Ποιος είπε ότι το λανσάρισμα ενός smartphone είναι εύκολη υπόθεση; Ξέρετε πόσα και πόσα μπορούν να πάνε στραβά; Κι ας ελέγχουν εξονυχιστικά τις συσκευές οι εταιρείες, κι ας τις περνούν από κάθε λογής δοκιμή, κι ας κοστίζουν μια –μικρή- περιουσία. Αν είναι να πάει κάτι στραβά, θα πάει και με δεδομένο ότι μιλάμε για μπίζνες δισεκατομμυρίων, το «μπαμ» που θα κάνει θα είναι τεράστιο.
Με αφορμή τις πρόσφατες περιπέτειες του Galaxy Note 7, ξεχωρίσαμε και θυμόμαστε μαζί σας τέσσερις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες απέτυχαν οικτρά στο λανσάρισμα των νέων τους συσκευών. Περιποιημένα #fails που κόστισαν θέσεις, χαντάκωσαν καριέρες, έβγαλαν κόσμο έξω από τα ρούχα του και επηρέασαν ισολογισμούς. Κι αν δεν τα θυμάστε εσείς, μην αγχώνεστε, τα θυμούνται μέτοχοι και διευθυντάδες…
Εκρήξεις – Samsung Galaxy Note 7
To Galaxy Note 7 επρόκειτο να είναι η ναυαρχίδα της Samsung για φέτος. Το λανσάρισμά του όμως έκοψε την όρεξη στην κορεάτικη εταιρεία αφού οι αναφορές που το ήθελαν να πιάνει φωτιά και να εκρήγνυται κατά τη φόρτιση ανάγκασαν τη Samsung να ανακαλέσει την κυκλοφορία του, ακόμα και να… μαρκάρει τα κουτιά των συσκευών που είχαν ελεγχθεί και ήταν εντάξει να διοχετευτούν στην αγορά! Η κατάσταση ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, με τη Samsung να ακούγεται πως έχει βγάλει ειδικό update με το οποίο τα Note 7 δεν φορτίζουν πλήρως, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έκρηξης αλλά και πάλι, ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα, η ζημιά έχει ήδη γίνει και θα φανεί στην επόμενη ενημέρωση των επενδυτών της κορεάτικης εταιρείας. Η Samsung εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στο επόμενο μεγάλο Galaxy (λογικά το S8) όμως μέχρι τότε, το iPhone 7 θα κάνει πάρτι στην κατηγορία των high end συσκευών υψηλού προφίλ.
“Antennagate” – iPhone 4
Κάποτε, υπήρχε μια εποχή που οι κεραίες στα smartphones εξείχαν. Στην πορεία άρχισαν να τοποθετούνται στο εσωτερικό τους μέχρι που η Apple υπέπεσε σε γκάφα ολκής, όταν στο iPhone 4, οι δύο κεραίες της συσκευής συναντιούνταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο «σασί» της, εκεί όπου συνήθως οι χρήστες της την κρατούσαν κιόλας. Ε, αυτή ακριβώς η επαφή ήταν αρκετή για να χάνει εντελώς το σήμα του το iPhone 4, να κόβονται κλήσεις στα καλά καθούμενα και άλλα τέτοια ωραία που όλα μαζί, συνέθεσαν το περίφημο πλέον “Antennagate”. Ο Στηβ Τζόμπς είχε τη φαεινή ιδέα να απαντήσει ο ίδιος (!) σε έναν κάτοχο της συσκευής, επισημαίνοντάς του πως κρατούσε λανθασμένα το τηλέφωνό του και κάπου εκεί άρχισε το γλέντι… Η Apple προθυμοποιήθηκε να δώσει ειδική θήκη με κάθε iPhone 4 για να μετριάσει το πρόβλημα, αποζημιώνοντας όσους το είχαν ήδη αγοράσει, όμως ακόμα κι έτσι, οι πωλήσεις της συσκευής ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Firefly – Amazon Fire Phone
H ιστορία του Firefly δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό διότι κατά βάση το Fire Phone του Amazon ουδέποτε κυκλοφόρησε στη χώρα μας. Τι ήταν αυτό; Ένα smartphone παραγωγής Amazon (σαν τα Kindle για παράδειγμα) το οποίο όμως, εκτός των άλλων, διέθετε μία πρωτοποριακή λειτουργία ονόματι Firefly. Αυτή επέτρεπε στους χρήστες να σκανάρουν με την κάμερα της συσκευής αντικείμενα όπως βιβλία ή ακόμα και βίντεο και με μία αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων του Amazon, να παίρνουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά και βέβαια να τα αγοράζουν online. Όλα αυτά στη θεωρία διότι στην πράξη πολύ απλά… τίποτα δεν δούλευε! Το Firefly έπρεπε να διαβάζει barcodes για να αντιλαμβάνεται τι «βλέπει», ειδάλλως τις περισσότερες φορές αδυνατούσε να πληροφορήσει τον χρήστη για το οτιδήποτε. Λίγο στη μουσική τα κατάφερνε κάπως καλύτερα (ό,τι κάνει δηλαδή το Shazam) αλλά οι διαφημίσεις με τις οποίες ήταν ασφυκτικά γεμάτο, καθιστούσαν τη χρήση του σχεδόν αδύνατη. Μόλις 15 μήνες μετά την κυκλοφορία του, η Amazon σταμάτησε κάθε υποστήριξη στο Fire Phone πάντως…
“Bendgate” – iPhone 6 Plus
Δεν μπορείτε να πείτε, αν μη τι άλλο οι αποτυχίες της Apple με τα iPhone έχουν μείνει στην ιστορία με τα δικά τους, ξεχωριστά ονόματα! Μετά το “Antennagate” λοιπόν, σειρά παίρνει το πιο πρόσφατο “Bendgate” το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη δυο χρονάκια πριν. Το iPhone 6 Plus ήταν το πρώτο iPhone στις 5,5” και παρά το ομολογουμένως εντυπωσιακά λεπτό προφίλ του, είχε τα θεματάκια του. Ποια ήταν αυτά; Να μωρέ, ότι αν πιεζόταν ελαφρώς… λύγιζε! Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, οι παθόντες δεν είχαν καταβάλλει καν κάποια προσπάθεια, αφού η συσκευή βρισκόταν στην τσέπη τους! Η Apple προθυμοποιήθηκε να αποζημιώσει όσους είχαν δει το iPhone 6 Plus τους να γίνεται σαν σίγμα τελικό, ο κόσμος την είδε Κουταλιανός και άρχισε να λυγίζει iPhone στο YouTube, μέχρι που κυκλοφόρησε το iPhone 6s Plus το οποίο δεν λύγιζε (τουλάχιστον όχι με την ίδια ευκολία) και η ζωή στον πλανήτη Γη συνεχίστηκε κανονικά.