ipod_touch_5_colors

Μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση εξελίσσεται στις αίθουσες των δικαστηρίων του Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η Apple κινδυνεύει να καταβάλλει το ποσό των $350 εκατ. εφ’ όσον κριθεί ένοχη για τη διαγραφή μουσικών κομματιών από τα iPod χρηστών χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν τον λόγο! Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατηγορείται πως εντόπιζε τραγούδια τα οποία, κάτοχοι iPod Touch είχαν κατεβάσει χρησιμοποιώντας ανταγωνιστικές του iTunes –της- υπηρεσίες. Έτσι, εκείνοι λάμβαναν ένα μήνυμα σφάλματος που τους ζητούσε να επαναφέρουν τη συσκευή τους στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις και στην πορεία, τα προαναφερθέντα τραγούδια, διαγράφονταν χωρίς πολλά-πολλά.

Όλα τα λεφτά βέβαια είναι η υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησαν οι συνήγοροι της Apple, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως «δεν χρειάζεται να δίνουμε στους χρήστες υπερβολικές πληροφορίες, δεν θέλουμε να τους μπερδέψουμε». Βέβαια εκείνοι δεν έδειξαν και ιδιαίτερα χαρούμενοι από τη «θυσία» της Apple με αποτέλεσμα να σύρουν την τελευταία στα δικαστήρια, διεκδικώντας μάλιστα ένα ωραιότατο εννιαψήφιο νούμερο. Εννοείται φυσικά πως η στάση της εταιρείας είναι πέρα ως πέρα λανθασμένη: απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς, η Apple έχει υποπέσει σε απανωτά φάουλ. Είναι θεμιτό και λογικό η εταιρεία να θέλει να προστατέψει την πνευματική ιδιοκτησία της ίδιας ή τρίτων φροντίζοντας να προστατέψει τα μουσικά αρχεία που οι χρήστες κατεβάζουν με κάθε τρόπο, ωστόσο οι συσκευές των τελευταίων είναι καθαρά δική τους ιδιοκτησία και άρα έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν μαζί τους.

Η υπόθεση ωστόσο αναδεικνύει και κάτι ακόμα, κάτι που οι περισσότεροι εξ ημών ξεχνάμε επιλεκτικά ή δεν αναλογιζόμαστε καθόλου: όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και ιδίως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets, είναι σε θέση να επικοινωνούν ακόμα κι όταν δεν έχουν κάρτα SIM ή όταν είναι κλειστά! Ακριβώς, όταν το κινητό σας είναι κλειστό και θεωρείτε ότι ουδείς μπορεί να εντοπίσει εσάς ή αυτό, εκείνο μπορεί να ενημερώνει τον πάσα έναν για τη θέση και τις συντεταγμένες του –ας μην πιάσουμε πιο ακραία σενάρια, δεν είναι της παρούσης. Ο μόνος τρόπος για να «σιγάσει» κανείς μια συσκευή δίχως να ανησυχεί μην τυχόν κι αυτή «ξυπνήσει», είναι να της βγάλει τη μπαταρία. Όχι ότι αυτό σημαίνει πως σε αντίθετη περίπτωση η Apple και η κάθε Apple μπορεί να μπαινοβγαίνει σε mp3 players, κινητά και tablets σαν να ‘ταν ξέφραγα αμπέλια.

Ίσως ένα πρόστιμο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων να μπορούσε να υπενθυμίσει το αυτονόητο.