Από αύριο και μέχρι τις 9 του μήνα, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ διεξάγεται η CES, η έκθεση που παραδοσιακά κάθε χρόνο δίνει τον τόνο σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πορεία της αγοράς. Μπορεί λοιπόν το… εναρκτήριο λάκτισμα να μην έχει δοθεί ακόμα, όμως κάποιες πληροφορίες έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Μία απ’ αυτές, η πιο “extreme”, αφορά κάτι που ετοιμάζει η Samsung και προέκυψε έπειτα από φωτογραφίες αφισών που δημοσίευσε το Verge –επιβεβαιώθηκε με «διαρροές» από την κορεάτικη εταιρεία. Τι δείχνουν αυτές; Ψυγεία με γιγαντιαίες οθόνες αφής στις πόρτες τους!
Να είναι κάποιο τρικ του μάρκετινγκ της κορεάτικης εταιρείας; Δύσκολο μιας που κρίνοντας από την αισθητική τους αλλά και τον τρόπο παρουσίασης του ψυγείου, μοιάζουν να αφορούν υπαρκτό προϊόν. Αυτό που λογικά ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει η Samsung, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα «έξυπνο» ψυγείο. Εικάζουμε πως στη μεγάλη του οθόνη θα μπορούμε να κρατάμε λίστες με τα ψώνια μας, να αφήνουμε σημειώματα στα άλλα μέλη της οικογένειας και ενοίκους του σπιτιού, να κατεβάζουμε συνταγές για ευκολότερο μαγείρεμα, να ψωνίζουμε online, να βάζουμε μουσική ή τους Απαράδεκτους να παίζουν ενώ περιφερόμαστε στην κουζίνα, ακόμα και να βλέπουμε τα περιεχόμενα του ψυγείου ή τις ημερομηνίες λήξης τους με κάποιον τρόπο χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε την πόρτα.
Από τις φωτογραφίες δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε αν το ψυγείο θα τρέχει Android ή Tizen, το λειτουργικό σύστημα της Samsung, πάντως ό,τι κι αν τρέχει θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα έχει προσαρμοστεί για μια τόσο μεγάλη οθόνη –ποντάρουμε σε τουλάχιστον Full HD ανάλυση. Το πραγματικά ενδιαφέρον θα ήταν το ψυγείο να είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με το smartphone με έναν αληθινά ουσιώδη τρόπο. Ακόμα κι αν κάποιος δεν θέλει π.χ. να κάνει τα ψώνια του online, να μπορεί να τον πληροφορήσει για τα περιεχόμενα του ψυγείου όταν εκείνος βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ –ώστε να ξέρει τι πρέπει να αγοράσει. Μια άλλη πρόταση, θα ήταν να του προτείνει συνταγές με τα υλικά που ετοιμάζονται να λήξουν προκειμένου να μην τα πετάξει.
Όπως και να ‘χει όμως, πρόκειται για μία ακόμα μονάδα που εντάσσεται στο κόνσεπτ του έξυπνου/διασυνδεδεμένου σπιτιού και εκμεταλλεύεται το περίφημο “internet of things”. Το μόνο κακό στην όλη υπόθεση είναι η τιμή του ψυγείου που, αν κρίνουμε από μοντέλα της ίδιας κατηγορίας που έχουμε δει στο παρελθόν, δεν θα το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό. Εκτός πάλι κι αν τα 4-5 χιλιάρικα σας φαίνονται φυσιολογικό ποσό για ψυγείο –και όχι για αυτοκίνητο…