Whisper-e1390597906684

Ενώ όλοι στο Facebook, το Twitter, το Instagram και τα λοιπά «παραδοσιακά» social media προσπαθούν να βγάλουν τον πιο σούπερ, ντούπερ, ουάου, κουλ, μα-πόσο-γαμάτος-είμαι εαυτό τους, κάπου στα ίντερνετζ υπάρχει μια εφαρμογή που στοχεύει στο εντελώς αντίθετο. Πρόκειται για το Whisper, ένα app που επιτρέπει στους χρήστες του να μοιραστούν μυστικά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήθελαν να διαρρεύσουν με τίποτα στο διαδίκτυο. Με μια φωτογραφία για background και ένα κειμενάκι μερικών λέξεων, το μυστικό σας είναι έτοιμο να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του Whisper! Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατό αν η εφαρμογή δεν υποσχόταν πλήρη εχεμύθεια και παντελή αδυναμία εντοπισμού σας.

Μέχρι εδώ καλά. Γιατί τώρα αρχίζει το ωραίο. Δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζει πως τα παραπάνω δεν ισχύουν επ’ ουδενί καθώς στο παρασκήνιο του Whisper τρέχει ένα εργαλείο το οποίο είναι σε θέση να εντοπίσει την τοποθεσία απ’ όπου μοιράζονται τα μυστικά τους οι χρήστες. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται μέχρι και το ότι το Whisper συνεργάζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, «καρφώνοντας» τα μυστικά που ανεβαίνουν από βάσεις και στρατιωτικές τοποθεσίες! Φυσικά οι άνθρωποι της υπηρεσίας βγήκαν και διέψευσαν τα όσα υποστηρίζει ο Guardian άμεσα, ωστόσο τα νέα αυτά αδιαμφισβήτητα θα παίξουν τον ρόλο τους στην πορεία του Whisper. Ήδη το Buzzfeed διέκοψε τη μεταξύ τους συνεργασία κι αν κρίνουμε από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, περαιτέρω εξελίξεις αναμένονται σύντομα.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει από το όλο θέμα δεν είναι άλλο από το «γιατί κάποιος να θέλει να μοιραστεί ένα μυστικό online, όταν μάλιστα αυτό το μυστικό έχει πραγματική αξία για ‘κείνον και δεν θα ήθελε ποτέ να διαρρεύσει με τίποτα»; Ένα μυστικό λέγεται έτσι διότι πρέπει να μείνει μυστικό (doh!) και όχι να αποκαλυφθεί. Όταν κάποιος που γνωρίζει ένα μυστικό το λέει σε κάποιον άλλο, τότε αυτό παύει να είναι μυστικό. Γενικότερα όσοι περισσότεροι ξέρουν ένα μυστικό, τόσο λιγότερο μυστικό παύει να είναι αυτό. Ε, και με το να μοιράζεται κανείς ένα μυστικό με ολόκληρο το ίντερνετ, φαντάζομαι ότι το κάνει… καθόλου μυστικό.

Καλές οι εφαρμογές, τα apps, όλα αυτά τα social media platforms, τα προφίλ και τα ρέστα, όμως σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, η υπερβολική «κοινωνικότητα» δεν βοηθά ιδιαίτερά. Κάποια πράγματα καλό θα ήταν να μένουν offline.