AdobeCC

To cloud κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Με την εδραίωση των big data και του περίφημου internet of things, οι υπηρεσίες και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αρχίζουν να βασίζονται ένα-ένα σε κεντρικούς σέρβερ, ζητώντας από τους χρήστες τους απλά την εγκατάσταση client προγραμμάτων προκειμένου απλά να επεξεργαστούν τα αρχεία τους ή να αποκτήσουν, εν πάση περιπτώσει, πρόσβαση στις υπηρεσίες που επιθυμούν.

Η απόφαση της Adobe να διαθέσει το γνωστό σε όλους πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, Photoshop, δωρεάν ως streaming υπηρεσία για τους χρήστες του Chrome OS, αν μη τι άλλο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω εδραίωση του cloud computing. Βέβαια η εν λόγω κίνηση έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα καθώς απευθύνεται στους έχοντες αμερικανικό λογαριασμό στο Chrome OS με πληρωμένη μάλιστα Creative Cloud συνδρομή. Όπως τόνισε η εταιρεία, η έκδοση που θα διατίθεται θα είναι πάντα η πιο πρόσφατη με όλες τις τελευταίες ενημερώσεις περασμένες και εννοείται πως δεν θα χρειάζεται εγκαταστάσεις, σεα, μέα και λοιπά τέτοια προϊστορικά.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Κατ’ αρχάς ξεχνάμε το τεράστιο κόστος που έχει μία άδεια του Photoshop. Το οποίο μηδενίζεται. Επιπλέον το πρόγραμμα δεν θα απαιτεί για την ώρα επεξεργαστική ισχύ ενώ σύμφωνα με την Adobe οι ελάχιστες απαιτήσεις ως προς την ταχύτητα δικτύου είναι στα 5 Mbps. Από τη στιγμή λοιπόν που το Photoshop προσφέρεται δωρεάν μέσω cloud, ακολουθώντας τα χνάρια του Office αλλά και τόσων άλλων προγραμμάτων, γιατί το όλο κόνσεπτ να μην εξελιχθεί σε μόδα η οποία μάλιστα θα έχει την ίδια ισχύ και βαρύτητα με τον «παραδοσιακό» τρόπο της εγκατάστασης;

Το cloud είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Από τη στιγμή που πλέον έχει και την έγκριση των «μεγάλων» παικτών της αγοράς του software, έστω και σε beta μορφή σε κάποιες περιπτώσεις, η αγορά μοιάζει να έχει επιλέξει τον δρόμο της. Έχει μέλλον ακόμα βέβαια μέχρι να αντιληφθούμε πλήρως την κατεύθυνση, η διαδρομή ωστόσο έχει φορτωθεί στο GPS.