Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα προφυλακτικά

Ας μιλήσουμε για κάτι σημαντικό... για το σεξ και πως γίνεται ασφαλές.
προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά είναι μέθοδοι φραγμού για τον έλεγχο των γεννήσεων. Αποτρέπουν την εγκυμοσύνη εμποδίζοντας το σπέρμα να εισέλθει στον κόλπο και να ενωθεί με το ωάριο. Είναι επίσης η μόνη μέθοδος για τη μείωση του κινδύνου σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV, αποτρέποντας την επαφή με αίμα και σεξουαλικά υγρά και καλύπτοντας μέρος του δέρματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κολπικό, το πρωκτικό και το στοματικό σεξ. 

Υπάρχουν τα εξωτερικά προφυλακτικά που φοριούνται στο πέος. Είναι κατασκευασμένα από λάτεξ, πολυουρεθάνη ή ζωικό ιστό (από δέρμα αρνιού). Από τις 100 γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά, περίπου οι 15 θα μείνουν έγκυες τον πρώτο χρόνο χρήσης. Μερικά προφυλακτικά είναι επικαλυμμένα με σπερματοκτόνο. 

sex

Υπάρχουν όμως και τα εσωτερικά προφυλακτικά, τα οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα και φοριούνται επάνω στον κόλπο. Καλύπτουν κιόλας μέρος του αιδοίου. Είναι κατασκευασμένα από πολυουρεθάνη ή ένα άλλο είδος πλαστικού που ονομάζεται νιτρίλιο. Από τις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν το εσωτερικό προφυλακτικό, οι 21 θα μείνουν έγκυες τον πρώτο χρόνο. 

Όσο καλύτερα χρησιμοποιείτε τα προφυλακτικά κάθε φορά που κάνετε σεξ, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσουν. Αλλά υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν τα χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο κάθε φορά. 

Πρέπει να χρησιμοποιήσω σπερματοκτόνο με προφυλακτικά;

Τα σπερματοκτόνα περιέχουν μια χημική ουσία που σκοτώνει το σπέρμα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Περιλαμβάνουν τζελ, κρέμες, φιλμ, αφρό, σφουγγάρια και υπόθετα που εισάγονται στον κόλπο. Ορισμένα προφυλακτικά μπορεί να περιέχουν σπερματοκτόνο.

Τα κολπικά σπερματοκτόνα και τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο δεν συνιστώνται για την πρόληψη των ΣΜΝ. Το Nonoxynyl-9 είναι το δραστικό συστατικό που περιέχεται στα περισσότερα σπερματοκτόνα που παράγονται στις ΗΠΑ. Η χρήση του πολλές φορές την ημέρα μπορεί να ερεθίσει τον ιστό στον κόλπο ή τον πρωκτό. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης HIV ή άλλων ΣΜΝ. 

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω (εξωτερικά) προφυλακτικά;

Πριν βάλετε το εξωτερικό προφυλακτικό:

 1. Αποθηκεύστε τα προφυλακτικά σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως (τα πορτοφόλια και οι θήκες γαντιών δεν μετράνε ως τέτοια).
 2. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν τη χρήση.
 3. Σκίστε προσεκτικά τη συσκευασία του προφυλακτικού – χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα δόντια σας – για να την ανοίξετε.
 4. Εάν το προφυλακτικό φαίνονται κατεστραμμένα, αποχρωματισμένα ή εύθραυστα, μην το χρησιμοποιήσετε.
 5. Προσθέστε μια σταγόνα λιπαντικού μέσα στο προφυλακτικό για επιπλέον ευχαρίστηση, αν θέλετε.

Για να το φορέσετε:

 1. Τραβήξτε προς τα πίσω την ακροποσθία (εκτός εάν έχετε κάνει περιτομή), πριν βάλετε το προφυλακτικό.
 2. Αφήστε περίπου ένα εκατοστό χώρο στην άκρη για να συλλέξετε σπέρμα.
 3. Τσιμπήστε με το ένα χέρι την άκρη με τον αέρα, ενώ το τοποθετείτε στο πέος.
προφυλακτικά
 1. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό πάνω στο πέος με το άλλο χέρι.
 2. Κατεβάστε το μέχρι τη βάση του πέους.
 3. Λειάνετε τυχόν φυσαλίδες αέρα για να αποφύγετε τα σπασίματα.
 4. Λιπάνετε το εξωτερικό του προφυλακτικού μόνο με λιπαντικό που έχει βάση το νερό, αν θέλετε.

Για να το αφαιρέσετε:

 1. Τραβήξτε έξω το πέος, πριν μαλακώσει
 2. Κρατήστε το προφυλακτικό στη βάση του πέους, ενώ τραβάτε προς τα έξω.
 3. Δέστε το προφυλακτικό με έναν κόμπο για να μην χυθεί το σπέρμα
 4. Πετάξτε το προφυλακτικό στα σκουπίδια. 
 5. ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ.
προφυλακτικά

Τι να κάνετε αν το προφυλακτικό σπάσει ή φύγει από το πέος εντός του κόλπου;

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ένας τρόπος επείγουσας αντισύλληψης και σκοπός του είναι να εμποδίσει μια εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς προφυλακτικό ή σε περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό. Το άτομο με κόλπο μπορεί να πάρει το χάπι αμέσως μετά την επαφή, άλλα και προκαταβολικά αν π.χ. έχει άγχος.

Υπάρχουν πάνω από ένα χάπια που μπορούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Ο χρόνος εντός του οποίου πρέπει να το πάρει ανάλογα με το ποιο θα επιλέξει κυμαίνεται από 72 ως 120 ώρες. Όσο νωρίτερα ληφθεί πάντως, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Το ιδανικό είναι να το πάρει εντός του πρώτου 24ώρου μετά την επαφή και καλύτερα με το φαγητό. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν χρειάζεται συνταγή. Μπορείτε να το προμηθευτείτε ελεύθερα από το φαρμακείο.

Πηγή: Planned Parenthood

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.