Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε εταιρείες όπως τη Google και την Apple, brands δηλαδή που έχουμε συνδέσει με την Τεχνολογία, να δραστηριοποιούνται εντόνως σε θέματα που άπτονται οικονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα λύσεις mobile wallet, με υπηρεσίες τύπου Google Wallet και Apple Pay. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις, έχοντας και την υποστήριξη του κλάδου της λιανικής, επιχειρούν να πείσουν το καταναλωτικό κοινό ότι είναι οι πλέον κατάλληλες ώστε να αντικαταστήσουν τις πιστωτικές κάρτες στην καθημερινότητά του. Οι ιδανικές λοιπόν μπορεί να είναι, όμως πλέον δεν είναι οι μόνες.
Εδώ και λίγο καιρό, την εμφάνισή τους έχουν κάνει οι «έξυπνες» πιστωτικές κάρτες, οι λεγόμενες “smart credit cards”. Αν και οπτικά μοιάζουν με απλές κάρτες, πρακτικά πρόκειται για μικροϋπολογιστές που ναι μεν διαθέτουν μαγνητικές λωρίδες, ωστόσο στο εσωτερικό τους συναντάμε μικροεπεξεργαστή και πομπό Bluetooth. Στην ουσία μία τέτοια κάρτα μπορεί να κρατήσει αποθηκευμένες μέσα της άλλες κάρτες, πιστωτικές και χρεωστικές. Μέσω ενός απλοϊκού περιβάλλοντος, ο κάτοχός τους μπορεί να επιλέξει ποια κάρτα θα χρησιμοποιήσει σε κάθε του συναλλαγή ενώ κατόπιν αποστέλλεται σήμα που μαγνητίζει εκ νέου την έξυπνη κάρτα προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στα στοιχεία της επιλεχθείσας πιστωτικής/χρεωστικής.
Ο κάτοχος επιβεβαιώνει την ταυτότητά του και παράλληλα συναινεί για την κάθε συναλλαγή εισάγοντας συγκεκριμένα στοιχεία ασφαλείας ενώ σε περίπτωση που η κάρτα απομακρυνθεί από το smartphone με το οποίο είναι «δεμένη», τότε κλειδώνει και απαιτείται η εισαγωγή κωδικού προκειμένου να λειτουργήσει –τέλειο σε περίπτωση που ξεχαστεί κάπου ή κλαπεί.
Παρ’ όλα αυτά, η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης δεν έρχεται δίχως προβλήματα. Κατ’ αρχάς, για μια τέτοια κάρτα απαιτείται ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό: η φθηνότερη πρόταση είναι αυτή της Swyp στα $99, την ώρα που εκείνη της Coin βρίσκεται στα $100. Η Stratos έχει υιοθετήσει συνδρομητικό (!) μοντέλο χρεώνοντας $95 τον χρόνο ενώ η Plastc στοιχίζει περί τα $155. Οι κάρτες των προαναφερθεισών εταιρειών, αν και είναι συμβατές με τα περισσότερα καταστήματα και “smart” τερματικά, δεν είναι με όλες και όλα, κάτι που όσο να ‘ναι περιορίζει τον κάτοχό της. Αν συνυπολογίσουμε ότι με μια τέτοια κάρτα θα είστε ακόμα περισσότερο εξαρτημένοι από το smartphone σας ενώ συν τοις άλλοις, αν βρεθεί κάποιος να τη «σπάσει», τότε θα έχει πρόσβαση σε όλες σας τις κάρτες, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η χρήση της έξυπνης πιστωτικής εμπεριέχει ακόμα αρκετό ρίσκο.
Οι βάσεις όμως για τη μία κάρτα και ένα λεπτότερο πορτοφόλι, έχουν μπει…