Η αλήθεια είναι πως η Τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τέτοια άλματα προόδου που πλέον έχει φτάσει στο σημείο να μας δίνει αντικείμενα που μόνο κατ’ όνομα δεν είναι «έξυπνα». Συσκευές σαν τα tablets ή τα smartphones έχουν φτάσει σε σημείο να αλληλεπιδρούν με τους κατόχους τους με τρόπους που πριν από καναδυό Μουντιάλ ούτε καν θα φανταζόμασταν. Το θέμα όμως δεν είναι τι έχει γίνει μέχρι στιγμής αλλά το τι μπορεί να γίνει στην πορεία και αν κρίνουμε από τα όσα είναι εφικτό να γίνουν (ΟΚ, όχι τώρα άμεσα αλλά έστω, στο μέλλον), τότε οι συσκευές που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες», σε μερικά χρόνια θα θεωρούνται ντιπ για ντιπ ηλίθιες.
Στο Παρίσι έλαβε χώρα η Le Web 2014, μια έκθεση, ένα συνέδριο όπου παρουσιάστηκαν κόνσεπτ που στόχο είχαν να βελτιώσουν αντικείμενα με τα οποία ουδείς ασχολείται σήμερα. Ας πούμε ότι έχουμε μια ομπρέλα. Τι μπορεί να κάνει τη σήμερον ημέρα η καλύτερη ομπρέλα; Να μας προστατέψει αποτελεσματικά από τη βροχή. Για φανταστείτε αυτή η ίδια η ομπρέλα να μπορούσε να μας ειδοποιήσει για μια επερχόμενη μπόρα βασισμένη στο δελτίο καιρού που θα κατέβαζε από το ίντερνετ; Πάμε σε άλλο παράδειγμα: το κουδούνι. Ναι, αυτό που χτυπάει ο κόσμος όταν βρεθεί έξω από την πόρτα μας. Μπορείτε να σκεφτείτε πόσο πολύ θα μετρούσε αν το κουδούνι χτυπούσε με διαφορετικό τόνο ανάλογα το ποιος βρισκόταν στην εξώπορτα, διαβάζοντας τα βιομετρικά του χαρακτηριστικά; Παρομοίως, οραματιστείτε ένα πορτοφόλι που θα άνοιγε δυσκολότερα όσο περισσότερα χρήματα ξοδεύαμε.
Οι εταιρείες έχουν αφήσει την «παραδοσιακή» Τεχνολογία στην ησυχία της, έχοντας εστιάσει πλέον σε πολύ πιο lifestylish προϊόντα όπως τα wearables. Επειδή όμως εδώ απαιτείται καινοτομία και τα σκουφιά, τα παπούτσια, τα γυαλιά και τα γάντια ναι μεν είναι καλά αλλά για την ώρα και όχι ες αεί, σύντομα η βιομηχανία θα κληθεί να πραγματοποιήσει το πρώτο της σοβαρό άλμα. Και εκεί, τα λεγόμενα enchanted objects, είναι που θα κριθούν η ως τώρα πορεία της, η δυναμική του κοινού της και οι προοπτικές της για το μέλλον.