Ψυχραιμία. Πάρε βαθιές ανάσες. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα. Ο σκόρος φαγητού είναι ένας πολύ ανεπιθύμητος επισκέπτης, όμως δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου. Ας μάθουμε τι είναι (στο περίπου) και που τον βρίσκουμε, τι κάνεις για να απαλλαγείς, όταν χτυπήσει στη δική σου κουζίνα και τι προληπτικά μέτρα να πάρεις για να μη σου ξανασυμβεί το κακό.
Τι είναι ο σκόρος τροφίμων και που εμφανίζεται;
Ο σκόρος τροφίμων δεν είναι ένα συγκεκριμένο ζωύφιο, αλλά χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε πολλά διαφορετικά είδη σκόρων που -μοιάζοντας αρκετά στους σκόρους των ρούχων- παρασιτούν, μολύνουν και αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, ή μπορεί να μας έρθουν “δωράκι” από συσκευασίες που αγοράσαμε σε σουπερμάρκετ, δηλαδή που προήλθαν από κάποια βιομηχανική αποθήκη τροφίμων. Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικροσκοπικές κάμπιες που ύστερα γίνονται πεταλουδίτσες) τρώνε -σχεδόν- όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, μπαχαρικά και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Κάθε είδος σκόρου έχει τις δικές του προτιμήσεις σε τροφή, όμως απ’ τη στιγμή που θα χτυπηθεί ένα σακουλάκι στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα, ασχέτως τι περιέχει το καθένα.