Η home screen σε ένα κινητό τηλέφωνο είναι παρεξηγημένη. Πολύς κόσμος δεν αναγνωρίζει τη σημασία της με αποτέλεσμα να την αφήνει έτσι όπως ακριβώς τη βρήκε, δίχως να ασχολείται διόλου με την παραμετροποίησή της. Μέγα λάθος. Προσαρμόζοντας τη home screen μας στα μέτρα μας, αφ’ ενός κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη, αφ’ ετέρου «αναγκάζουμε» κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό μας να τη χρησιμοποιήσει –αφού πλέον θα έχει κάθε λόγο. Πάμε να δούμε ιδέες και προτάσεις για το πώς θα την τροποποιήσουμε κατ’ επιλογή μας.
Δημιουργώντας φακέλους
Όχι, το να έχει κανείς 1315 διαφορετικά apps διάσπαρτα στις home screens του, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να του κάτσει το Τζόκερ από το να βρει την εφαρμογή που ψάχνει σε χρόνο μικρότερο του ενός λεπτού, δεν λέει καθόλου. Οργανωθείτε! Μαζέψτε παρεμφερείς εφαρμογές και συγκεντρώστε τες σε φακέλους: όσες αφορούν τις τράπεζες και το m-banking μαζί, το ίδιο και τα social media, τα apps που αφορούν την παραγωγικότητα και τις εξόδους σας, ακόμα και τα παιχνίδια. Θα συνηθίσετε τους φακέλους σε χρόνο μηδέν και μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα ξέρετε πού να βρείτε τι.
Κανονίζοντας τα widgets σας
Πράγματι, τα widgets είναι γλυκούλικα. Έχουν την πλάκα τους τέλος πάντων, μπορεί να κάθεται και να τα κοιτά κανείς χωρίς πρακτικά να κάνει κάτι, απλά και μόνο επειδή… είναι ωραία. Φυσικά αυτό δεν είναι λύση: εσείς οφείλετε να επιλέξετε εκείνα που όντως έχουν κάτι να σας προσφέρουν. Ακόμα περισσότερο, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε ποια απ’ αυτά έχετε σταματήσει να χρησιμοποιείτε, προκειμένου να τα αντικαταστήσετε με άλλα πιο χρήσιμα ή να τα διώξετε εντελώς. Προσοχή και στη διάταξή τους: μην αφήσετε κενά και φροντίστε να τα ομαδοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ορίζοντας τη «special one» των επαφών
Στο Android υπάρχει η δυνατότητα ο χρήστης να ορίσει μία επαφή ως την πλέον «αγαπημένη» του. Ε, αυτή η εφαρμογή θα εμφανίζεται στη home screen του κινητού του (εσείς, φτάνει να βρείτε τη ρύθμιση «place on home screen»), οπότε εκείνος με ένα άγγιγμα στην οθόνη του θα είναι σε θέση να καλεί την αγαπημένη του, τη μαμά, τον συγκάτοικο ή τον ΙΤ απ’ τη δουλειά κάθε φορά που «κολλάει» το PC του. Λέμε τώρα.
Επιλέγοντας το site-στέκι σας
Όλοι περνάμε κάμποσες ώρες σερφάροντας καθημερινά στο διαδίκτυο και όλοι έχουμε αγαπημένα sites, τα οποία δεν περνά μέρα δίχως να μην τα επισκεφθούμε. Υπάρχει όμως κι εκείνο το «ένα», το site στο οποίο μπαίνουμε καμιά δεκαριά φορές τη μέρα για να ελέγξουμε το προφίλ μας και να ενημερωθούμε. Φροντίστε να μην είναι κάποια σελίδα που διαθέτει εφαρμογή (εν τοιαύτη περιπτώσει, απλά κατεβάστε τη!) αλλά μία που να μπαίνετε σχεδόν μηχανικά. Ε, τι καλύτερο από το να τα καταφέρνετε με ένα άγγιγμα της οθόνης;
Διαλέγοντας τα εικονίδια του app dock
Έχετε προσέξει φυσικά ότι στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν σταθερά κάποια συγκεκριμένα εικονίδια, σωστά; Ε, δεν είναι ανάγκη να μείνετε μ’ αυτά σώνει και καλά! Αν νιώθετε ότι υπάρχουν εφαρμογές και λειτουργίες που χρησιμοποιείτε πολύ περισσότερο, μπορείτε να τις μεταφέρετε στο λεγόμενο app dock έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτές πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Αυτό γίνεται με ένα απλό drag & drop και βέβαια ακόμα και στην περίπτωση που αλλάξετε γνώμη ή συνήθειες, μπορείτε να τις αναπροσαρμόσετε εκ νέου.
Ακόμα κι αν δείτε ή νιώσετε ότι τα παραπάνω δεν αρκούν, υπάρχει πάντα η επιλογή για το κατέβασμα ενός Android launcher, μια εφαρμογής δηλαδή που αλλάζει άρδην την εμφάνιση της home screen του Android, όχι απλά αισθητικά αλλά και ουσιαστικά, προσθέτοντας λειτουργίες και αφαιρώντας άλλες, αχρείαστες. Υπάρχουν αρκετές για να επιλέξει κανείς (Nova Launcher, Solo Launcher, Aviate, Smart Launcher 2, iOS 8 Launcher HD κ.α.) οπότε μελετήστε και αποφασίστε!