Τι είναι το tape.ly; Με μια πρόταση, είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν μουσικόφιλοι να δημιουργήσουν προσωπικές, καλαίσθητες συλλογές μουσικής. Πίσω από αυτή είναι ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Εκεί μπορεί κανείς να ανεβάσει τραγούδια και να τα μοιραστεί με τους φίλους του με έναν πιο κομψό τρόπο. Τέρμα πια τα link από το YouTube. Στην ουσία δημιουργεί κανείς μια σελίδα που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τη μουσική αλλά και από την αισθητική της αφού μπορεί να συνδυάσει κανείς εικόνες γραμματοσειρές και χρώματα.

tapely3

Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Η μουσική είναι κάτι το οποίο εξ ορισμού σου βγάζει συναίσθημα. Ως μουσικόφιλος λοιπόν και εγώ παρατήρησα ότι τα υπόλοιπα sites στο internet δεν σου επιτρέπουν να εκφραστείς, να περάσεις ένα μήνυμα με τα τραγούδια σου, ή να περιγράψεις ένα συναίσθημα. Νομίζω επίσης ότι οι μουσικόφιλοι ανέκαθεν είχαν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από την μουσική! Απ’ το να αλλάξουν τη σειρά των κομματιών μέχρι να προσθέσουν ένα δικό τους εξώφυλλο, όπως κάναμε παλιά με τις κασέτες. Κάπως έτσι άρχισε η ιδέα στο μυαλό μου και σιγά σιγά διαμορφώθηκε το tape.ly.

Πως ένας οικονομολόγος με προϋπηρεσία δέκα χρόνια, αφήνει την καριέρα του που όπως φαινόταν είχε πάρει το δρόμο της, για να δοκιμάσει μια μουσική ιδέα που φαινόταν ανέφικτη; Νομίζω το αποφάσισα κάπως ενστικτωδώς. Πάντα μου άρεσε η πληροφορική και η μουσική.  Σκέφτηκα να συνδυάσω αυτά τα δύο στοιχεία και να το ρισκάρω. Το tape.ly το ξεκίνησα ενώ δούλευα ήδη σε μια συμβουλευτική εταιρία με ιδιαίτερα απαιτητικά ωράρια. Από την αρχή είδα φοβερή ανταπόκριση και έτσι αποφάσισα να μην το αφήσω και να το προχωρήσω στον ελεύθερο μου χρόνο. Βρέθηκα να κοιμάμαι ελάχιστα για να καταφέρω να το υποστηρίξω. Σε κάποια φάση κατάλαβα πως για προχωρήσει όπως ήθελα θα έπρεπε να αφιερωθώ σε αυτό και να διαλέξω. Διάλεξα tape.ly.

Οι φίλοι σου τι έλεγαν; Η κρίση είχε φτάσει ήδη. Οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τι πήγαινα να κάνω και προσπαθούσαν να με αποτρέψουν. Ακόμα και συνεργάτες από την τότε δουλειά μου. Το άκουγαν ως κάτι θεωρητικό αυτό που περιέγραφα, μακριά από την πραγματικότητα και πολύ ριψοκίνδυνο σε σχέση με την υπάρχουσα δουλειά και εμπειρία μου. Εγώ προσπαθούσα να μην επηρεαστώ από κανέναν και να συνεχίσω. Μπορεί να φαινόταν ανώριμη κίνηση σε πολλούς και τους καταλαβαίνω αλλά θεωρώ πως πρέπει να ρισκάρεις πολύ στη ζωή σου για να πετύχεις αυτά που θέλεις.

Τα περισσότερα site βασίζονται στην “κοινωνικότητα”, είναι το tape.ly τόπος κοινωνικότητας; Η μουσική από μόνη της είναι social. Φτιάχνεις μια συλλογή για να την μοιραστείς με άλλους! Το tape.ly σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές πλατφόρμες δεν έχει βασιστεί στην ιδέα του ποιος είναι πίσω από την λίστα αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στην ίδια τη μουσική και την έκφραση μέσω αυτής. Στο μέλλον θέλω να αναπτυχθεί περισσότερο το κοινωνικό κομμάτι του site, ακολουθώντας για παράδειγμα έναν δημιουργό και δηλώνοντας με έναν τρόπο τον ενθουσιασμό σου για μια μουσική λίστα. Ο στόχος μου είναι να αναπτυχθεί μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπάνε τη μουσική, έχουν μπροστά τους πολλά εργαλεία για να εκφραστούν και να αναδείξουν το μεράκι τους.

Η δημιουργικότητα περνάει πια απ το p.c; Το ίντερνετ είναι αναπόφευκτο να καταπιέσει κάποιους και να απελευθερώσει κάποιους άλλους. Είναι τόπος όπου ο καθένας εκφράζει κάτι προσωπικό, είτε είναι μια φωτογραφία είτε μια σκέψη. Νομίζω πως άνθρωποι που το έκαναν αυτό και πριν, αφιερώνοντας χρόνο στο να εκφραστούν και δίνοντας προσοχή στην ποιότητα, ίσως αισθάνονται μια καταπίεση τώρα. Άλλοι που δεν θα έπιαναν ποτέ το στυλό να γράψουν μια σκέψη βρήκαν στο ίντερνετ αφορμή για έκφραση και απελευθερώνονται μέσα απ’ αυτό, πχ μέσω του facebook.

tapely2

Πόσους χρήστες έχει το tape.ly; Σήμερα που μιλάμε έχει 30.000 επισκέπτες το μήνα και 12.000 μουσικές λίστες. Οι περισσότερες απ’ αυτές είναι διαθέσιμες για όλους και κάποιες απ’ αυτές είναι προσωπικές.

Πόσες μουσικές λίστες έχεις φτιάξει; Κοίτα προσπαθώ να μην το παρακάνω και να χρησιμοποιώ το tape.ly  όπως θα το χρησιμοποιούσα ως μουσικόφιλος.  Πρέπει να έχω φτιάξει συνολικά 20 κασέτες. Δεν κάνω κατάχρηση!

Το tape.ly μετράει ενάμιση χρόνο ζωής, ποιες είναι για σένα οι μεγαλύτερες επιτυχίες του; Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι οι ίδιοι οι χρήστες, οι άνθρωποι που το βρήκαν χρήσιμο και το στηρίζουν, το ομορφαίνουν. Φαντάσου ότι το 90% των χρηστών είναι από το εξωτερικό. Η δεύτερη επιτυχία είναι ότι το βρήκαν χρήσιμο και άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα το PBS στην Αμερική, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που κάνει ποιοτικές θεματικές παραγωγές, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου και το χρησιμοποίησαν για ένα αφιέρωμα-ντοκιμαντέρ που έκαναν για την hip-hop μουσική στην Αμερική. Επίσης ο Dean Cavanagh που σχετίζεται με την Creation Records στην Αγγλία χρησιμοποίησε το tape.ly για να συνοδεύσει τέσσερα συνεχόμενα τεύχη ενός μουσικού περιοδικού που κυκλοφόρησε, προτείνοντας λίστες ανάλογα με το θέμα της κάθε έκδοσης.

Ποιές μουσικές λίστες είναι οι αγαπημένες σου; Μ αρέσουν οι λίστες που μοιάζουν με την λογική της κασέτας, που περιστρέφονται γύρω από ένα θέμα, που έχουν προσεκτικά διαλεγμένα τραγούδια που βγάζουν νόημα σε μια συγκεκριμένη σειρά, και όχι λίστες που έχουν πέντε ώρες συνεχόμενης μουσικής.

Ακούστε εδώ την μουσική λίστα της Popaganda