Η Nokia είναι μια από τις πρώτες εταιρείες που κυκλοφόρησε κινητά τηλέφωνα και πολύ γνωστή για το ιδιαίτερα έξυπνο design των κινητών της. Ξεκίνησε παρουσιάζοντας ότι πιο απλό μπορούσε να σχεδιαστεί για κινητό, και κατέληξε να παρουσιάζει στην αγορά τα πιο extreme και smart σχέδια. Στην παρουσίαση ενός νέου κινητού, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αφιέρωναν πάντα τον περισσότερο χρόνο στην επεξήγηση της κάθε φοράς πολύπλοκης λειτουργίας του. Πολυσυζητημένα, αμφιλεγόμενα, φουλ ντιζαϊνάτα για κάθε γούστο και άκρως δημοφιλή. Πλέον δεν κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά πολύ θα επιθυμούσαμε όλοι, να είχαμε ένα από αυτά στην κατοχή μας. Έστω για μουσειακούς λόγους.
Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο ιδιαίτερα κινητά που κυκλοφόρησε η Nokia όπως τα κατέγραψε η Telegraph .
Πρωτοεμφανίστηκε το 2003, το Nokia 7600 και θα λέγαμε πως θυμίζει δάκρυ. Το σχήμα και το μέγεθος του κινητού μας ανάγκαζε θέλοντας και μη να το κρατάμε πάντα και με τα δύο χέρια. Είχε ωστόσο το επιπλέον χαρακτηριστικό να θυμίζει τα Tamagotchi, τα ψηφιακά κατοικίδια που είχαν κάνει μια περίοδο θραύση στην Ιαπωνία.
Το Nokia 7280, ίσως πιο γνωστό ως το κινητό «κραγιόν» θεωρείται δίκαια ένα από τα πιο ασυνήθιστα. Κυκλοφόρησε στην αγορά το 2005, δεν είχε πλήκτρα, αλλά διαθέτει ένα κουμπί αυξομείωσης των ψηφίων, πολύ κοντινό στην λογική των παλιών iPods. Δεν ήταν και το πιο βολικό αντικείμενο του πλανήτη.
Ένα βήμα παρακάτω από το δάκρυ, το Nokia 3650 είχε ένα φοβερό κυκλικό πληκτρολόγιο. Το 2002 που κυκλοφόρησε το κινητό αυτό μπήκε στην κατηγορία smart, καθώς χρησιμοποιούσε το Symbian Series 60.
Το Nokia Ν90 ήταν ένα κινητό πολύ μπροστά της εποχής του. Το μοντέλο αυτό μας εντυπωσίασε το 2005 με την περιστρεφόμενη κάμερα του. Μας έδινε αποτελέσματα κάμερας 2ΜΡ με LED flash παρακαλώ.
Η Nokia διασκέδαζε κάθε φορά να πειραματίζεται με το κλασικό πληκτρολόγιο. Πολλοί χρήστες δεν ήταν ευχαριστημένοι με το κλασσικό και έτσι το Nokia 6800 ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Με μία κίνηση άνοιγε σε δύο ίσα μέρη, χαρίζοντας ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή.
Ξανά η Nokia παίζει με το προβληματικό πληκτρολόγιο, δίνοντας στην αγορά το μοντέλο 3250. Ένα smartphone σχεδιασμένο για τους λάτρεις της μουσικής. Το μισό περιστρεφόμενο κινητό, χάριζε ένα απλό MP3 με εντολές play, stop, go, forward και go back keys.
Με μια πρώτη ματιά το Nokia 7370 μοιάζει με ένα κινητό ολίσθησης. Κοιτάζοντας όμως πιο προσεκτικά θα παρατηρήσουμε πως το επάνω μέρος με το κάτω μέρος εφάπτονται στην μέση. Ναι, μιλάμε για ένα κινητό με δυνατότητα περιστροφής 180 μοιρών. Σχεδιασμένο κυρίως για fashion lovers και fashion bloggers.
Το Nokia 7700 αναμένονταν να είναι το πρώτο multimedia smartphone. Αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει στην αγορά. Ανακοινώθηκε το 2003, θα είχε οθόνη αφής, κάμερα, Bluetooth, FM radio και ένα φουλ περιηγητή ιστού.
Το Nokia 7710 είχε μια καλύτερη τύχη από το 7700. Αυτό ήταν το πρώτο κινητό αφής της εταιρείας και κυκλοφόρησε το 2004. Θύμιζε λίγο σαν ένα Sat Nav, ενώ είχε IMP κάμερα που μπορούσε να τραβήξει βίντεο, MP3 player και περιηγητή ιστού. Ζύγιζε 190 γραμμάρια και κόστιζε 500 λίρες το 2005.
Το Nokia N-Gage ήταν μια προσπάθεια να δημιουργήσουν οι σχεδιαστές της εταιρείας έναν άριστο συνδυασμό ανάμεσα σε ένα κινητό τηλέφωνο και μιας κονσόλας παιχνιδιών. Δημοσιεύθηκε το 2003 και η διττή του χρήση αποτέλεσε αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Το δίπλευρο Nokia 5510 αποτέλεσε έναν πρώιμο προκάτοχο του N-Gage. Εμφανίστηκε το 2001 και κόστιζε περίπου 200 λίρες και σε έβαζε σ΄έναν πλανήτη 45 πλήκτρων.
Ένα από τα πρώτα business κινητά της Nokia ήταν το 8910i, είχε μια ανθεκτική θήκη από Τιτάνιο, κόστιζε 400 λίρες και επειδή ήταν φτιαγμένο από μέταλλο η θήκη ήταν πάντα κρύα.
Το Nokia g201I communicator, κυκλοφόρησε το 2002, ήταν η δεύτερη προσπάθεια της εταιρείας σε ένα flip- ανοιχτό τηλέφωνο με πληκτρολόγιο Qwerty. Λειτούργησε για ένα διάστημα σαν laptop, αλλά με μια έξτρα οθόνη και πληκτρολόγιο. Μπορούσε να στείλει SMS, MMS, email, fax και video payer. Αρκετά βαρύ, στα 244 γραμμάρια.
Αυτό το ενδιαφέρον κομμάτι εμφανίστηκε το 2005. Ως ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα μοντέλα της Nokia. Το κινητό 7620 είχε την δυνατότητα να κατεβάζει ο χρήστης πολυφωνικά ringtones και ζύγιζε μόλις 77 γραμμάρια.
Η Nokia εδώ μπέρδεψε την γεωμετρία ενός παιδιού με ένα σύμπλεγμα βιολετί αποχρώσεων, για να τονίσει λιγάκι αυτά τα νούμερα. Σαν επιπλέον πλεονέκτημα το Nokia 2300 είχε φιδάκι 2 και φιδάκι impact+, αριθμομηχανή, stop watch, μήνυμα με εικόνα και δυνατότητα αλλαγής πρόσοψης.
Το Nokia 3200 κυκλοφόρησε το 2003, είχε ένα art deco αίσθημα με κυκλικά πλήκτρα και πολλαπλές επιλογές για αλλαγή πρόσοψης.