bigstock-Broken-Smart-Phone-32411768

Πριν λίγες μέρες ο πλανήτης γύρισε ανάποδα όταν αποκαλύφθηκε ότι το iPhone 6 Plus στράβωνε εφ’ όσον δεχόταν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία των επιφανειών του! Ο βασιλιάς ήταν γυμνός και για να επιβεβαιωθεί αυτό, άπειρες συσκευές «θυσιάστηκαν» στον βωμό της ενημέρωσης –και των views στο YouTube. Πάνω που δείχναμε να ξεπερνάμε το σοκ, όντας έτοιμοι να αποδεχθούμε το τραγικό γεγονός και να ζήσουμε έχοντας γνώση αυτού, ένα νέο «σκάνδαλο» έρχεται να ταρακουνήσει τον κόσμο της Τεχνολογίας: το επερχόμενο Samsung Galaxy Note 4, λέει, έχει στην πρόσοψή του ανάμεσα στο σώμα και το γυαλί της οθόνης του, τόσο μεγάλο κενό που χωρούν άνετα μέχρι και δύο επαγγελματικές κάρτες ή κομμάτια χαρτί! Συνεχίζοντας την παράδοση του Bendgate, το νέο κρούσμα πήγε την ονομασία Gapgate! Και μη χειρότερα…

Να πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αυτό του Galaxy Note 4 και για ελαττωματική κατασκευή που αφορά συγκεκριμένες παρτίδες; Να το δεχτούμε αν και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και εδώ οι συμπτώσεις σαν να… πολλαίνουν επικίνδυνα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες και δεύτερη πανάκριβη συσκευή βρίσκεται να έχει πρόβλημα κατασκευαστικής φύσης και μάλιστα αρκετά σοβαρό. Ξέχασαν οι εταιρείες να φτιάχνουν ποιοτικές συσκευές; Όχι, σε καμία περίπτωση. Αν θελήσει κάποιος να εξηγήσει το όλο φαινόμενο και χωρίς καμία διάθεση να κινδυνολογήσει, μπορεί απλά να κοιτάξει στο εσωτερικό όλων αυτών των υπερσυσκευών. Όσο η Τεχνολογία προοδεύει, τόσο περισσότερες δυνατότητες αποκτούν «μπλιμπλίκια» σαν τα smartphones, κάτι που συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος κατασκευής.

Όταν λοιπόν οι εταιρείες έχουν να πληρώσουν ήδη πολλά για όλα αυτά τα τσιπάκια, τους αισθητήρες και τα λοιπά ακριβά υποσυστήματα, δεδομένης της ανάγκης να κρατήσουν τις τιμές σε επίπεδα όσο το δυνατόν πιο… γήινα, θα κόψουν απ’ όπου βρουν. Ναι, αυτό το «όπου βρουν» περιλαμβάνει και τα κόστη κατασκευής και συναρμολόγησης. Μοιραία λοιπόν τα λάθη, τα σφάλματα και οι παντός είδους κακοτεχνίες γίνονται συχνότερο φαινόμενο με εκείνους που την πληρώνουν τη «λυπητερή» στο φινάλε να είναι οι καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να έχουν… μη στάξει και μη βρέξει τις συσκευές τους. Αν μπορεί να γίνει κάτι για το θέμα; Δύσκολα. 

Καλοί οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές, οι κάμερες με τα «διαστημικά» οπτικά μέρη, τα GB RAM και οι κάθε λογής αισθητήρες, όμως έχουν κι αυτοί το τίμημά τους. Θα το διαπιστώνουμε σε κάθε πτώση του καινούριου μας smartphone, έννοια σας.