Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOPTRIVIA

5 μυστικά για να φτιάχνεις πίτες απλά και εύκολα

Αν πάντα βασίζεσαι στους άλλους για να τις απολαύσεις, στους φούρνους ή στα ταψιά που σου στέλνει η γιαγιά, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις να φτιάξεις κι εσύ μια λαχταριστή πίτα.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Σε ποιον δεν αρέσουν οι σπιτικές πίτες; Δε νομίζω να βρεις εύκολα κάποιον. Είναι ένα είδος φαγητού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την εγχώρια διατροφή μας. Κάθε τόπος έχει τις δικές του πίτες και κάθε σπίτι τις δικές του συνταγές. Μπορεί λοιπόν να τις αγαπάς πολύ, αλλά πάντα να βασίζεσαι στους άλλους για να τις απολαύσεις. Στους διάφορους φούρνους ανά την επικράτεια ή στα ταψιά με αλουμινόχαρτο που σου στέλνει η γιαγιά. Δε θα ήθελες να δοκιμάσεις να φτιάξεις κι εσύ, στο δικό σου σπίτι μια λαχταριστή πίτα; Σίγουρα. Μπορεί όμως να φοβάσαι. Το φύλλο, τη γέμιση ή το ψήσιμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Διάβασε παρακάτω μερικά μυστικά για να φτιάξεις σπιτικές πίτες απλά και εύκολα, κάνοντας επιλογές που θα σε διευκολύνουν και ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα.

1. Φτιάξε γέμιση με ό,τι υλικά έχεις στο ψυγείο και (λίγη) φαντασία

Παρόλο που πάντα υποστηρίζω τη σημασία της συνταγής (αναλογία συστατικών κ.λ.π.), θεωρώ ότι -όταν πρόκειται για πίτες- υπάρχει περιθώριο μικρών αλλαγών ή αυτοσχεδιασμού στα υλικά της γέμισης. Εξηγούμαι: αν βασιστείς σε μια γέμιση για τυρόπιτα που ζητά 400 γρ. φέτα, ε αν σου βρίσκονται μετά βίας 300 γρ. και σου έχει μείνει και λίγο ανθότυρο ή κατίκι, τότε πρόσθεσέ τα στο μείγμα και θα έχεις μια τέλεια εναλλακτική πίτα. Ή μπορείς να φτιάξεις μια ευφάνταστη γέμιση για να “καθαρίσεις” το ψυγείο: για παράδειγμα, λίγη κομμένη καπνιστή γαλοπούλα, σοταρισμένες πιπεριές και κρεμμύδι, τριμμένο κίτρινο τυρί, δυο τρία αυγά και στραγγιστό γιαούρτι συν λίγα μυρωδικά, θα σου φτιάξουν το τέλειο σνακ ή μεσημεριανό για το γραφείο. Κατευθύνσου απ’ τα υλικά σου και -βάσει των ήδη γραμμένων συνταγών που έχεις διαβάσει- φτιάξε τη δική σου συνταγή για εύκολη πίτα.

2. Μη σε φοβίζει το φύλλο: κάνε την έξυπνη επιλογή

Η γιαγιά σου μπορεί να άνοιγε φύλλο με μαεστρία, έπειτα από πολλά χρόνια εξάσκησης. Όμως στη σημερινή εποχή, λίγοι έχουν το χρόνο αλλά και τη διάθεση να μάθουν πως θα το φτιάξουν σωστά. Ευτυχώς για σένα (και για εμάς), υπάρχουν έξυπνες λύσεις εκεί έξω, που όχι μόνο διευκολύνουν τη διαδικασία παρασκευής μιας νόστιμης πίτας μέχρι να φτάσει στο τραπέζι σου, αλλά είναι και εξαιρετικά ποιοτικές. Πέρα από όλη την υπόλοιπη γκάμα κατεψυγμένων φύλλων alfa, υπάρχει το φύλλο για πίτα “τόσο απλά” – ιδανικό για γλυκιές και για αλμυρές πίτες- που δεν απαιτεί από εσένα τίποτα άλλο πέρα απ’ το να βάλεις τη γέμιση που θες ανάμεσα σε δύο στρώσεις από έτοιμα λεπτά φύλλα. Τα φύλλα είναι ήδη αλειμμένα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στρωμένα σε δικό τους χάρτινο ταψί. Υπάρχουν επίσης οι επιλογές “τόσο απλά” με χωριάτικο φύλλο και “τόσο απλά” χωριάτικο με καλαμποκάλευρο. Ελάχιστη προσπάθεια για να γεμίσει η κουζίνα σου από αρώματα σπιτικής φρεσκοψημένης πίτας!

3. Φτιάξε αρκετή γέμιση για να βγει η πίτα σου ζουμερή μέσα, τραγανή απ’ έξω

Η σωστή η πίτα η σπιτική θες να είναι χορταστική. Όχι μόνο ζύμη! Άσε που για να αναδειχθεί καλύτερα το τραγανό, χρυσοψημένο φύλλο, πρέπει η παχιά, αχνιστή γέμιση να κάνει την αντίθεση. Δεν είπαμε να ξεχειλίζει. Ιδανικά θα έχει πάχος περίπου δύο δάχτυλα. Έτσι, όταν θα τη στρώσεις ανάμεσα στα δύο φύλλα για πίτα “τόσο απλά” και θα βάλεις το ταψάκι στο φούρνο, θα ξέρεις ότι η σπιτική σου πίτα θα έχει πετύχει ακριβώς τη σωστή αναλογία φύλλου και γέμισης. Η τέλεια μπουκιά πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στα δύο. Και είναι σημαντικό πράγμα η τέλεια μπουκιά, μην το υποτιμάς.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο madameginger.com
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.