Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaGADGETS

Γιατί δεν αξίζει να «σπάσετε» το iPhone σας

«Σπασμένο» iPhone: πολλοί κυκλοφορούν με ένα τέτοιο. Έχει νόημα μέσα σ’ αυτούς τους πολλούς να μπείτε κι εσείς; Όχι, και θα σας εξηγήσουμε το γιατί.
shutterstock_230877688

Jailbreaking (απόδραση από φυλακή): η διαδικασία αφαίρεσης των περιορισμών που επιβάλλει το iOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple, στις συσκευές που βασίζονται αυτό, κάνοντας χρήση κενών ασφαλείας του λογισμικού. Μέσω του jailbreaking, καθίσταται δυνατή η απόκτηση εφαρμογών, προσθέτων (add-ons) και themes που δεν διατίθενται μέσω του App Store. Δεν μπορεί, όλο και κάπου θα έχετε πετύχει online δίπλα σε κάποιο iPhone τη λέξη “jailbreak”. Αν ναι, πρακτικά αυτό σημαίνει πως το εν λόγω iPhone (ή iPad ή iPod touch) είναι αυτό που σε απλά ελληνικά αποκαλούμε «σπασμένο». Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε έφεση στο «σπάσιμο» ή παλαιότερα στο «τσιπάρισμα»: αυτή η έμφυτη τάση μας προς τη ρεμούλα και τη λοβιτούρα, έχει καταστήσει τέτοιες πρακτικές ιδιαίτερα δημοφιλείς στα μέρη μας.

Στην περίπτωση των iΣυσκευών όμως, πιστέψτε μας, το τελευταίο που θέλετε να κάνετε, είναι να τις «σπάσετε». Δεν θα ασχοληθούμε με το ότι δεν είναι σωστό (μιλάμε άλλωστε καθαρά για θέμα ηθικής και παιδείας) αλλά με πιο «χειροπιαστούς» λόγους.

Ασφάλεια

Πρόσφατα, διέρρευσαν ορισμένα έγγραφα από τη Hacking Team, ένα ιταλικό γκρουπ που πουλά εργαλεία «χακαρίσματος» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Τι έλεγαν αυτά; Πώς το λογισμικό που εμπορευόταν δεν μπορούσε να παραβιάσει όλα τα iPhone, εκτός κι αν αυτά ήταν “jailbroken”, οπότε και το ποσοστό επιτυχίας άγγιζε το 100%. Ναι, το παραπάνω δεν αποτελεί «ευαγγέλιο» όμως για σκεφτείτε το: είναι πάρα πολύ εύκολο για κάποιον γνώστη του αντικειμένου να εντοπίσει το ακριβές jailbreak ενός iPhone και άρα το κενό ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκαν χρήστης και προγραμματιστής. Άρα δεν θα είναι και σε θέση να βρει εξίσου εύκολα κι ο ίδιος τον δρόμο του προς τα ενδότερα της συσκευής;

iOS-6-Jailbreak-iPhone-5-Cydia-2

Σταθερότητα

Σε περίπτωση που ένα iPhone (μιας που το πήραμε σαν παράδειγμα) γίνει “jailbroken”, πρακτικά δεν γίνεται να αναβαθμιστεί στην επόμενη έκδοση του iOS διότι εν τοιαύτη περιπτώσει, πολύ απλά, η «τρύπα» στην οποία πάτησε το όλο “hack” θα έχει κλείσει και το iPhone θα έχει επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι κάτοχοι πρέπει να περιμένουν τους δημιουργούς του jailbreak να βγάλουν πρώτα εκείνοι την επόμενη αναβάθμιση και μετά να προχωρήσουν. Βέβαια έτσι χάνουν τις όποιες νέες λειτουργίες του iOS, τις βελτιώσεις στην απόδοση της συσκευής τους και διάφορα άλλα (μέχρι να κάνουν κι οι ίδιοι τα updates) και βέβαια μένουν εκτεθειμένοι στα όποια κενά ασφαλείας.

Σε τελική ανάλυση… πάρτε Android!

Προσοχή εδώ για να μην παρεξηγηθούμε. Στις συσκευές που τρέχουν Android, είναι σαφώς ευκολότερη η τροποποίηση του κώδικα του λειτουργικού τους: οι χρήστες μπορούν κάλλιστα να εξακολουθήσουν να κατεβάζουν τις τελευταίες ενημερώσεις, ακόμα κι αν έχουν εγκατεστημένο third-party custom ROM τύπου CyanogenMod. Αυτό σημαίνει πως το Android δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το iOS; Σε καμία περίπτωση. Απλά εν αντιθέσει με την Apple, η Google δεν «κλειδαμπαρώνει» στον ίδιο εξωφρενικό βαθμό το λειτουργικό της σύστημα. Αν «ψήνεστε» να πειραματιστείτε μαζί του λοιπόν, ίσως το Android να αποτελούσε εξ αρχής καλύτερη λύση σε σχέση με το «ατσαλάκωτο» iOS.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.