Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
03.12.2024

Τσέχοι και Σλοβάκοι τιμούν τα 50 χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας

«Όποιος κυβερνά μαζί με τους κομμουνιστές, ατιμάζει τα θύματα της κατοχής του 1968!" έγραφε το πανό ενός διαδηλωτή.
Τσέχοι και Σλοβάκοι τιμούν τα 50 χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας

Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι τιμούν σήμερα την 50ή επέτειο της συντριβής από σοβιετικά άρματα μάχης της «Άνοιξης της Πράγας» το 1968, με ορισμένους από αυτούς να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία προκειμένου να καταγγείλουν τη νυν κυβέρνηση της Τσεχίας, την οποία στηρίζουν οι κομμουνιστές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια τελετή στη μνήμη των 400 και πλέον θυμάτων της σοβιετικής επέμβασης και κατοχής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Πράγα μπροστά στο κτίριο της δημόσιας ραδιοφωνίας σημαδεύτηκε από ζωηρές διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις.

Η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης χάρη στην υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος KSCM, νοσταλγού του προηγούμενου καθεστώτος. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

«Όποιος κυβερνά μαζί με τους κομμουνιστές, ατιμάζει τα θύματα της κατοχής του 1968!” έγραφε το πανό ενός διαδηλωτή.

Μια δεκαπενταριά Τσέχοι, νέοι στην πλειονότητά τους, σκοτώθηκαν στις 21 Αυγούστου του 1968 μπροστά από το κτίριο της δημόσιας ραδιοφωνίας καθώς προσπαθούσαν να σταματήσουν με γυμνά χέρια την κατάληψη του κτιρίου από τους εισβολείς.

Κραυγές «Ντροπή!» και εκκωφαντικά γιουχαΐσματα από εκατοντάδες διαδηλωτές συνόδευσαν την ομιλία του Μπάμπις, ο οποίος περιβαλλόταν από τη φρουρά του, καθώς και εκείνην του επικεφαλής της Κάτω Βουλής Ράντεκ Βόντρατσεκ, που είναι επίσης μέλος του ΑΝΟ.

Οι αντίπαλοι του Μπάμπις τον κατηγορούν επίσης ότι ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και συνεργάτης της μυστικής αστυνομίας StB, πριν από το 1989.

«Μπούρες, φύγε!» φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο κωδικό όνομα που φέρεται να είχε ο Μπάμπις στους φακέλους της StB. 

Προάγγελος της γκορμπατσοφικής «περεστρόικα», η «Άνοιξη της Πράγας» την οποία ενσάρκωσε ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ πήρε κυρίως τη μορφή πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, της άρσης της λογοκρισίας και της φιλελευθεροποίησης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τη νύχτα της 20ής προς 21η Αυγούστου 1968, περίπου τριάντα σοβιετικές μεραρχίες υποστηριζόμενες από βουλγαρικές, ουγγρικές, πολωνικές και ανατολικογερμανικές μονάδες, έθεσαν με βάναυσο τρόπο τέρμα σε αυτό το εφήμερο όνειρο.

«Πριν από 50 χρόνια, η σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία συνέτριψε την Άνοιξη της Πράγας. Όμως αυτή η επιθυμία για ελευθερία και δημοκρατία επέζησε και αποτελεί στην ουσία εκείνο που ενώνει σήμερα την Ευρώπη», έγραψε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.

Πολλές τελετές, συναυλίες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Το βράδυ έχει προγραμματιστεί μια συναυλία στην πλατεία Βεντσέσλας, παρουσία πολλών σταρ της ποπ μουσικής, μεταξύ των οποίων η τραγουδίστρια Μάρτα Κουμπίζοβα.

Το 1968, η Μάρτα Κουμπίζοβα είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της «Άνοιξης της Πράγας».

Τη Δευτέρα (χθες) εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση πολλών τοπικών ΜΚΟ, με το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε».

Καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, η δημόσια τηλεόραση Ceska Televize (CT) μεταδίδει ειδικές εκπομπές, εν αναμονή, το βράδυ, μιας ομιλίας του Σλοβάκου προέδρου Αντρέι Κίσκα.

«Ο Αύγουστος του 1968 είναι ένα από τα γεγονότα για τα οποία πρέπει πάντα να μιλάμε στις μελλοντικές γενιές. Τα γεγονότα αυτά άγγιξαν κάθε οικογένεια και παραμένουν στη μνήμη των γονιών και των παππούδων μας», γράφει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι από τις στήλες του σημερινού φύλλου της Hospodarske Noviny.

Αντίθετα, ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, τον οποίο οι αντίπαλοί του κατηγορούν συχνά για φιλορωσική πολιτική, αποφάσισε να τηρήσει σιωπή.

Η απουσία του Ζέμαν, πρώην κομμουνιστή όπως και ο Μπάμπις, από τις τελετές μνήμης επικρίθηκε σφόδρα από τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ζίρι Όβτσατσεκ, ο πρόεδρος έχει «αποδείξει το θάρρος του αντιτιθέμενος δημόσια στην κατοχή το 1968».

Στη Σλοβακία, που χωρίστηκε από την Τσεχία το 1993, το πιο σημαδιακό γεγονός είναι τα εγκαίνια στο Κόσιτσε ενός μνημείου για τον δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ, (ερευνούσε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής), ο οποίος δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου μαζί με την αρραβωνιαστικιά του. Η επέτειος της επέμβασης του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα πέφτει ακριβώς έξι μήνες μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου, εξήγησε ο δημιουργός του μνημείου Πέτερ Κάλμους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.