Πριν από μερικές μέρες ένας φίλος αγόρασε το καινούργιο του iPhone. Το τηλεφώνημα δεν άργησε να γίνει: “Νικόλα, πόσες ώρες πρέπει να το φορτίσω την πρώτη φορά;”. Η απάντηση είναι πως δεν έχει καμία σημασία, όμως το είχε ήδη στην πρίζα 10 ολόκληρες ώρες. Δέκα ώρες που θα μπορούσε να παίζει μαζί του ή και να το φορτίζει ενώσο παίζει μαζί του. Φυσικά δεν φταίει ο φίλος που νομίζει πως το να φορτίσει τη συσκευή σβηστή για ώρες την πρώτη φορά είναι απαραίτητο. Η παρανόηση οφείλεται στο πως λειτουργούσαν οι μπαταρίες. Κάποτε. Το πάλαι ποτέ. Τότε που δεν ήταν λιθίου αλλά νίκελ. Οι οποίες είχαν ένα συγκεκριμένο τρόπο “μνήμης” κάτι που ευτυχώς οι σύγχρονες μπαταρίες λιθίου δεν έχουν. Κάτι που κάνει τα πράγματα σχετικά πιο εύκολα και απλά. Οι περισσότερες μπαταρίες λιθίου – που βρίσκονται τόσο στον υπολογιστή σου, όσο και στο smartphone και το tablet σου – μπορούν να αντέξουν μερικά χρόνια, αρκεί να κάνεις μια σωστή χρήση. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό:
1. Μικρές αποφορτίσεις
Μην αφήνεις την μπαταρία να φτάνει από το 100% στο 0. Καταρχάς η συσκευή σου δεν πρέπει να μένει ποτέ από μπαταρία, οπότε το 0 είναι απαγορευτικό ούτως ή άλλως. Οι μπαταρίες λιθίου λειτουργούν καλύτερα όταν χάνουν λίγη από την ενέργεια τους και μετά φορτίζουν πάλι για λίγο. Για παράδειγμα αν θες η μπαταρία να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο σε βάθος χρόνου, είναι πολύ καλύτερα το να την αποφορτίζεις από το 100% στο 50% και μετά να την φορτίζεις πάλι, από το να την πηγαίνεις στο 90% και να την φορτίζεις ξανά ή στο 10% και τούμπαλιν.
2. Απέφυγε την πλήρη φόρτιση
Αν μιλάμε για laptop μη το έχεις συνέχεια στο ρεύμα. Η μπαταρία “κακομαθαίνει” και όπως όλα τα κακομαθημένα, άντε να το επαναφέρεις. Για παράδειγμα αν φορτίζεις τις συσκευές σου το βράδυ στον ύπνο είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις, καθώς η μπαταρία μένει στο ρεύμα 5-6 ώρες περισσότερο από ότι χρειάζεται. Η ιδανική κατάσταση της είναι μεταξύ του 40-80%. Αν μπορείς να την φορτίζεις ανάμεσα σε αυτά τα δυο όρια θα έχεις μια υγιή μπαταρία που θα σου δώσει το μέγιστο αποτέλεσμα ζωής που μπορεί.
3. Άστη να ξεφορτίσει μια φορά το μήνα
Αυτό δεν σημαίνει να φτάσει στο 0% και να σβήσει η συσκευή λόγω μπαταρίας. Ας το πούμε άλλη μια: ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε τη συσκευή να σβήσει από μπαταρία. Οι λόγοι είναι λίγο τεχνικοί και εδώ που τα λέμε δεν θα αλλάξει η ζωή σου με το να μάθεις το γιατί. Θα αλλάξει όμως αυτή των συσκευών σου αν ΠΟΤΕ δεν τις αφήνεις να φτάσουν στο 0% και να σβήσουν. Παρόλα αυτά πρέπει να κάνεις μια πλήρη αποφόρτιση χοντρικά μια φορά το μήνα. Από το 100% έως το 20% ή 10%, όπου και εμφανίζεται η ένδειξη πως η μπαταρία έχει θέμα (συνήθως γίνεται κόκκινο το σύμβολο). Τότε και μόνο τότε τη φορτίζεις ξανά έως το 100%. Αυτό θα συνεφέρει τόσο τα στοιχεία που έχει μέσα, όσο και τον υπολογισμό που κάνει στο ποσοστό που σου δείχνει σε καθημερινή βάση. Σκέψου το σαν ένα είδος restart της μπαταρίας.
Τέλος αν αγοράσεις καινούργια συσκευή με μπαταρία λιθίου, σταμάτα να αγχώνεσαι για την πρώτη φόρτιση. Δεν υπάρχει πια τέτοιο πράγμα. Άρχισε να παίζεις με τη συσκευή σου με το που θα την πάρεις στα χέρια σου και όταν η ένδειξη της μπαταρίας σου δείξει πως χρειάζεται να φορτίσει, τώρα ξέρεις τι να κάνεις.