Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.05.2022

Κορονοϊός: Δεν υπάρχει πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 34%. Είναι fake news.

Διαβάστε τι λέει πραγματικά η εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης.
Κορονοϊός: Δεν υπάρχει πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 34%. Είναι fake news.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στα ελληνικά μέσα, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης (το έχουμε δει σε μίντια που εκφράζουν και τις δύο, ας πούμε, κατευθύνσεις του πολιτικού λόγου στη χώρα μας), μια «είδηση» περί «πρόβλεψης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» για «μείωση ως και 34% του ΑΕΠ» λόγω της πανδημίας. 

Είναι fake news.

Όχι από σκοπιμότητα, αλλά μάλλον από λανθασμένη ανάγνωση της έκθεσης του ΟΟΣΑ σχετικά με το μέγεθος των συνεπειών που θα έχει η πανδημία στις εθνικές οικονομίες. Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Η γενική εκτίμηση-πρόβλεψη κάνει λόγο για μείωση 2% του ΑΕΠ για κάθε μήνα που οι χώρες εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού μετακινήσεων/απαγόρευσης κυκλοφορίας, για κάθε μήνα που περιορισμένη ή εκτεταμένη καραντίνα διακόπτει την ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Φυσικά, αυτή η εκτίμηση αλλάζει ανάλογα με τα τοπικά/εποχικά χαρακτηριστικά κάθε εθνικής οικονομίας. Π.χ. στην Ελλάδα, οικονομία υπηρεσίων που στηρίζεται στον τουρισμό, η ζημιά λογικά θα είναι μεγαλύτερη.

Όχι όμως 34% – αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι η μείωση του ΑΕΠ τα χρόνια των μνημονίων έφτασε συνολικά το 25-26%.

Πιθανότατα την σύγχυση δημιούργησε ο παρακάτω πίνακας…

…ο οποίος, όμως, κάνει μια εκτίμηση για πτώση 34% στην οικονομική δραστηριότητα (η λέξη κλειδί είναι το “activity”). Άλλο πράγμα αυτό, άλλο το ΑΕΠ.

Είναι που είναι μαύρη η ειδησεογραφία αυτές τις μέρες με απολογισμούς νεκρών, επιδημιολογικά ανακοινωθέντα, μέχρι κι… άνοδο των εκπομπών ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ (λόγω της πυρκαγιάς), ας μην την κάνουμε χειρότερη. 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.