημένοι και δεν έχουν κουνηθεί αυτοί που τόσα χρόνια μας κατέστρεψαν, και τώρα θα δραστηριοποιηθεί ο Νίκος; Το πρόβλημα είναι πως αυτοί που πρέπει να κάνουν πράγματα είναι αυτοί, και το κυριότερο που πρέπει να γίνει είναι να φύγουν.

 Ο Αθανασίου πρότεινε την συμβιβαστική λύση της φοίτησης από απόσταση. Συμβιβαστική λύση ή πλήρης ικανοποίηση των αιτημάτων του Νίκου; Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει πλήρης ικανοποίηση των αιτημάτων του Νίκου.